NOTÍCIES


08/01/2019

Programació d'hivern dels Centres Cívics de l'Ajuntament de Vic

Ja tenim aquí l'oferta cultural i lúdica dels CCVIC pels mesos de gener, febrer i març de 2019. TALLERS i PROPOSTES oberts a tothom i per a tots els gustos.

PROPOSTES
Les PROPOSTES culturals posen a l'abast de tothom 10 activitats culturals: Jocs en família, Fanzine autobiogràfic, Va de gats, Dansa inclusiva, el conte Gegants i monstres per l'Atlàntida, Cendra, espectacle de dansa, Ruta de campanars, Les dones del vi un tast molt especial, Daniel Gagarró i Rafioaficionats, activitat divulgativa.

Amplieu la informació a que podreu gaudir als CCVIC:

Propostes CCVIC hivern 2019 

TALLERS
Ofereixen 30 activitats trimestrals renovades organitzades per temàtiques: música i tecnologia al CCVIC Santa Anna, salut i benestar al CCVIC Serra-de-senferm, artesania i manualitats al CCVIC Plaça d'Osona, dansa i natura al CCVIC La Guixa, cuina al CCVIC El Montseny i teatre, llengua i comunicació al CCVIC Can Pau Raba.

Feu clic a la imatge inferior per veure la informació detallada dels tallers: horaris, temari, tallerista...

Tallers CCVIC hivern 2019 

INSCRIPCIONS I ENTRADES

Disponibles a www.vic.cat/ccvic a partir del dilluns dia 7 de gener a les 16h:

El període d'inscripció pels TALLERS serà del 7 al 18 de gener (inici de les activitats la setmana del 21 al 25 de gener).
Per a les PROPOSTES les entrades i inscripcions estaran disponibles fins a portar a terme cadascuna de les activitats. Consulteu la informació detallada de cada activitat
 

 

+ info: http://www.vic.cat/ccvic


         08/01/2019

L’Atlàntida segueix sumant complicitats i presenta una programació plural de gran qualitat artística

Amb la presentació de la nova temporada de música i arts escèniques, L’Atlàntida manifesta una clara aposta pels projectes escènics participatius amb voluntat educadora a fi de seguir apropant la música i les arts escèniques a nous públics. 

Durant el segon semestre L’Atlàntida organitzarà i produirà 7 projectes escènics participatius adreçats a diferents col·lectius: Cantània, Cantagrans, Osona en dansa, la producció de l’EART, la producció de l’EMVIC, El Musical Grease i el nou projecte participatiu Vic Balla, que es portarà a terme al barri del Remei i comptarà amb la direcció del coreògraf i ballarí Bebeto Cidra.

Aquest semestre coincideix amb el 10è aniversari de l’inici del projecte de les Escoles Bressol Municipals i per celebrar-ho es convidarà tota la ciutadania de Vic a un concert familiar a L’Atlàntida, The Penguins Reggae per Xics.

Una altra dels projectes fruït de diverses complicitats és el cicle Teatres i Teatrets d’Osona amb el circ d’avui, en el qual col·laboren L’Atlàntida, Torelló, Calldetenes, Sant Hipòlit i Roda de Ter de manera que cada teatre programa un espectacle de circ. Tal com va exposar la directora de L’Atlàntida Montse Catllà, la proposta de L’Atlàntida en aquest cicle és una jornada plena d’activitats relacionades amb el món del circ, Tocats pel circ, que es portarà a terme dins del recinte de L’Atlàntida i finalitzarà amb l’espectacle per a tots els públics Ludo Circus Show.

El concert benèfic d’aquest semestre serà a favor de l’Associació d’Osona contra el Càncer amb la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona i Sadurní Vergés estrenarà Follow the White Rabbit: Exiliar-se o no una obra interpretada per Mercè Estrada.

També hi seran presents grans clàssics de la literatura teatral com La importància de ser Frank d’Oscar Wilde, El Preu d’Arthur Miller, Shirley Valentine de Willy Russell i dues de les comèdies més divertides que s’han escrit: Pel davant... i ple darrera i El Llibertí amb Abel Folk i Àngels Gonyalons.

Altres èxits teatrals de la cartellera de Barcelona que també hi seran presents són: Escape Room amb Joel Joan, Alguns neixen estrellats amb  Joan Pera i Maremar de Dagoll Dagom, entre d’altres. 

El teatre de proximitat continuarà tenint un protagonisme especial dins del cicle Teatre de prop, amb propostes com Strepitum, amb Laura Marsal, Eduard Mauri i Cèlia Tort;  Wohnwagen, o el circ contemporani Efecto R “It is there. Around the corner” entre d’altres.

Pel que fa a la música moderna volem destacar el concert que oferirà Nyandú i Joan Colomo amb el segell Espai Concert a la Sala 2, on s’habilitarà servei de bar i el públic assistent estarà a peu dret. Els Catarres, The Sey Sisters, Joan Dausà, Antonio Orozco i el controvertit Ara Malikian acompanyat d’una extraordinària banda de set músics són altres propostes musicals que ens acompanyaran aquest semestre.

També seguirem comptant amb una àmplia oferta d’activitats complementàries i d’accés gratuït de L’Atlàntida Educa: conferències a l’entorn de textos teatrals, xerrades abans dels concerts,...

Durant aquest segon semestre, la imatge de L’Atlàntida serà encapçalada per l’obra d’Aina Roca Mirar. 

Amb l’objectiu de facilitar l’accés a la programació s’ha reformulat la presentació dels diferents tipus d’abonaments: tastet de teatre, abonament a la carta i l’abonament jove.  A més a més, tots els espectacles disposen d’un màxim de deu entrades amb un preu especial de 10 € cada entrada. Aquestes entrades s’ubiquen a l’última fila i es poden adquirir a partir del 22 de desembre i fins a 48 hores abans de cada espectacle.

+ info: https://latlantidavic.cat/ca/


         23/12/2018

El poema de Nadal

Lectura dramatitzada del poema de Nadal

Entrada gratuïta amb invitació fins a completar l'aforament
Les invitacions es podran recollir a l'Oficina de Turisme de Vic en els següents horaris: de dilluns a divendres de 10 a 14 h i de 16 a 20 h, dissabtes de 10 a 14 h i de 16 a 19 h, diumenges de 10.30 a 13.30 h.
Les invitacions es lliuraran per rigorós ordre de sol·licitud presencial i cada persona podrà recollir-ne un màxim de 2 fins exhaurir les localitats disponibles. Les invitacions únicament garanteixen l'accés a l'espectacle fins a 10 minuts abans del seu inici

Aportació voluntària al finalitzar l'espectacle (guixeta inversa)
Si bé l'entrada és gratuïta els assistents que ho vulguis podran fer l'aportació econòmica que creguin convenient al finalitzar l'espectacle sense preu mínim ni màxim. Tots els diners recollits es destinaran a una ONG triada pels organitzadors i col·laboradors

Primera sessió: 7 de la tarda
Segona sessió: 9 del vespre


         27/11/2018

Nous espais al Centre Cívic de Santa Anna

Des de fa uns mesos la fisonomia del centre cívic de Santa Anna ha sofert algun canvi.  Les obres que s'hi han portat a terme han deixat una configuració diferent de la sala polivalent, la qual s'ha ampliat deixant així un espai totalment diàfan. Per altra banda, també s'han modificat els serveis i el magatzem. Tanmateix, us informem que a partir d'ara la porta d'entrada al centre cívic és per la pista de Santa Anna i no pas pel carrer Tagamanent com fins ara.

Les obres les han portat a terme els alumnes de la 'Casa d’Oficis', un programa de formació i treball organitzat per l'Ajuntament de Vic i subvencionat pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) en el marc del projecte 'Treball als barris'.

Moltes gràcies als veïns, associacions/entitats i als usuaris per la paciència que han mostrat durant la remodelació.

+ info: http://www.vic.cat/ccvic/santa-anna


         27/11/2018

El Museu Episcopal de Vic i el Museu de l'Art de la Pell ofereixen una programació especial en motiu del Mercat Medieval

El Museu Episcopal de Vic i el Museu de l'Art de la Pell ofereixen una programació especial en motiu del Mercat Medieval que se celebrarà a la ciutat del 6 a 9 de desembre. Els dos museus ens proposen activitats per a tots els públics així com visites guiades a les exposicions temporals i permaenents que acullen durant aquests dies.  


MUSEU EPISCOPAL DE VIC

HORARI ESPECIAL MERCAT MEDIEVAL
Dijous 6 de desembre de 10 a 19h
Divendres 7 de desembre de 10 a 19h
Dissabte 8 de desembre de 10 a 19h
Diumenge 9 de desembre de 10 a 14h
 
ESPECTACLE FAMILIAR "CONTES MEDIEVALS"
Dijous 6 i dissabte 8 a les 15:30 i a les 16:30h. Activitat gratuïta
Joan de Bover “Bouí”, un joglar vingut directament del segle XIII, ens narrarà contes de l’època medieval. Divertides històries amb prínceps, princeses, reis, mags i, fins i tot, algun ésser maligne. 

EL LLEGAT D'OLIBA: 1000 ANYS D'ART
Dijous 6 i divendres 7 de desembre a les 15:30h. Dissabte 8 de desembre a les 17h.
Preu: 6€ per persona, s’aconsella reserva   
Visita inèdita que començarà a l’exposició “Oliba episcopus” i acabarà a la catedral on veurem, entre altres espais, la gran nau romànica de la canonja edificada al segle XI en període d’Oliba i que ha estat la darrera descoberta arqueològica de la catedral de Vic.  
 
VISITES GUIADES A L'EXPOSICIÓ "OLIBA EPISCOPUS"

Dijous 6, divendres 7, dissabte 8 i diumenge 9 de desembre a les 13h.
Visita inclosa amb l’entrada a l’exposició, s’aconsella reserva.
A través d’objectes artístics excepcionals i de documents de l’època coneixerem la figura i l’obra d’Oliba, un dels personatges més rellevents de la Catalunya medieval. 
 
VISIÓ ROMÀNICA
Dijous 6 i divendres 7 de desembre a les 12h i a les 17h.
Preu especial mercat medieval: 4,25 € (menors de 10 anys gratuït). Places limitades, reserva prèvia.
Espai Oliba + tast a la col·lecció de romànic del MEV + pujar al campanar de la Catedral. Una visita guiada exclusiva per fer un viatge 1000 anys enrere, descobrir la magnífica col·lecció d’art medieval del MEV i pujar al campanar romànic més alt de Catalunya.
 
RECORREGUT MEDIEVAL
Dissabte 8 i diumenge 9 de desembre a les 12 h. Servei gratuït per als visitants del Museu.
Visita comentada per l’art, la cultura i els costums del món medieval.
 
LA LLEGENDA DEL NADAL EN FAMÍLIA 
Diumenge 9 de desembre a les 10:30h.
Famílies amb infants a partir de 3 anys, s’aconsella reserva. Preu: 4€ per participant.
Què van descobrir els tres reis savis d’Orient? Què va somiar Josep? Per què tenen ales els àngels? Amb aquesta visita coneixerem l’origen de la tradició del Nadal i els Reis i donarem resposta a aquestes i d’altres preguntes. Davant d’un frontal d’altar romànic les figures dels personatges del pessebre prendran vida.

MUSEU DE L'ART DE LA PELL

ELS ANIMALS D'EN QUEL

Dijous 6 de desembre, d’11.00 h a 12.00 h. Els animals d’en Quel. Activitat familiar, 4€ per participant.

TALLER INFANTIL D'ORNAMENTS DE NADAL

Divendres 7 de desembre, de 16.30 h a 18.30 h. Taller infantil d’ornaments de Nadal Taller familiar, preu: 5 € per a nens i nenes majors de 4 anys. Pares o acompanyants gratuït.

VISITA GUIADA A L'EXPOSICIÓ "OSONA, 50 milioins d'anys enrere"

Dissabte 8 de desembre a les 11.00h. Visita guiada a l’exposició temporal “Osona, 50 milions d’anys enrere”. Preu: 5€ per participant menors de 10 anys gratuït. S’aconsella reserva prèvia.

+ info: https://www.museuepiscopalvic.com/ca/actualitat/activitats/mercat-medieval-al-mev


         22/11/2018

S’estrena "Els camins invisibles" de Lluís Solà i Sala a l’Atlàntida

Un espectacle multidisciplinari que combina música, imatge, dansa, circ, veu i moviment, coproducció de l’Ajuntament de Vic, Teatres d’Osona i Teatre eSseLa

Aquest dissabte 24 de novembre a les 20.30h L’Atlàntida, Centre d’Arts Escèniques d’Osona estrena Els caminis invisibles a partir de textos de Lluís Solà, un dels autors més destacats del nostre país i medalla d’or de la ciutat de Vic.   

Els camins invisibles és un espectacle poètic i multidisciplinari que combina música, imatge, dansa, circ, i veu sota la direcció de Teatre eSseLa (Cacu Prat i Pep Tines), la coreografia i moviment de Jaume Sangrà i la composició musical de Jordi Busquets.  

L’espectacle consta de 17 escenes que corresponen a 17 poemes dels 32 que conté Els caminis invisibles i les diferents escenes reflecteixen l’evolució de l’univers interior del protagonista en relació al paisatge que contempla.  

D’altra banda, us informem que el dissabte 24 de novembre a les 19.45 h s’oferirà una recepció prèvia i exclusiva per als mitjans de comunicació a la Sala 2 de L’Atlàntida en la qual assistiran l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, l’alcalde de Calldetenes, Marc Verdaguer, la directora general de L’Atlàntida, Montse Catllà, i el dramaturg i director de l’espectacle, Cacu Prat.

El proper 1 de desembre es presenta al Teatre Cirviànum de Torelló i el 15 de desembre a l’Auditori i Teatre de Calldetenes

+ info: https://latlantidavic.cat/programacio/escenaris/els-camins-invisibles/


         20/11/2018

Concurs de curtmetratges Julius 2018. Del 27 de novembre al 2 de desembre

Del 27 de novembre al 2 de desembre se celebrarà a l’espai ETC de Vic una nova edició del Festival Julius.

El concurs de curtmetratges organitzat per Cineclub Vic, en col·laboració amb l’Ajuntament de Vic, girarà enguany entorn la pel·lícula “La nit dels morts vivents” (George A. Romero, 1968).

La programació començarà, com sempre, amb una sessió especial de Cineclub Vic.  Dimarts 27 de novembre es projectarà la comèdia de zombies “Shaun of the Dead”,  el que sens dubte és, segons els organitzadors del certàmen, el millor homenatge possible a “La nit dels morts vivents” de Romero, tema obligatori del Julius 2018. Un cop finalitzi el film s’inaugurarà a la sala d’exposicions la mostra amb tots els cartells participants al premi Sert o no Sert.

El dijous, el Casino de Vic acollirà una sessió especial del Microvisor. Aquest és un format de debat cinematogràfic en petit format que es celebra cada tres setmanes i en què Cineclub Vic hi col·labora. En aquesta sessió especial en motiu del Julius, Quim Crusellas mostrarà diferents films amb la mort com a desencadenant de l’acció cinematogràfica. Divendres (20h) començaran les projeccions del vint-i-quatre curts que competiran per emportar-se algun dels 10 premis que atorga el certamen. Abans (18h), l’espai ETC acollirà una original i divertida materclass zombie. 

Els qui no hagin pogut veure els curtmetratges el divendres a la nit tindran encara dues noves oportunitats el dissabte. Els diversos curts participants es dividiran, com és habitual, en dos blocs -10h i 16:15h la primera part i 12:15 i 18:45 la segona-. El vespre se celebrarà la gala d’entrega de premis, dirigida enguany per la Maria Casas i en Jordi Colom.

Una sessió especial de Cineclub Xic posarà punt i final a aquesta terrorífica edició del concurs de curtmetratges Julius 2018. Serà diumenge a les 17h amb la projecció de la pel·lícula Paranorman i el posterior taller gratuÏt de LightPainting amb El Bombetó.

Festival de curts
Un any més, la collita Julius 18 és variada i diversa. Tot i la capacitat tècnica d’alguns treballs, predominen els curts de tall amateur, creats per equip no professionals però que troben en el Julius un espai creatiu per les seves idees. L’humor negre és present en bona part dels curts, que han sabut donar la volta al tema dels morts vivents per aconseguir històries sagnants però també divertides i que encaixen perfectament en aquest anomenat Esperit Julius. 
Hi trobem rostres habituals però també cares noves i alguns casos de directors que han ressuscitat després d’anys sense participar al festival. En aquesta ocasió, 10 dels curts formen part de realitzadors/es de fora de la comarca d’Osona. 

6.000 euros en 10 premis 
El concurs de curtmetratges compta amb diversos premis, que es lliuraran durant la gala de cloenda del dissabte 2 de desembre. El jurat Julius, format per Miquel Bofill, Rafa Dengrá, Alba Cros, Loles Fanlo i Irene Solanich s’encarregarà de repartir i adjudicar els 7 premis principals, que sumen 5.100 euros de dotació. Un altre jurat, format per membres de tres cineclubs catalans (Isaac Moreno, del Cineclub Alter Cinema de Torelló; Anna Lati, del cineclub Diable de Martorell; i Montse Comerma, de Cineclub Vic) atorgarà el Premi Miquel Porter i Moix dels cineclubs catalans. El premi Sert o no Sert al millor cartell el decidirà el jurat format per Jordi Lafon, Laura Mas i Marcel·lí Gutiérrez –Txelo. Per últim, el públic assistent a les sessions decidirà el premi del públic pitet de bava.

 

+ info: http://festivaljulius.com/


         14/11/2018

Festa Major de la Guixa. Del 8 al 18 de novembre

El poble de la Guixa està de festa. Després d’un primer cap de setmana ple d’activitats encaren la segona setmana de festes amb la conferència d’Alfred Rodriguez Picó i la Nocturna de la Guixa com a activitats principals.

Alfred Rodríguez Picó oferirà aquest dijous (19h) una masterclass de meteorologia oberta a tothom. Un dels professionals de referència del nostre país explicarà els fenòmens meteorlògics bàsics, com el vent, les tempestes, les pedregades o la neu així com la manera com afecta el temps a la salut.  La conferència s’enmarca en les propostes d’hivern organitzada pels CCVIC.

El divendres arribarà la tradicional Nocturna de la Guixa, que sortirà del Centre Cívic a les 21h. Dissabte, aprofitant l’exposició sobre molins de vent que acull el CCVIC, es portarà a terme una ruta per veure els diferents molins que es troben a Sentfores. A la tarda serà el torn de l’hora del conte amb l’Ingrid Canal. Tot seguit, tast de cerveses.

Les festes de la Guixa acabaran com és habitual amb l’original cursa de tallagespes a l’antiga pista poliesportiva, el diumenge a les 10h del matí.

Podeu consultar el programa complet en el següent enllaç

 

+ info: https://www.sentfores.cat/wp-content/uploads/FestaMajorLaGuixa2018.pdf


         05/11/2018

Un espectacle cultural acomiadarà les obres de Sert de la Capella Fonda de la Pietat aquest diumenge

Algunes de les pintures es reubicaran a la Catedral de Vic, mentre que l’espai de la Capella Fonda es començarà a preparar per acollir part del projecte cultural i turístic de l’Illa de la Pietat

El diumenge 11 de novembre serà el darrer dia en què la ciutadania podrà veure els quadres de Sert a la Capella Fonda de la Pietat. Després d’estar exposats durant vint anys a l’interior de la Capella Fonda, gran part de les obres pictòriques de Josep M. Sert –propietat del MNAC i cedides a l’Ajuntament- es reubicaran a la Catedral, “un espai més adequat i que els hi donarà major visibilitat”, segons la regidora de Cultura, Susagna Roura. 

Per aquest motiu, Roura ha explicat que s’han preparat sis sessions úniques d’un acte cultural sorpresa produït expressament per l’ocasió perquè es puguin veure les pintures de Sert abans de ser traslladades i instal·lades a la Catedral. “Sert donava molta importància al moviment del cos per elaborar el seus murals, i per aquesta raó estudiants i professionals de la dansa de la ciutat de Vic participaran a l’acte de comiat de les obres de Sert”, ha afegit la regidora de Cultura.

L’entrada per aquest espectacle és gratuïta, però caldrà fer reserva prèvia a l’Oficina de Turisme per les limitacions d’aforament. Durant la visita, el públic farà un recorregut per la nau central de la Pietat i podrà accedir al campanar. A més s’explicaran les idees bàsiques de l’Illa de la Pietat, el nou projecte cultural i turístic de Vic que engloba 2.000 anys d’història de la ciutat.

 
L’Illa de la Pietat: 2.000 anys d’història
 
Les obres de Sert marxen de la Capella Fonda perquè està previst que en dos mesos comenci un període d’adequació d’aquest espai per una nova funcionalitat. “La ciutat comença a gestar un nou projecte cultural i turístic anomenat Illa de la Pietat”, ha exposat la regidora de Turisme, M. Carme Bover.

 Bover ha detallat que les obres de modificació dels espais de la Pietat seran possibles gràcies a una subvenció de la Generalitat de Catalunya des de l’àrea de Turisme de 350.000 euros i de la Diputació de Barcelona, provinent de l’àrea de Desenvolupament Econòmic Local, de 100.000 euros. també ha indicat que l’Ajuntament hi aporta 350.000 euros a tres anys tot i que “s’està buscant una subvenció Europea FEDER per tal de cobrir aquesta despesa”.

 
L’Illa de la Pietat englobarà 2.000 anys d’història a través del Temple Romà, les restes del Castell dels Montcada, l’Església Barroca de la Pietat, la Capella dels Sants Màrtirs (els antics patrons de Vic: Llucià i Marcià), la Capella Fonda, i el punt més alt, el Campanar (far i mirador de l’Illa).

 
Tots aquests espais s’obriran a la ciutadania gràcies a un conveni a 30 anys amb la Parròquia de la Pietat, l’Ajuntament de Vic i les altres institucions per ajudar a descobrir la història de Vic fent un recorregut a través del fil conductor de l’art des del segle I fins al XXI.

 
Així, amb aquest nou projecte s’obrirà el campanar de la Pietat al públic, la nau central seguirà sent un espai que aglutinarà activitat cultural –exposicions i concerts- amb una programació més regular, el Temple Romà seguirà sent el punt zero on comença la formació de la ciutat de Vic, i la capella Fonda es convertirà en un mapping que explicarà el passat i el present de Vic que ha crescut amb una diversitat de capes d’art molt interessants per conèixer i per ordenar.

 Està previst que el dia 26 d’octubre de 2019, dia dels Sants Màrtirs Llucià i Marcià, aquest espai quedi inaugurat. Podeu veure’n un avanç en aquest vídeo.

 
 Josep Maria Sert: una figura global vinculada a la ciutat de Vic
 
L’obra de Josep M. Sert està repartida per tot el món, i en destaquen el Palau de la Societat de Nacions a Ginebra i el Rockefeller Center a Nova York. Cal especificar però que una gran part de la seva obra es troba a la ciutat de Vic. El 1900, l’artista s’instal·la a París i entra a formar part del cercle social més culte de la primera meitat del segle XX, entrant en contacte amb la jet set del moment amb altres pintors, músics, escriptors, entre molts d’altres. Fou considerat el millor pintor muralista del període d’entre guerres.


         31/10/2018

Amb veu pròpia. Crònica de demà. Accions poètiques a Vic, Roda de Ter i Tavèrnoles.

Nascut el 2016 en el marc de Vic, Capital de la Cultura Catalana 2016 (VICCC2016), el projecte Amb veu pròpia. Crònica de demà pretén apropar la poesia a través de tres accions poètiques de nova creació, artístiques i multidisciplinaris. 

L'Ajuntament de Vic, l'Ajuntament de Tavèrnoles i la Fundació Miquel Martí Pol han tornat a unir esforços per segon any conseqütiu per elaborar una proposta cultural que apropi la poesia a tots els públics a través del contacte amb altres disciplines artístiques, en aquest cas la música. 

Les tres accions poètiques que es podran veure els dies 11, 16 i 22 de novembre són espectacles únics, creats expressament per l'ocasió, amb l'objectiu d'estimular la creació entorn el món poètic i donar visibilitat al treball dels artistes i persones participants. 

 


Dimecres 7 de novembre Jazz Cava A les 19 h Vic
Presentació de Amb veu pròpia. Crònica de demà Núria Armengol conversa amb els creadors de les tres accions poètiques. A continuació recital poètic dins la programació de la Cava Poesia

Diumenge 11 de novembre Casino de Vic A les 19 h Vic
Acció poètica Les dues músiques. Lluís Solà diu la seva poesia. Joan Ribé interpreta J. S. Bach

Divendres 16 de novembre Teatre Eliseu A les 20 h Roda de Ter
Acció poètica amb Pelat i Pelut. Espectacle musical en què la poesia i la rumba catalana s’agafen de la mà

Dijous 22 de novembre Església St Esteve A les 20 h Tavèrnoles
Acció poètica Ull, dos, tres i orella. Núria Martínez-Vernis poeta Marc del Pino acordió diatònic Ciscu Cardona guitarra acústica


Acció poètica MÚSICA I POESIA a Vic

Lluís Solà diu la seva poesia 
Joan Ribé interpreta J.S. Bach


La paraula és so, la música és so. Vet aquí el que uneix profundament, per l’arrel, l’una amb l’altra.
Feia temps que el pianista Joan Ribé i jo teníem la intenció de construir una peça que contingués els elements i els climes d’un concert i d’un recital de poesia. D’aquestes dues formes de la música que sabem per experiència que no són fàcils d’ajustar. El concert-recital que presentàrem a l’Avenc de Tavertet fa un cert temps en constitueix la primera temptativa, la primera passa. Entre els diversos motius que trobàvem apassionants per cercar el contacte i el treball conjunt del món de la música instrumental i del món de la música verbal hi havia, en primer lloc, l’extraordinària capacitat de manifestació de cadascuna d’aquestes substàncies, el so de l’instrument, el so de la paraula. Posar-les l’una al costat de l’altre, fer-les actuar per contigüitat, fer ressonància de l’una en l’altra.

Per aconseguir un diàleg autèntic entre aquests dos móns, però, era indispensable mantenir el màxim de respecte envers cada part. Són conegudes les males relacions tradicionals entre el text verbal i el text musical, que amb molta facilitat esdevenen relacions d’explotació o de subordinació. Però el que nosaltres volíem aconseguir era un diàleg sincer, sencer, integral, a fons. Havíem de posar tots els mitjans perquè la música de J. S. Bach dialogués de debò amb l’altra música, amb la música de la paraula, amb la música dels poemes del meu llibre Poesia completa.

Ens va semblar que el millor era llevar tota mena d’obstacles, no posar-hi res, deixar que parlessin l’una al costat de l’altra i que s’escoltessin l’una al costat de l’altra, sense intervencions, sense interferències. D’aquesta manera podíem obtenir una manifestació més poderosa de l’home i del món a través de totes dues. La qüestió de principi era deixar que actuessin amb el màxim de respecte i amb el màxim de nitidesa, elles ja se sabrien parlar i escoltar. I manifestar-se plenament, si els intèrprets érem prou dòcils, a tots els participants a l’acte.

Lluís Solà


Diumenge 11 de novembre
Casino de Vic
A les 19 h 
Vic  

Programa Amb veu pròpia. Crònica de demà


         
S'estan mostrant 10 notícies (191-200) de 692
12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243444546474849505152535455565758596061626364656667686970Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.