NOTÍCIES


28/11/2017

Recordant Pilar Cabot. Acte d'homenatge a l'Atlàntida

L'Ajuntament de Vic, el Patronat d'Estudis Osonencs, Òmnium Cultural i la Fundació Atlàntida organitzen aquest divendres un acte de record a la poeta Pilar Cabot.

L’acte tind`ra lloc a les 9 del vespre a la sala Joaquim Masdeu del teatre Atlàntida de Vic i comptarà amb la col·laboració d'Anton Carrera i Big Mama Montse i amb la participació de les agrupacions corals Clau de Sol de l'Asvat, Casal Mossèn Guiteras, Aula d'Extansió Universitària Gent Gran d'Osona i Bella Companyia, dirigits per Montserrat Menesses. L'entrada és lliure amb invitació prèvia ja que l'aforament és límitat.

Pilar Cabot

Pilar Cabot i Vila (Vic, 27 de setembre de 1940 – 20 de maig de 2017) fou una escriptora catalana. Va ser autora de poesia, narrativa per a nens i adults i contes. Fins i tot s'han escenificat algunes de les seves obres. Entre la primavera de 1965 i la tardor de 1985 va regentar la seva pròpia llibreria, CLAM. Va coordinar les Tertúlies amb poetes, activitat literària on en un ambient propici es treballa amb autèntic rigor l'obra dels poetes més diversos. Les tertúlies es duen a terme a la Biblioteca Joan Triadú, de Vic i han impulsat la creació d'una col·lecció -Col·lecció La Biblioteca- que, en tres volums antològics, recull els treballs realitzats fins a la data. També va ser autora de nombroses crítiques literàries, comentaris de llibres, pròlegs, guions i articles a la premsa. Participà en tertúlies radiofòniques i televisives. Era sòcia d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. (Font: Viquipèdia)


         22/11/2017

La nova Biblioteca de Vic serà un edifici sostenible i accessible

La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero; la regidora de Cultura, Susagna Roura, i l’arquitecte Toni Casamor, de l’estudi BCQ Arquitectes, presenten la nova biblioteca en dues sessions obertes a la participació ciutadana

La Biblioteca Joan Triadú va acollir dues sessions de presentació a la ciutadania de la nova Biblioteca de Vic, que es construirà en el solar on hi havia hagut la caserna de la Guàrdia Civil al Passeig de la Generalitat. Al mateix temps, es va fer un retorn a la ciutadania de les idees que van sorgir en el seu dia per a incloure en la construcció d’aquest equipament i se’n van poder aportar de noves per poder incloure al projecte executiu final d’obra que s’està gestant des del passat 20 d’octubre i que es preveu presentar-lo pels volts de la Diada de Sant Jordi.
 
Fabiana Palmero, regidora d’Urbanisme, Susagna Roura, regidora de Cultura, i Toni Casamor de l’estudi d’arquitectes BCQ, responsable de la construcció del nou edifici, van presentar la proposta de construcció del nou edifici de la biblioteca a la ciutadania i al mateix temps, van recollir les aportacions del públic assistent. Per la seva banda, l’arquitecte Toni Casamor, de l’estudi BCQ Arquitectes, va detallar les característiques del nou equipament cultural de la ciutat.
 
Palmero va remarcar que “la nova biblioteca està pensada perquè doni servei a Vic però també a la resta de la comarca. Serà un punt de cohesió entre els dos històrics Vics”. En aquest sentit, el riu actuarà d’eix vertebrador de molts equipaments de la ciutat, com l’Atlàntida, les Adoberies o el nou equipament cultural.
 
En aquest sentit, Susagna Roura va subratllar que en aquest nou equipament s’hi ubicaran usos municipals i es buscarà que tots els espais que contingui siguin polivalents per a què se’n pugui fer un ús intensiu.
 
 
Projecte arquitectònic participatiu
 
La biblioteca estarà projectada en forma d’ela, en un solar que ocupa uns 4.000 m2. Comptarà amb cinc plantes, cadascuna destinada a usos diferents.
L’entrada a la biblioteca serà per la banda del Passeig de la Generalitat. La part davantera de l’edifici estarà ocupada per un jardí en què s’hi plantaran 11 arbres que seran batejats amb els noms de les persones que van perdre la vida en l’atemptat terrorista de l’any 1991, en aquesta mateixa ubicació.


L’arquitecte Toni Casamor va afirmar que “l’emplaçament té una càrrega emocional que no es pot obviar, però també ha de servir d’element cohesionador entre els diferents barris de Vic”.


El jardí de la biblioteca estarà dissenyat en forma de suau pendent, fet que facilitarà l’accés simultani a la planta baixa i a la planta semisoterrada de l’edifici. Això permetrà que la biblioteca disposi de pràcticament dues plantes baixes, que són les que tenen per norma general un ús més intensiu.
Pel que fa al disseny dels espais, Casamor va explicar que “s’han pres en consideració les peticions de la ciutadania pel que fa a la dimensió i a la distribució dels espais de la biblioteca, buscant la màxima comoditat dels usuaris. Les biblioteques ja no són magatzems de llibres, sinó que compleixen altres funcions, i s’ha tingut en compte en aquest disseny”.
 
La distribució dels espais a cada planta
 
Al soterrani s’hi ubicarà un pàrquing amb 39 places i una àrea de magatzem amb capacitat per acollir diverses col·leccions locals de la ciutat.
La planta semisoterrada comptarà amb sala d’actes i polivalent, zona multimèdia (Espai Lab), espai juvenil i despatxos de treball intern.
A la planta baixa hi haurà un ampli vestíbul, l’espai dels diaris, la cafeteria-restaurant i la zona infantil.
La primera planta acollirà aules de formació, quatre espais tancats per treballs en grup i fons general.
La segona planta també tindrà sales de lectura (fons general), així com una terrassa exterior apta per activitats i una sala de lectura- mirador de la ciutat.
El jardí serà l’espai central i totes les plantes de l’equipament hi miraran; un espai pensat per fer actes socials i culturals, a part de zona de lectura en temps de bonança.
 
  
Un edifici sostenible i accessible
 
La biblioteca es construirà seguint els estàndards més elevats de sostenibilitat. L’estratègia emprada en el disseny d’aquest edifici ha estat en primer lloc reduir la demanda energètica, en segon lloc la utilització de sistemes d’alta eficiència i en últim lloc l’aportació d’energies renovables amb l’objectiu final d’augmentar la seva autosuficiència energètica. Així, es procurarà acostar-se als criteris dels edificis de consum pràcticament nuls.
 
Durant tot el primer any de funcionament de l’equipament s’implantarà un sistema de gestió energètica que inclourà la creació d’indicadors de consum energètic, el seguiment energètic a partir del monitoratge d’aquests consums energètics, i la formació a usuaris i mantenidors.
 
El nou equipament estarà lliure de barreres arquitectòniques i també hi haurà un ascensor per facilitar la mobilitat dins l’edifici.
 


         21/11/2017

Festival Julius. Del 21 al 25 de novembre

Aquest dimarts comença una nova edició del Festival Julius de curtmetratges. El film de culte Naves Misteriosas (Douglas Trumbull, EUA, 1972) donarà el tret de sortida a una setmana de cinema i ciència ficció a l’espai ETC de Vic. 


La temàtica d’enguany del festival és la pel·lícula “Encontres a la tercera fase”, de Steven Spilbelger. 23 curtmetratges competiran els dies 24 i 25 de novembre per emportar-se un dels nou premis Julius d’enguany. Com ja és habitual, s’han programat diversos passis dividits en dos blocs. El divendres es projectarà la primera part a les 21h i la segona a les 23h. Dissabte hi haurà sessions a les 10h i a les 12h, i a les 16:30h i a les 19:30h. Totes les projeccions es portaran a terme a l’Espai ETC.


Una de les novetats d’aquesta edició és la incorporació del premi Harpo Marx a la millor banda sonora. Se suma així al Premi Julius Ciutat de Vic al millor curtmetratge, el premi Bis-B al segon millor curt, l’Orson Welles per la qualitat tècnica, el Jaume Esteve a la millor interpretació, Chico Marx al millor curt de realitzadors de fins a 25 anys, el premi del públic Pitet de Bava, el Miquel Porter dels cineclubs catalans i el Sert o no Sert al millor cartell. 


Al llarg de la setmana es portaran a terme diverses activitats paral·leles.  Dimecres 22, la sala d’actes del Casino de Vic acollirà una xerrada sobre lietaratura fantàstica “Somien els vigatans amb porcs elèctrics?. L’endemà, a l'espai ETC, es farà una taula rodona sota el títol “Osona plató. Reptes i estratègies per la producció audiovisual local”. Tot seguit es podrà gaudí amb la Mostra Voc 2017, un nou projecte impulsat per Òmnium Cultural amb la finalitat d’estimular la producció de continguts audiovisuals de qualitat en llengua catalana, contribuir a la seva difusió i ampliar-ne el públic.

El Festival Julius posarà el seu punt i final el dissabte 25 de novembre amb una gala de lliurament de premis i la projecció dels curts guanyadors

 

+ info: http://festivaljulius.com/


         14/11/2017

Sessió informativa i de debat sobre la nova biblioteca

El dilluns 20 de novembre es farà una sessió per presentar la construccció del nou edifici de la biblioteca i per recollir opinions i idees entorn al seus usos. 
La presentació i debat anirà a càrrec de la regidora d'Urbanisme, Fabiana Palmero, la regidora de Cultura, Susagna Roura, i de Toni Casamor, de l'estudi d'arquitectes BCQ, responsable de la construcció.  


Dues sessions obertes a tota la ciutadania, a escollir entre:
Sessió a 18:30
Sessió a 20:00
 
LLoc: Espai Romeu de la Biblioteca Joan Triadú


         13/11/2017

Foramuralla. El 18 de novembre al Teatre Atlàntida de Vic

El cartell de la edició d’enguany està format per: Flyte, Pau Vallvé, Joel Sarakula, Ryder the Eagle, Pavvla, Steve Smyth, Olive Moon, Power Burkas , Guillem i Marta Roma i Adam Giles Levy.


Organitzat des de La Jazz Cava de Vic, el Foramuralla és un festival musical de tardor que es du a terme fora de les parets de l’emblemàtic local de la Rambla dels Montcada. Després de programar concerts setmanalment durant tot l’any, La Jazz Cava pretén obrir-se a un ventall més ampli de persones sempre seguint una línia de programació eclèctica i de qualitat. Tot això dins el recinte del Teatre Atlàntida de Vic, un emplaçament que acollirà la programació del festival el dia 18 de novembre.  


La principal novetat de l’edició d’enguany és el Foramurall per Canalla. El festival pretén ampliar la seva programació i obrir-se cap a un públic més familiar. Per això, el Foramuralla per Canalla aposta per una sèrie d’activitats gratuïtes aptes per a tota la família que es duran a terme durant el matí – a partir de les 11h - del mateix dissabte 18 de novembre al Teatre de l’Atlàntida. Destaquen l’actuació i presentació del llibre Agus i els Monstres titulat Bon Nadal, estimats monstres! I el concert de Guillem i Marta Roma. El Foramuralla per Canalla també tindrà un espai de joc lliure amb materials naturals (organitzat per Joguines ecològiques) i diverses paradetes amb roba, llibre, música i joguines.

A partir de les 16:30h s'aniran succeint la desena d'actuacions musicals que omplirant de música i bon ambient el Complex Cultural de l'Atlàntida. 

 

+ info: http://www.foramuralla.cat/#Cartell


         09/11/2017

Festa Major de la Guixa. Del 9 al 19 de novembre.

Aquest divendres comença la Festa Major de la Guixa amb un pregó de luxe. L’historiador i responsable del jaciment arqueològic del Graell, Joan Casas, explicarà la història i secrets que s’amaguen en aquest singular espai natural i arqueològic del municipi.  Un recorregut per la història des del Neòlitic fins a l’actualitat a càrrec d’un dels referents de l’arqueologia de la nostra comarca. Durant el pregó es podran contemplar també imatges i peces trobades en el jaciment. 

L’Associació de Veïns i Veines de la Guixa ha preparat 10 dies carregats d’activitats per a tots els públics. Destaquen les activitats familiars, com la cercavila de gegants i inflables, els tallers de robòtica, l’hora del conte amb l’Ingrid Canal o la tradicional Nocturna de la Guixa que enguany començarà després del castell de focs i el correfoc.  

L’Agrupació Teatral Sentfores portarà sobre l’escenari del CCVIC de la Guixa, els dies 12 i 18 de novembre, l'obra GUIXAGAGS II, dirigida per Ernest Pla. Durant els dies de Festa Major es podrà gaudir també amb el concert de Sílvia Montells, que amenitzarà el sopar popular del dia 10 de novembre.

Una altra de les novetats de les festes d'enguany és la ruta guiada VEU LA GUIXA COM NO L’HAS VIST MAI, a càrrec de Xavier Cervera. La visita sortirà de La Codina i servirà per descobrir algunes curiositats del poble. 

Com ja és habitual, la cursa de tallagespes, a l’antiga pista poliesportiva posarà punt i final a deu dies de Festa Major a la Guixa. 

 

+ info: https://www.sentfores.cat/


         09/11/2017

Amb veu pròpia. Crònica de demà. Accions poètiques a Tavèrnoles, Vic i Roda de Ter.

Vic, Roda de Ter i Tavèrnoles uneixen esforços per donar a conèixer la veu pròpia de joves poetes de la comarca d’Osona a través de tres accions poètiques en els tres municipis.

Amb veu pròpia. Crònica de demà és una proposta cultural innovadora que proposa donar a conèixer i/o consolidar les joves veus poètiques d’Osona i connectar-les amb les d’arreu dels Països Catalans, així com també crear sinergies amb autors i artistes de carrera consolidada.

La primera acció poètica serà el dijous 16 de novembre a les 20 hores a l’Església de Sant Esteve de Tavèrnoles. Un breu record a Pilar Cabot donarà pas a l’espectacle creat per l’ocasió per les poetes Raquel Santanera i Maria Sevilla amb la col·laboració de l’acordionista  Marc del Pino i la violinista Coloma Bertran. 

L’endemà, 17 de novembre (20h), la sala modernista del Casino de Vic acollirà la segona acció poètica, amb els poetes Núria Armengol, Blanca Llum Vidal, Arnau Pons i les projeccions del pintor mallorquí Rafel Joan. Tot seguit Víctor Sunyol conversarà amb els tres poetes osonencs participants en la iniciativa, Raquel Santanera, Núria Armengol i Guillem Ramisa.  

Per últim, els músics Guillem Ramisa i Guillem Roma pujaran junts per primer cop a l’escenari del teatre Eliseu de Roda de Ter per tancar el cicle d’accions poètiques “Amb veu pròpia. Crònica de demà”. Serà el diumenge 19 de novembre a les 19 hores.

Les tres accions poètiques són espectacles creats per a l'ocasió a partir del treball col·lectiu realitzat pels diferents actors en cada municipi, combinant la poesia amb altres disciplines artístiques.

Aquest projecte va néixer l’any passat en el marc de Vic, Capital de la Cultura Catalana 2016 i s’ha desenvolupat per portar-lo més enllà en col·laboració entre l’Ajuntament de Vic, el de Roda de Ter, Tavèrnoles i la Fundació Miquel Martí i Pol. 

El projecte “Amb veu pròpia. Crònica de Demà”, s’emmarca alhora dins les Jornades Miquel Martí Pol, les quals aporten la marca literària i el valor d’àmbit nacional que representa el poeta, donant aixopluc i projecció al poetes emergents.

Programa


Dijous 16 de novembre
Esglésa de Sant Esteve, Tavèrnoles
A les 20h
Record a Pilar Cabot
Acció poètica de Raquel Santanera + Maria Sevilla + Marc del Pino + Coloma Bertran


Divendres 17 de novembre
Sala Modernista del Casino de Vic
A les 20h
Acció poètica de Núria Armengol + Blanca Llum Vidal + Arnau Pons + Rafel Joan
Més que paraules: Víctor Sunyol conversa amb els poetes. Brindis


Diumenge 19 de novembre
Teatre Eliseu, Roda de Ter
A les 19h
Homenatge a la paraula de Lluís Solà. Parlament breu del poeta
Acció poètica de Guillem Ramisa + Guillem Roma

+ info: http://culturavic.cat/imatges/reg1004905_arxiu1_09-11-2017_11-09-16.pdf


         26/10/2017

Comença la 16a temporada del cicle d’arts escèniques els ‘Dijous a l’Institut del Teatre de Vic

El Teatre Sala Laboratori de Vic acull aquest dijous 26 d’octubre la peça que inaugura la 16a temporada del cicle d’arts escèniques ‘Dijous a l’Institut del Teatre’. Arrenca així una nova edició d’aquest cicle de dansa i teatre que pretén acostar al públic les creacions dels nous professionals de les arts escèniques, amb una oferta atractiva, de qualitat però alhora diferent i agosarada, que busca enriquir el panorama cultural amb les creacions d’artistes emergents.

La temporada 2017-2018 dels ‘Dijous’ inclou al voltant d’una dotzena de representacions que es podran veure dos dijous al mes fins a finals de maig. 
La proposta que enceta el cicle és Disconnection, de la Cia Flying North, sota la direcció de Povilas Makauskas. Es tracta d’una peça teatral carregada de simbolisme que es configura al voltant del concepte de la llibertat de crear el jo real, tot superant les pors internes. Quatre actors pugen a l’escenari per narrar una història basada en les possibles variables que ofereix el tema desconnexió. La funció tindrà lloc el dijous 26 d’octubre, a les 21 h. 

La segona peça programada en els ‘Dijous’ es podrà veure el 9 de novembre. Es tracta de Cristian, de la Companyia T de Tullido, una peça que es presenta amb el subtítol d’”Una obra para romper muros”, lema que li escau d’allò més tenint en compte que la funció mostra el que és viure en una cadira de rodes. De fet, l’obra està basada en la vida d’en Cristian, el seu protagonista, amb qui el públic tindrà l’oportunitat de viure escenes de la seva vida quotidiana i podrà emocionar-se i reflexionar entorn el que suposa el dia a dia per a una persona amb paràlisi cerebral. Kike Palau dirigeix l’obra en què intervenen cinc actors. 

La programació del cicle d’arts escèniques ‘Dijous a l’Institut del Teatre de Vic’ és una iniciativa de l’Institut del Teatre juntament amb l’Ajuntament de Vic.

 

+ info: http://www.institutdelteatre.cat/pag837/pl245/noticies/id487/comenca-la-16a-temporada-del-cicle-d-arts-esceniques-els-dijous-a-l-institut-del-teatre-de-vic.htm?op=preview


         25/10/2017

"El tresor ocult: la creu de sant Joan de les Abadesses". Fins el 8 d'abril al Museu Espiscopal

Del 28 d'octubre de 2017 al 8 d'abril de 2018

Quin tresor s'ocultava a la creu de Sant Joan de les Abadesses? La creu de Sant Joan ha tingut sempre a la vista el tresor que representen els seus materials preciosos: l'argent daurat i els meravellosos esmalts. Però també custodiava altres tresors fins fa poc invisibles, que més que materials són espirituals. Durant les accions de conservació-restauració dutes a terme els anys 2015-2016, es van descobrir dins dels medallons superior i inferior petits conjunt de relíquies embolcallats en teixits antics, un d'ells decorat amb un bell motiu d'aus d'ascendència oriental.
L'exposició-dossier “El tresor ocult. La creu de Sant Joan de les Abadesses”, a més de donar a conèixer aquestes espectaculars novetats, presenta la creu de Sant Joan, una de les primeres obres importants de l'orfebreria gòtica catalana, en les seves dimensions artística, funcional i tècnica, així com les accions de conservació-restauració que s'han dut a terme en col·laboració amb el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. A banda de la mateixa creu, també s'hi exposen les relíquies, els teixits i els pergamins que les acompanyaven, així com una petita selecció de reliquiaris i d'objectes esmaltats del fons del Museu que ajuden a comprendre totes aquestes dimensions.
A més d'això, i dins el ressò del 125è aniversari del MEV, l'exposició també explica quina és la feina d'un museu: conservar, investigar, exhibir i divulgar el patrimoni que conserva. Aquest patrimoni i la feina que es realitza al seu entorn també són, moltes vegades, un “tresor ocult” que cal donar a conèixer.

Visites guiades

Últimes visites comentades dijous 5 i dissabte 7 a les 16:30h, gratuïtes amb l’entrada a l’exposició

 

+ info: https://www.museuepiscopalvic.com/ca/actualitat/exposicions/el-tresor-ocult-la-creu-de-sant-joan-de-les-abadesses


         23/10/2017

Matrícules obertes als monogràfics de tardor de la Farinera CAVV

La Farinera, Centre d’Arts Visuals de Vic ha presentat les  propostes dels cursos monogràfics per adults d'aquesta tardor.  Cursos especialitzats i de curta durada. Podeu fer la matrícula online a la nostra pàgina web o al centre de dilluns a divendres de 16 a 21 h.


TÈCNIQUES PER FOMENTAR LA CREATIVITAT I Petits exercicis pràctics
GUIÓ CINEMATOGRÀFIC I Taller pràctic
DIBUIX A COLOR I L'expressió del color al dibuix
L'AQUAREL·LA I La tinta i l'aiguada
MODEL AL NATURAL I Apunts del cos humà
AIGUAFORT SOBRE PLANXA DE FERRO

+ info: http://www.lafarinera.cat/escola.html


         
S'estan mostrant 10 notícies (151-160) de 569
123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.