NOTÍCIES


28/09/2018

Atlàntida, ETC i Institut del Teatre presentaran la nova temporada escènica de la ciutat en un acte conjunt

El proper dissabte 29 de setembre l’Atlàntida acollirà l’acte inaugural Amunt els telons! que donarà a conèixer la nova temporada escènica d’aquest primer semestre a Vic. Per primera vegada i sota el lideratge de la regidoria de cultura de l’Ajuntament de Vic, els equipaments municipals de la ciutat oferiran conjuntament la presentació de les seves programacions. Aquesta presentació compartida vol seguir reforçant els llaços de cooperació entre els diferents equipaments i contribuir en la creació d’un projecte cultural de ciutat.
 
Conduït per Jacob Valltramunt i sota la direcció artística de Marc Comas, l’acte comptarà amb intervencions escèniques i musicals; el final desvetllarà alguna sorpresa i es convidarà al públic assistent a compartir-ho.
 
L’accés a l’acte inaugural és gratuït per a Padrins i Amics de L’Atlàntida, socis del Cineclub Vic, públic habitual de l’ETC i públic de l’Institut del Teatre, prèvia reserva de les entrades.

+ info: https://latlantidavic.cat/noticies/2018/latlantida-letc-cineclub-vic-linstitut-teatre-presentaran-nova-temporada-escenica-ciutat-acte-conjunt/


         28/09/2018

Una exposició al Museu de l'Art de la Pell mostra com era ‘Osona, 50 milions d’anys enrere’

Les visites guiades dels diumenges de desembre oferirant un itinerari de geologia urbana i visita a l'exposició "Osona, 50 milions d'anys enrere". Serà els diumenges 2, 9, 16, 23 i 30 de desembre a les 12 del migdia 

La mostra, que es podrà visitar  fins el 6 de gener de 2019, ofereix un recorregut d’immersió en els ecosistemes marins de l’Eocè i les seves costes del sector oriental de l’antiga Conca de l’Ebre, on es troba Osona actualment

 

El Museu de l’Art de la Pell de Vic (MAP) ha acollit aquest matí la presentació de l’exposició paleontològica ‘Osona 50 milions d’anys enrere’, que s’hi podrà veure fins el 6 de gener, i on s’hi mostra una selecció acurada dels millors fòssils de la col·lecció de l’enginyer geòleg Francesc Farrés. La presentació ha comptat amb la presència de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Susagna Roura; el vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic-UCC, Jordi Villà; el vicepresident 1r del Consell Comarcal d’Osona, Joan Carles Rodríguez; l’enginyer geòleg i propietari de la col·lecció de fòssils, Francesc Farrés, i el director del Museu de l’Art de la Pell, Josep M. Riba.

 
‘Osona, 50 milions d’anys enrere’ té com a objectius donar a conèixer a la comunitat educativa i públic en general l'important patrimoni paleontològic d'Osona, posant en valor la informació paleobiològica que proporciona el registre fòssil, a més de conscienciar i sensibilitzar la comunitat educativa i el públic en general pel respecte i l’estima del patrimoni paleontològic a partir del seu coneixement, així com implicar el públic, els agents culturals i la societat en general en la necessitat de protegir aquests béns patrimonials.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Susagna Roura, ha agraït la implicació de tots els ajuntaments i entitats que s’han volgut adherir “en aquesta exposició singular i gens habitual de caràcter paleontològic de la nostra terra, d’Osona, i que recull almenys una peça de cada municipi”.

 Tal com ha explicat el vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic-UCC, Jordi Villà,  la rellevància científica de l'exposició ve avalada pel Dr. Jordi Martinell, catedràtic de paleontologia de la Universitat de Barcelona (UB), i ha estat comissionada conjuntament pel paleontòleg i investigador de la Universitat de Barcelona, Jordi Vilà; la professora i investigadora de la UVic-UCC, Judit Molera, i el director del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) i també investigador de la UVic-UCC, Marc Ordeix.

 Villà ha subratllat que ‘Osona, 50 milions d’anys enrere’ és una tasca col·lectiva de tota la comarca, i també “un exemple del treball de la UVic-UCC amb i pel territori, a fi d’acostar el coneixement científic a la societat”.

 El vicepresident 1r del Consell Comarcal d’Osona, Joan Carles Rodríguez, ha explicat que des del Consell Comarcal també es va treballar per trobar el finançament per l’exposició i “un espai digne” a la comarca on poder-la exhibir. “És una col·lecció excepcional, fruit d’un treball de camp molt intens i que ha estat possible gràcies a un teixit de complicitats. Estic convençut que a tothom li agradarà veure-la”, ha remarcat Rodríguez.

 Per la seva banda, l’enginyer geòleg i propietari de la col·lecció de fòssils, Francesc Farrés, ha detallat que l’exposició es divideix en tres parts: els fòssils corporals vertebrats, els fòssils corporals invertebrats i els icnofòssils, que són restes, pistes o petjades deixades per organismes vius i que s’han fossilitzat. “El volum de l’exposició és una desena part de la col·lecció, tot i que m’agrada pensar que és un patrimoni més que una col·lecció”, ha reflexionat. Farrés ha revelat que alguns dels exemplars que es poden veure a l’exposició i van representar un descobriment científic mundial porten noms amb clares reminiscències osonenques, com és el cas de la tortuga Osonachelus decorata.

 El director del Museu de l’Art de la Pell, Josep M. Riba, ha celebrat que l’exposició pugui veure’s al MAP, ja que “és fidel a l’eix de l’art que marca totes les exposicions temporals que acollim i, per tant, a la línia del museu”.

L’exposició s’inaugurarà aquest dissabte, 29 de setembre, a dos quarts de 6 de la tarda amb representants de les diferents administracions i institucions implicades.

 Àmplia exposició amb diversitat d’espècies animals i vegetals
 
‘Osona, 50 milions d’anys enrere’ mostra una selecció dels millors fòssils i pistes de la comarca que ha anat trobant i col·leccionant, al llarg de més de 60 anys, l’enginyer geòleg Francesc Farrés.

 L’exposició permet entendre per què les roques de la comarca -les margues de Vic- tenen aquest color i aspecte tant característic i fer un recorregut d'immersió en els ecosistemes marins de l’Eocè, quan el mar cobria la comarca actual d'Osona i es va anar enretirant fins a quedar terra ferma. En aquesta exposició es combina la visió científica amb exemplars de fòssils molt ben preservats –holotips- i espècies úniques mai mostrades abans. 

 Una de les peces exposades més rellevant és un exemplar restaurat i muntat, gairebé complet, de la tortuga marina (Osonachelus decorata). De fet, la col·lecció conté el registre més complet i amb major diversitat de tortugues marines de l'Eocè del sud d'Europa.

 La col·lecció també disposa de diverses vèrtebres, costelles senceres i altres restes òssies de sirenis, nombrosos exemplars de dents de diferents gèneres de taurons, desenes d’exemplars de peixos parents de les sardines o de les perques actuals, entre d’altres.

 La mostra també permet observar lloses de platja fòssil amb marques d’onatge (ripples) que contenen empremtes d'ocells, rastres de crancs, rastres d'antecessors del porc, creodonts ja extingits, ungulats, així com marques de gotes de pluja i senyals d’escapament de gas.

Exposició fruit d’un teixit de complicitats
 
L’exposició ha estat organitzada per la UVic-UCC i la UB amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Serveis Territorials de la Catalunya Central, la Diputació de Barcelona, la Fundació Girbau, la Fundació Puig Porret, Patronat d’Estudis Osonencs, la Llotja de Vic, Corredoria d’Assegurances Vilà, el Consell Comarcal d'Osona i els ajuntaments de Vic, Calldetenes, Folgueroles, Gurb, Manlleu, Masies de Roda, Rupit i Pruit, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Julià de Vilatorta, Sant Quirze de Besora, Santa Eulàlia de Riuprimer, Taradell, Tona i Torelló.

 
Cal agrair també la cessió d’exemplars de fòssils de rellevància del Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont o del Museu Geològic del Seminari de Barcelona i la col·laboració de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

+ info: http://museuartpellvic.cat


         24/09/2018

Art i cultura pel benestar i la participació social de persones amb demència a Vic

L’Ajuntament de Vic, la UVic-UCC i el CCCB engeguen un projecte que inclou una sèrie d’activitats culturals i artístiques destinades a les persones malaltes i als seus cuidadors

La ciutat de Vic acollirà una prova pilot amb l’objectiu de fomentar el benestar i la participació en la societat de les persones amb demència i Alzheimer a través de l’art i de la cultura.  Un projecte promogut per l’Ajuntament de Vic, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i que han presentat aquest migdia la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Susagna Roura; el vicerector de Recerca i transferència de coneixement de la UVic-UCC, Jordi Villà; el codirector de la Càtedra de Salut Mental i coordinador del grup de recerca en Salut Mental i Innovació Social de la UVic-UCC, Salvador Simó; i la responsable del CCCB programa Alzheimer, Teresa Pérez.

L'art és un dret humà bàsic i té un impacte positiu en el benestar i la participació social de les persones amb demència, com mostra l'evidència científica. Tanmateix, “Vic com a ciutat inclusiva, d'art i cultura” ha treballat en aquest projecte pilot on persones amb demència i Alzheimer i les seves persones cuidadores puguin gaudir de diverses activitats relacionades amb l’art i la cultura a la nostra ciutat, ha detallat Susagna Roura. ”L’Alzheimer i la demència són malalties que toquen de prop a molta gent i el programa ha d’esdevenir una oferta cultural per ajudar a créixer a tothom, no només a persones malaltes i cuidadores”,  ha conclòs Roura.

Al programa ‘Art i cultura pel benestar i la participació social de persones amb demència a la ciutat de Vic’ també hi participen el Museu Episcopal de Vic, el Centre d’Arts Contemporànies de Vic (ACVic), el Museu de l'Art de la Pell (MAP); les orquestres de l'ESMUC i l'Orquestra Inclusiva de la UVic-UCC; el Cineclub; així com els artistes Ju, Marta Roma, Susanna Pérez i Victor González.

Per la seva banda, la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC liderarà una recerca per evidenciar l'impactes del projecte en les persones i els cuidadors. Un projecte que dóna continuïtat al projecte CCCB programa Alzheimer iniciat al CCCB l’octubre del 2010, sobre el que la Càtedra de Salut mental va fer una avaluació que evidenciava el seu impacte positiu en l'àmbit de benestar i participació social.

 

En aquest sentit, la responsable del programa Alzheimer del CCCB, Teresa Pérez, ha reivindicat que “des del món de la cultura tenim moltes coses a dir respecte la qualitat de vida de la gent, un repte social molt important ara i en els propers anys”. Pérez ha agraït també les complicitats teixides amb l’Ajuntament de Vic i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya per poder portar a terme aquest projecte.

 

El vicerector de Recerca i transferència de coneixement de la UVic-UCC, Jordi Villà, ha explicat que “el projecte entronca amb la forma d’orientar la recerca des de la UVic-UCC. Es tracta d’una recerca de qualitat, diferent i amb vocació de servei a la comunitat. Els bons resultats recollits fins ara es deuen a una recerca col·laborativa i interdisciplinar”.

El codirector de la Càtedra de Salut Mental i coordinador del grup de recerca en Salut Mental i Innovació Social de la UVic-UCC, Salvador Simó, ha subratllat que“no hi ha cap impediment perquè una persona amb demència pugui gaudir de la cultura” i ha enumerat els beneficis demostrats per la recerca en els malalts amb demència, com ara l’augment del benestar i la participació social, un major interès i atenció, o bé el trencament de l’aïllament social de la persona malalta. “Aquests beneficis també es fan extensius als propis cuidadors i al personal dels centres culturals on tenen lloc les activitats”, ha afegit Simó.

L’església de la Pietat acull des del passat mes de juliol i fins a final del mes d’octubre l’exposició de l’artista Manolo Gómez: ‘La Mari, el camí de les pedres’, i que ha estat produïda per L’Albergueria, Centre de Difusió Cultural del Bisbat de Vic. Aquesta és una de les activitats incloses en la programació del projecte, que s’estendrà fins l’any que ve, i que ja han visitat 6.000 persones.  

Actualment, la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC lidera recerques al Museu Thyssen de Madrid, l'Auditori Nacional de Catalunya, i ha assessorat la Fundación Serralbes de Portugal i la Winnipeg Art Gallery de Canadà.


         17/09/2018

Bona participació i èxit de públic a un Mercat de Música Viva que tanca la seva 30a edició amb optimisme

680 professionals s’han inscrit a l’àrea de negoci del MMVV, on s’han celebrat més de 1.000 reunions ràpides.

Marc Parrot, Joan Miquel Oliver, Clara Peya, Kiki Morente, El Kanka, Toti Soler & Gemma Humet, Perotá Chingó, Alba Carmona, Niño de Elche, Guillem Roma i Chicuelo han estat els concerts amb més bona acollida per part de públic i crítica. Juliane Heinemann ha guanyat el Premi Puig-Porret 2018 del MMVV amb ‘L’Últim camí de Walter Benjamin’ a les portes del 80è aniversari del seu suïcidi a Portbou fugint dels nazis. Els Pets han escollit Vic per donar a conèixer ‘Som’, el nou disc que girarà a partir de 2019. L’Acadèmia Catalana de la Música ha presentat a Vic els seus nous guardons anuals, els Premis Alícia. Les xifres definitives es publicaran a la Memòria Anual que elabora la Universitat Oberta de Catalunya i que es farà pública a principis de 2019

 El Mercat de Música Viva de Vic, una de les sis fires estratègiques de la Generalitat de Catalunya, tanca la 30a edició amb 680 professionals acreditats que han assistit a les activitats celebrades del 12 al 14 de setembre a l’Atlàntida. Al llarg dels tres dies s’han celebrat un miler de reunions ràpides a l’àrea de negoci. 100 periodistes de diferents mitjans han cobert informativament el tret de sortida de la tardor musical a Catalunya.

 

El Mercat ha estat el lloc triat per la presentació de projectes de la temporada que arrenca com els nous guardons musicals de l’Acadèmia Catalana de la Música o el nou disc i gira d’Els Pets. Un conjunt de 700 músics han passat pels 13 escenaris d’un Mercat on Marc Parrot, Joan Miquel Oliver, Clara Peya, Kiki Morente, El Kanka, Perotá Chingó, Alba Carmona, Niño de Elche, Guillem Roma i Chicuelo han estat els concerts amb millor acollida per part de públic i professionals. Entre les propostes internacionals, han sorprès els artistes que han arribat a Vic gràcies a la col·laboració amb socis d’arreu com Leeheemoon & Prelude –amb KAMS-Korea Arts Management Service–, Ko Ko Mo –Eurosonic– i Onda Vaga. El festival Focus Wales han portat al Mercat els grups The Gentle Good, Jack Found i Peggy Sue al Casino. Els festivals portuguesos Ou Tonalidades i MIL Lisboa també han estat a la 30a edició del Mercat.

‘L’Últim camí de Walter Benjamin’, dirigit, composat i arranjat per Juliane Heinemann s’ha endut el Premi Puig-Porret 2018 lliurat avui al vespre abans del concert inaugural del 30è Mercat de Música Viva de Vic. L’espectacle musical-visual recrea els esdeveniments de l’últim dia en la vida del filòsof judeoalemany Walter Benjamin i la seva travessia clandestina dels Pirineus fugint de la persecució nazi. 


         06/09/2018

30a edició del Mercat de Música Viva de Vic. Del 12 al 16 de setembre

La 30a edició del Mercat de Música Viva de Vic arrenca el proper dimecres 12 de setembre amb un espectacle inaugural amb la presència d’artistes vinculats a la història del festival com Miquel Gil, Núria Graham, David Carabén, Kiki Morente, Chicuelo, Andrea Motis, Lluís Gavaldà, Kepa Junkera, Marinah, Alba Carmona, Mercedes Peón i Quimi Portet. Estaran acompanyats per Jaume Manresa al piano en una vetllada conduïda per Natza Farré, que n’és guionista juntament amb Oriol de Balanzó.

El concert de presentació del tercer treball dels Nyandú, “Fernando Rogelio Estévez”, a Plaça Major també recordarà de manera especial els 30 anys de recorregut del mercat amb la presència de convidats com Duble Buble, Est Oest o Oques Grasses, entre d’altres. Serà dissabte 15 de setembre en una nit osonenca que obrirà Paula Valls i que tancaran Obeses.

Una programació oberta i diversa
Les valencianes Pupil·les porten el seu rap electrònic feminista i reivindicatiu dimecres 12 de setembre a la Carpa Negra del MMVV, on faran sonar tant els seu material més recent i els temes més significatius dels seus dos primers àlbums, dins de la gira V Tour.
Nubla estrena al Mercat el disc de versions Multiplexpo divendres 14 de setembre a la Carpa Negra. El dia abans, Ele, la nova sorpresa del soul estatal durà a l’Auditori Atlàntida el seu poderós directe i els temes del seu nou disc What Night Hides. L’última incorporació femenina al cartell del MMVV és la de la cantant osonenca Ju. Judit Puigdomènec serà l’encarregada d’obrir la nit de divendres 14 de setembre a la Plaça Major. Hi durà el seu nou disc en format banda: una proposta musical que fusiona el pop i el reggae.
La programació dedicada a la música d’arrel guanya espai amb les incorporacions dels gallecs Caxade i els bascos Korrontzi. Caxade tocaran dijous 13 al matí pels professionals acreditats, que podran descobrir la proposta d’Alonso Caxade, que insufla aires indie-pop a la música tradicional gallega. L’endemà, Korrontzi duran a la Carpa Negra la seva fusió de sons tradicionals del folk basc amb instrumentacions contemporànies, sempre amb la trikitixa com a base.

Niño de Elche torna a Vic després del seu pas pel Mercat l’any 2015 amb Voces del extremo amb el seu nou treball Antología del cante flamenco heterodoxo. Serà dijous 13 de setembre al Teatre Atlàntida. L’endemà al migdia Kepa Junkera, acompanyat del grup vocal Cantares de Évora, presentarà Ath-Thurda, el projecte creat durant la seva residència artística a la ciutat portuguesa que experimenta amb una barreja de músiques del món. Aquest país també estarà present a través de Benjamim que porta a Vic l’àlbum 1986, on col·labora amb el britànic Barnaby Keen. Serà dijous 14 de setembre a la Carpa Vermella.

Guillem Roma durà al Teatre Atlàntida L’altra vida de les cançons, un nou disc i espectacle on proposa arribar a les cançons seguint recorreguts diferents, amb influències de la música llatinoamericana, el bolero o els sons mediterranis, explorant-ne els límits. Serà divendres 14 de setembre i ho farà acompanyat de convidats sorpresa.

Més estrenes destacades
Aquestes noves incorporacions se sumen a més d’una setantena d’artistes programats amb un criteri volgudament divers, obert de mires, pensat tant per al programador públic com per al privat i, per damunt de tot, independent i desacomplexat. És també una programació on hi conviuen les dues ànimes del MMVV, la de mercat i la de festival: amb estrenes, preestrenes, concerts que conviden a la descoberta i d’altres amb vocació popular, com els de Plaça Major i Sucre.

Estrenaran i preestrenaran material al MMVV Joan Miquel Oliver, Clara Peya, Ivette Nadal, Chicuelo, Alba Carmona, Xavi Lloses, Joan Colomo, Guillamino, Joana Gomila, Nyandú, Toti Soler i Gemma Humet, Eva Fernández, Alma Afrobeat, Falciots Ninja, Barbott, Marcel Lázara & Júlia Arrey, The Penguins Reggae per xics, Marc Parrot, Mercedes Peón, Miquel Vilella, Orpheus XXI, Mavica, Salfvman, Sr. Canario, el projecte de Calidos featuring Nølah, Panellet, The Pinker Tones & Quartet Brossa i Xebi SF.

Clara Peya durà a Vic Estómac, el seu vuitè treball on, a cavall del jazz, del pop i l’electrònica, busca desconstruir la idea de l’amor romàntic tal i com l’entenem. Alba Carmona, ex-vocalista de Las Migas, farà el seu debut en solitari a Vic i torna Eva Fernández amb Yo pregunto, una selecció de poemes de Pizarnik, Storni, Costafreda i Cortázar musicats i composats per la cantant. La poesia també està present al primer disc conjunt de Toti Soler i Gemma Humet Fins la fi del temps, on posen veu a Papasseit, Ovidi Montllor, Maria Mercè Marçal, Vinyoli, Vian & Vence, Brel, Léo Ferré i Brassens, entre d’altres.

El guitarrista Chicuelo farà al MMVV la preestrena d’Uña y carne, que veurà la llum el mes de novembre. També s’escoltaran al MMVV en primícia les noves cançons de Joan Colomo amb banda i el nou disc de Joan Miquel Oliver després d’Atlantis. Xebi SF i la seva banda estrenaran a la Jazz Cava De los delfines sólo nos cuentan maravillas.

Després de la seva etapa a Txarango, Marcel Lázara torna amb Marcel Lázara & Júlia Arrey amb un quadern de viatge format per conjunt de cançons senzilles. També fruit d’un viatge neix Perotá Chingó, el duet argentí que torna a Europa per tocar al MMVV el seu nou disc, una travessia musical denominada Aguas.


El Mercat més singular
Des de 1989 a Vic s’han donat cita projectes especials com els que enguany presentaran Marc Parrot – amb Refugi, un espectacle íntim i personal amb la direcció escènica de Los Galindos, que trenca les barreres de l’escenari–, Calidos feat. Nølah –que porta el concepte de blockchain a la música– o Orpheus XXI –el conjunt format per músics immigrants i refugiats procedents de diversos punts de la Mediterrània.
El Quartet Brossa i The Pinker Tones estrenaran al Teatre Atlàntida l’espectacle Leon, premi Puig-Porret 2017. A les portes de 2019, any que marca el centenari de la patent del theremin, s’estrenarà a Vic aquest tribut a Leon Theremin, pare de l’instrument homònim i un dels precursors de l’electrònica. El quartet de corda interaccionarà de forma profunda amb la música electrònica amb cançons pròpies, sota la producció de The Pinker Tones.
Enguany el MMVV duplica la programació destinada a públic familiar amb concerts de matí i tarda: Basket Beat, Black Music pels Més Menuts, Reggae per Xics i Xiula conformen l’oferta de dissabte 15 de setembre.

Plaça Major i Sucre
Els escenaris més multitudinaris del MMVV concentraran l’oferta en clau de festival. Serà allà on arrencarà la gira de comiat de Dr. Calypso, escoltarem l’estrena del nou disc de Nyandú, propostes liderades per dones com la de Paula Valls, Roba Estesa o DJ Txako, i on resoldrem la incògnita sobre el concert de Valtonyc al Sucre. Els Amics de les Arts, Obeses, Els Catarres, Ebri Knight i Smoking Souls completen la programació més popular del 30è Mercat de Música Viva de Vic.

L’actuació del raper mallorquí Valtonyc, programala per divendres 14 de setembre al Sucre, queda suspesa per la situació viu en aquests moments el cantant. Obrirà la nit el folk reivindicatiu de Roba Estesa i els Smoking Souls tancaran la jornada a aquest escenari. Els Amics de les Arts desplegaran divendres 14 de setembre els hits d’Un gran poder a l’escenari de Plaça, en una nit oberta per Judit Puigdomènech “JU”, i donaran pas als veterans Dr. Calypso, que obren al MMVV la seva gira de comiat dels escenaris després de 30 anys d’activitat.

L’endemà, a Plaça, obrirà foc Paula Valls amb l’acabat d’estrenar I am, una combinació de música negra i folk americà. Nyandú torna a aquest escenari amb nou disc, després del seu debut l’any 2015, en una nit on Obeses faran un nou concert dins de la gira de Fills de les estrelles. DJ Txako, la primera DJ femenina de l'escena mestissa del Japó, serà l’encarregada d’obrir el Sucre. Li seguiran Els Catarres amb els nous temes de Tots els meus principis i Ebri Knight, amb els temes del directe i contundent darrer disc Guerrilla.

Vic, ciutat musical
Vic s’ha posicionat com a ciutat musical i un dels punts neuràlgics de la creació i d’artistes i d’empreses de la indústria musical a Catalunya. És aquí on s’apleguen les dues ànimes del MMVV: la de mercat impulsor del negoci i la de festival que fa ciutat, públic i comunitat. El paper que han tingut els seus ciutadans i teixit associatiu en l’èxit del MMVV en aquests 30 anys s’ha volgut reivindicar amb un conjunt de concerts previs a la celebració del Mercat a la ciutat de Vic. Aquesta sèrie de concerts es va obrir el març passat amb Nyandú al Mercat del Ram, seguit de The Zephyr Bones a la Universitat de Vic, Marc Parrot acústic al Casino i l’actuació de Flamingo Tours a la programació de música moderna del So de les Cases, el mes de juny. El mes de juliol Matthew McDaid va tocar al Seminari de Vic en un dels concerts del Pati de l’Ós i el MMVV també va programar el concert de cloenda del Festival Nits de Cinema Oriental de Vic del 21 de juliol, amb l’actuació de l’artista pakistanès Markus & Shahzad Santoo Khan. Marcel Lázara & Júlia Arrey van tocar dins de la programació de la Jazz Cava de la mà del MMVV, a la Plaça del Carbó, diumenge 5 d’agost.
Del 3 al 16 de setembre el Centre d’Arts Contemporànies de Vic (ACVIC) acollirà la instal·lació sonora a càrrec de l’artista Vicens Vacca. El Seminari de Vic inaugurarà el dia 6 l’exposició fotogràfica “Quedem a Plaça!”, que aplega onze fotos de diferents edicions del Mercat de Música Viva que volen mostrar el suport del públic al MMVV a partir d’un punt de trobada emblemàtic: la Plaça Major de Vic. A principis de mes i abans que comenci el MMVV es projectarà al CineClub el documental Ciudadano FG: Baila o muere (millor documental nacional del Festival In-Edit 2017), amb una taula rodona posterior .

MMVV, fira estratègica de la Generalitat de Catalunya
El Departament de Cultura ha dut a terme durant els darrers cinc anys una intensa tasca d’harmonització i coordinació dels principals mercats de les arts escèniques i de la música a Catalunya, conscient del seu paper estratègic com a espais de trobada i d’intercanvi, com a plataformes idònies per presentar noves propostes i fomentar els contactes professionals. Aquests mercats són fonamentals per a la dinamització de les diferents disciplines artístiques, ja que afavoreixen la contractació i impulsen la creació de públics. A La Mostra d’Igualada (12 al 15 d’abril), Trapezi de Reus (10 al 13 de maig), FiraTàrrega (6-9 setembre), Mercat de Música Viva de Vic (12-16 setembre) i Fira Mediterrània de Manresa (4-7 octubre) es va afegir l’any 2015 el Sismògraf d’Olot (19-22 d’abril) per completar el mapa dels mercats estratègics de les arts escèniques i de la música a Catalunya.
El Mercat de Música Viva de Vic és el principal mercat de música a Catalunya i pol de contractació de la música en directe, amb un impacte econòmic de 3,6 milions d’euros, segons dades definitives de l’estudi anual corresponent a 2016 realitzat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). La previsió per l’edició de 2017 s’espera que sigui superior a aquesta xifra rècord després que el MMVV hagi aconseguit reunir entitats amb una capacitat de compra de 48.490.826€, xifra notablement superior als 43.285.233€ de 2016. Això ja s’ha traslladat a la contractació generada només durant els dies de mercat, que és de quasi 3M€ (2.930.607 €). Especialment rellevant és la millora de la capacitat de compra de les entitats públiques, de 23.527.500,00 € en total el 2017 (17.758.558,56 € en l’anterior edició).

En un moment creatiu important a Catalunya on neixen nous projectes musicals i empresarials el Mercat continua contribuint a fer d’altaveu d’aquestes propostes, donar espai a l’establiment d’acords i col·laboracions, acollir projectes emergents i seguir dinamitzant la indústria musical del país després d’uns anys especialment difícils.

El pressupost per a la 30a edició del MMVV és de 826.900,00 €

+ info: http://www.mmvv.cat/


         06/09/2018

Atreveix-te amb els cursos de teatre 18-19 d'Escènic Vic

Escènic Vic ofereix un any més una àmplia oferta de cursos teatrals adreçat a totes les edats. El període de matriculació és del 12 al 24 de setembre. Els tallers començaran el mes d'ocutubre i finalitzaran el mes de juny del 2019.

Trobareu tota la informació detallada al web http://www.escenicvic.cat/cursos-2018-2019/


CURSOS 18-19


PETIT TEATRE
De 4 a 5 anys (2013-2014)
D’octubre a maig. DISSABTES de 10 a 11 hores


INICIACIÓ AL TEATRE I
De 6 a 8 anys (2010-2012)
D’octubre a maig. DISSABTES de 11 a 13 hores


INICIACIÓ AL TEATRE II
De 9 a 11 anys (2007-2009)
D’octubre a maig. DISSABTES de 11 a 13 hores


INICIACIÓ AL TEATRE MUSICAL
De 9 a 11 anys (2007-2009)
D’octubre a maig. DIMECRES de 18 a 20 hores


TEATRE JOVE I
De 12 a 14 anys (2004-2006)
D’octubre a maig. DIMARTS de 18 a 20 hores


TEATRE JOVE II
De 15 a 16 anys (2002-2003)
D’octubre a maig. DIJOUS de 18 a 20 hores


TEATRE MUSICAL JOVE
De 12 a 17 anys (2002-2006)
D’octubre a juny. DIMECRES o DIJOUS de 18 a 20 hores.


ENTRENAMENT ACTORAL
A partir de 17 anys (A partir del 2001)
D’octubre a juny. DILLUNS de 18 a 20 hores
 


LABORATORI TEATRAL
A partir de 18 anys (A partir del 2000). Requisit: Entrenament actoral o prova de nivell
D’octubre a juny. DIMECRES de 20 a 22 hores.


PROJECTE MUSICAL
A partir de 17 anys (A partir del 2001). Requisit: Teatre musical o prova de nivell
D’octubre a juny. DIMECRES de 20 a 22 hores.

+ info: http://www.escenicvic.cat


         05/09/2018

La Coral Ariadna enceta el nou curs del cicle Diumenge Coral a l'Orfeó

El proper diumenge, dia 9 de setembre a les 19.00 h.

Després de les vacances d’estiu comença un nou curs i l’Orfeó Vigatà reprèn novament l’activitat del Cicle Coral. Així, el proper diumenge dia 9 de setembre l’Orfeó acollirà un concert de música catalana que oferirà la Coral Ariadna de La Garriga. Aquest cor està format per uns quaranta cantaires i va néixer a l’octubre de l’any 1989 amb un objectiu principal que és el de cultivar, treballar, aprofundir i difondre el cant coral.

Durant tots aquets anys hi han participat més de 200 cantaires interpretant música de diversos països, compositors, estils i èpoques, anant des del Renaixement i el Barroc fins arribar al segle XX. És així com des dels seus inicis, ha estat una entitat profundament arrelada i implicada en la vida cultural del seu municipi i de la resta de Catalunya. Ha fet un gran nombre de concerts en diferents països europeus com França, Suïssa, Itàlia i Sardenya així com també en l’estat espanyol. Un dels fets destacats fou l’enregistrament per a la ràdio i la televisió d’obres de Manel Blancafort, un famós compositor garriguenc en motiu del centenari del seu naixement.

Ha interpretat obres famosíssimes com el Glòria de Vivaldi, la Missa de Coronació de W.A. Mozart i el Rèquiem de Fauré entre d’altres. Darrerament ha dut a terme diferents projectes i produccions com Saborr de música llatinoamericana, Cantransiçó, un concert dedicat a la Nova Cançó, Ariadna des del cor, amb repertori de música sacra i CINECOR, un recull de temes de pel·lícules de tots els temps amb acompanyament de quartet de jazz.

En aquesta ocasió i sota la direcció del mestre Enric Roca i Torndelacreu, la Coral Ariadna ens presenta un original repertori format per cançons d’autors catalans molt coneguts com són M. Tortell, Ll. Millet, A. Vives, E. Morera i C. Taltabull entre d’altres. Aquest programa porta per títol “Estiueig”, i està composat per un conjunt de peces que intenten fer un repàs del que va ser i significar la música catalana durant el primer terç del segle XX. A la vegada, ofereix un recorregut històric i musical a través del Modernisme i del Noucentisme, moviments que esdevingueren claus per a recuperar i instaurar la música catalana. És per a  això que les cançons mostren diferents aspectes d’un itinerari coral que anirà des dels inicis en que dels cors d’homes es va passar als cors mixtos. Farà també una petita mostra de la primera òpera catalana així com de l’estil de pedagogia musical amb una breu visió de l’escola coral i de la cançó catalana amb l’establiment de la sardana com a dansa nacional. I acabarà aquest interessant programa amb una visió de la música del nostre país dins del marc europeu. Moltes de les interpretacions vindran acompanyades amb piano.

El Cicle Coral organitzat per l’Orfeó Vigatà pretén oferir programes musicals diversos i també brinda l’oportunitat a les formacions corals de presentar les seves propostes.

Preu de les entrades:

Entrada ordinària: 8 €

Entrada reduïda (Jubilats, Carnet Jove, Cine Club): 5 €

Entrada pels socis:  3 €

Contacte per als mitjans de comunicació: 659 91 09 72

Correu: orfeovigata1902@gmail.com

Web: http://orfeovigata.wordpress.com/

+ info: https://orfeovigata.wordpress.com/category/diumenge-coral/


         04/09/2018

Nova temporada de Cineclub Vic a l’espai ETC

Cineclub Vic inicia aquest dimarts la programació de setembre a gener de 2019

Els amants del bon cinema tenen una cita cada dimarts a les 21:30h a l’Espai ETC de Vic. La junta de Cineclub Vic ha dissenyat un cicle amb una vintena de propostes diverses i de qualitat.

Seguint amb la seva filosofia, la programació d’aquesta temporada estarà marcada per les col·laboracions amb entitats, col·lectius i altres festivals. Sense anar més lluny, la primera sessió “Ciudadano Fernando Gallego: Baila o muere” es projectarà aquest dimarts 4 de setembre en col·laboració amb el Mercat de Música Viva de Vic, que enguany celebra el seu trentè aniversari. Cineclub projectarà també durant aquests mesos Punch-Drunk Love conjuntament amb Osonament, Metropolis, dins la programació del Festival Protesta, o la Tortuga Roja en el marc de la XV Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya.

Cineclub Xic

Amb el fred arriba també una nova edició de Cineclub Xic, que enguany comptarà amb una desena de projeccions pensades per a un públic familiar. El meu “Veí Totoro” donarà el tret de sortida el diumenge 23 a un cicle quinzenal que s’allargarà fins el 27 de gener amb el passi de la “La malvada guineu ferotge!


Podeu consultar la programació completa a la pàgina web que trobareu a continuació. 

 

+ info: http://cineclubvic.com/programacio.php


         03/09/2018

ACVic acull aquest setembre una exposició sobre la llibertat d'expressió i una altra en motiu del 30è Mercat de Música Viva.

ACVic acull aquest mes de setembre una exposició sobre la llibertat d’expressió i una altra en motiu del 30è aniversari del Mercat de Música Viva. 
L’exposició sobre la llibertat d’expressió consta de 3 instal·lacions: Presos polítics a l’Espanya Contemporània, de Santiago Sierra; Des del Groc, de Marià Dinarès; i Mantra del record, de Quim Moya. 
Totes les exposicions es podran veure fins el 16 de setembre, diumenges inclosos, en l’horari habitual del centre. 

PRESOS POLÍTICS A L’ESPANYA CONTEMPORÀNIA / Santiago Sierra
La instal·lació Presos polítics a l’Espanya Contemporània consta de 24 fotografies en blanc i negre de rostres pixelats que fan referència a 74 presos polítics de col·lectius i posicions molt diversos. L’obra de Sierra, retirada de la fira ARCO 2018 va ser adquirida per l'empresari Tatxo Benet, qui la cedeix per a la seva itinerància. Prèviament s'ha exhibit al Museu Morera de Lleida i al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.
Segons explica Santiago Sierra “El que proposem a través d’aquesta sèrie que vam anar publicant durant l’any passat és fer visible l’existència d’aquests presos polítics a l’Estat espanyol, malgrat el que se sosté institucionalment. No es focalitza cap ideologia en concret, ja que es tracta de demostrar que els presos polítics a l’Espanya contemporània inclouen un ampli ventall de posicions polítiques, especialment d’esquerres; però se segueix un criteri de selecció molt clar: persones empresonades per intentar fer públiques i efectives les seves idees sense recórrer a cap tipus de violència. Segurament no hi són tots els que hi ha, però a través d’aquesta selecció d’exemples molt clars volem deixar constància que existeixen i denunciar no només les lleis caduques i la seva aplicació esbiaixada, sinó sobretot l’alienació social que permet i justifica aquesta realitat i mira cap a una altra banda”.

DES DEL GROC / Marià Dinarès
És evident que el color porta una càrrega de significats i de simbologia, però també apel·la a les emocions i sensacions, i als records. Sobretot quan és saturat, la connotació simbòlica i la direcció comunicativa són més clares. Quan està matisat, quan conté els grisos, les barreges, les connexions i interaccions entre ells interpel·len a les emocions i els sentiments.

El llenguatge del color forma part de sistemes de comunicació i de significats que han anat arrelant o variant en el temps. I així, a vegades esdevé seducció o rebuig. I és clar que pot arribar a ser entès com una arma, així ho ha estat moltes vegades; el color s’ha codificat en molts llenguatges i senyals com en les banderes, que en defenses i atacs ha provocat reivindicacions i provocacions, però també camuflatges i salvaments. Els animals reaccionen de manera diferent amb determinats colors, nosaltres també. La utilització del color com a informació és utilitzat com a alerta, ja sigui per seducció, perill o atac. Però el color no va mai sol, sempre interacciona amb l’entorn, on acaba un color en comença un altre, i si el volem tapar o amagar el contrast l’evidenciarà encara més.

MANTRA DEL RECORD / Quim Moya
Mantra del record és un projecte on, des del dia 3 de novembre del 2017 i fins avui, Quim Moya dibuixa el retrat diari d'un dels polítics i líders socials catalans empresonats. L'obra neix amb l’objectiu de no oblidar i de compartir, des de la disciplina diària, la denuncia d'una injustícia.

 També és converteix en un diari gràfic que, des del present, passa a ser inevitablement la narració històrica d'un conflicte i d'un procés que es va mantenint en el temps. Aquest projecte utilitza el dibuix com a mitjà expressió però també un compte específic d'Instagram com a mitjà expositiu (@mantradelrecord). Una xarxa social que valora la quotidianitat, el dia a dia i la proximitat del missatge, que es converteix en un calendari i arxiu visual.

ECHO / Exposició de Vicens Vacca
Inauguració, dissabte 1 de setembre a les 19 h
Exposició en el marc de la programació del 30è Mercat de Música Viva de Vic.
Assemblatge acústic en marc daurat que reprodueix cíclicament una pista síncrona doble de so, composta amb peces originals alterades de Bob Dylan, Chuck Berry, Elvis Presley, James Brown, Jimmy Hendrix, Little Richard, Stevie Wonder, The Beach Boys i The Who en presència d’un reproductor mut de cinta magnètica i un rellotge de polsera.
ECHO de “echarse al monte, de echarse al suelo, de echar por la borda” i, en anglès, d’eco com a retard acústic.

+ info: http://acvic.org/


         30/07/2018

Descobriu les PROPOSTES i TALLERS dels Centres Cívics pel trimestre que ve

Abans de les vacances d'agost els Centres Cívics han desvetllat les noves programacions que tindran lloc als 6 Centres Cívics de Vic durant el període setembre-desembre.

PROPOSTES

Presenten protagonistes com el meteoròleg Alfred Rodríguez Picó, el cantant Pau Alabajos o el xef vigatà Toni Clusella.
Descobriu el total d'onze PROPOSTES culturals que podreu gaudir als CCVIC:

Propostes Tardor 2018

TALLERS

Ofereixen 30 activitats trimestrals renovades organitzades per temàtiques: música i tecnologia al CCVIC Santa Anna, salut i benestar al CCVIC Serra-de-senferm, artesania i manualitats al CCVIC Plaça d'Osona, dansa i natura al CCVIC La Guixa, cuina al CCVIC El Montseny i teatre, llengua i comunicació al CCVIC Can Pau Raba.

A l’enllaç que trobareu a continuació podreu veure la informació detallada dels tallers: horaris, temari, tallerista...

Tallers CCVIC

INSCRIPCIONS I ENTRADES

Estaran disponibles a www.vic.cat/ccvic a partir del dilluns dia 10 de setembre a les 16h:
El període d'inscripció pels TALLERS serà del 10 al 21 de setembre (inici de les activitats del 24 al 28 de setembre).
Per a les PROPOSTES les entrades i inscripcions estaran disponibles fins a portar a terme cadascuna de les activitats. Consulteu la informació detallada de cada activitat

+ info: www.vic.cat/ccvic


         
S'estan mostrant 10 notícies (201-210) de 686
123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.