31/08/2016
Arrenca la Festa Major del Remei
Al barri del Remei no s’hi posen per poc. El pregó, a càrrec de Jordi Tanyà Pujades, donarà el tret de sortida, aquest divendres, a un programa d'actes que s’allargarà fins el 24 de setembre.
Des de l’Associació de Veïns i Veïnes del Remei sempre han volgut posar en valor la diversitat cultural del barri, fomentant espais de trobada i convivència. N’és un exemple el “sopar 3 cultures”, que se celebrarà el dissabte 3 de setembre i que consistirà en un primer plat de cuina mexicana, un segon plat de cuina catalana i un tercer plat de cuina hindú.
Un altre dels elements destacats de la Festa Major d’enguany és l’homenatge que es farà a Rosita Verdaguer, persona vinculada al barri del Remei i als Habitatges Montseny durant més de 50 anys, fent, entre altres, de dinamitzadora de la biblioteca dels habitatges, col•laborant amb l’escola, així com sent presidenta i membre activa de l’associació de veïns del barri i dels Habitatges Montseny. Durant l'acte, que es portarà a terme el dia 8 de setembre, es podrà veure una exposició sobre la vida de Rosita Verdaguer i s'inaugurarà la plaça que portarà el seu nom.
La Festa Major comptarà també amb activitats variades per a tots els públics. El Memorial Montse Vilarrubia, cercavila pels carrers del barri, correfoc i la III Ruta de Tapes, són alguns dels actes més destacats.
Les festes acabaran el dia 10 de setembre amb un cercavila de gegants pel barri i una ballada de swing a l'espai interior del Vic 2. Els actes al barri però continuen els dies 23 i 24 de setembre amb l’obra de teatre 180º, escrita i dirigida per Xevi Font, i el Fira’t, organitzat per comerciants del barri i Vic Comerç.
Programa de la Festa Major del Remei
+ info: https://www.facebook.com/avv.remei
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

30/08/2016
Aquest divendres comença la Festa Major de la Serra
El barri de la Serra-de-senferm celebrarà les seves festes els dies 2, 3 i 4 de setembre.
L’Associació de Veïns del barri de la Serra-de-senferm ha preparat un cap de setmana carregat d’actes per celebrar la Festa Major del barri. El tret de sortida serà aquest divendres, amb una caminada nocturna pels voltants de la Serra.
El grup de Teatre La Palangana, nascut al barri l’any 2004, estrenarà el dissabte 3 de setembre l’obra “Els arbres; indrets de fugida. Tot seguit serà el moment del ball, amb el folk de Farigola Trad. i una Jam de Swing organitzada conjuntament amb Osona Swing. Paral·lelament, el mateix dissabte es portarà a terme, a l’Orfeó, la tercera edició del Sound Ferm. La Coordinadora Jove d’Afers Hepàtics de Vic Sud organitza aquest concert jove que comptarà amb sopar, pregó i monòleg de Godai Garcia, i les actuacions dels grups d’ska Greska i The Cabrians.
La Festa Major de la Serra acabarà el diumenge 4 de setembre. El matí arrencarà amb la tradicional pedalada popular i, tot seguit, els veïns podran rependre forces amb un sucós arrós a la pista de la Serra. A la tarda, el pregó de les festes i el festival de patinatge posaran punt i final a les festes.
Programa de la Festa Major de la Serra-de-senferm
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

19/08/2016
La Marxa dels Vigatans il·luminarà la Plaça Major de Vic
El dia 9 de setembre La Marxa dels Vigatans arriba a la seva catorzena edició sota la direcció artística de Comediants i amb nous reptes organitzatius importants per davant. L’acte, que commemora els fets del 1714 i reivindica la necessitat de recuperar les llibertats nacionals, representa també el compromís amb la memòria dels homes i dones que, de forma anònima, van dedicar i dediquen el seu temps a fer créixer el país que volem, sempre millor.
El moment més espectacular de l’acte és l'entrada de torxes a la Plaça Major de Vic que es preveu a les 20:30, i que es fa pels 7 carrers que hi arriben emulant, de manera simbòlica, les 7 portes que antigament donaven entrada a la ciutat de Vic. Tots els pobles de la comarca estan representats en les columnes que entren a la Plaça, i cada columna està representada per un penó o personatge històric relacionat amb cada municipi.
Aquest any, sota el lema “Il·lumina La Marxa dels Vigatans. Reserva la teva torxa!” Òmnium Cultural Osona, organitzadora de l’espectacle, planteja un repte únic: il·luminar la plaça Major de Vic. Per aconseguir-lo, tots els participants de la Marxa dels Vigatans hauran de reservar la seva torxa o vareta lluminosa. Per a les columnes vingudes dels 25 pobles d’Osona i el Lluçanès hi haurà torxes i per als assistents a la plaça hi haurà varetes lluminoses. D’aquesta manera, els assistents o espectadors, passen a ser també part activa de l’acte. Per ambdós casos, la reserva dels punts de llum serà imprescindible i caldrà fer-la abans del dia 9 de setembre al web marxadelsvigatans.cat. Es lliuraran als assistents de forma gratuïta en base a la reserva feta.
Uns dies abans, el dilluns 5 de setembre, tindrà lloc l’Acte de l’Homenatjat, al Temple Romà de Vic, en aquest acte es presenten els tres personatges de la Marxa d’enguany: La persona homenatjada, que és una persona gran, osonenca o establerta a Osona i que s'ha distingit per la seva tasca en pro de la cultura, la llengua, el país i la cohesió social. La persona nouvinguda, en reconeixement a la diversitat cultural de la comarca d’Osona i Catalunya, simbolitzant la mirada nova, una persona de procedència no catalana i per tant de més enllà dels Països Catalans, que ha destacat per la seva aportació cultural a la societat osonenca. Finalment també es presentarà l’Infant, que és l’anhel de futur i representa a les generacions que recolliran el llegat d’avui. Un clam a esforçar-nos per deixar un món millor. I seran aquests tres homenatjats que protagonitzaran el Diàleg de Compromís, un dels moments més emotius de l’acte.
La Marxa dels Vigatans, consolidada i multitudinària, congrega milers de persones i es presenta com l’acte cívic més important de la Diada Nacional a la comarca, commemorant els fets històrics de 1705-1714. En l’edició 2015 hi van participar prop de 3.000 persones, de les quals, 1.050 van entrar en escena. A nivell organitzatiu va comptar amb la participació de més de 60 entitats i 130 voluntaris.
+ info: http://www.marxadelsvigatans.cat/
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

12/08/2016
Tot a punt pel 28è Mercat de Música Viva de Vic
Falta poc més d'un mes perquè comenci una nova edició del Mercat de Música Viva de Vic, aquesta serà la 28ena edició i tindrà lloc del dimecres 13 al diumenge 18 de setembre. Enguany el MMVV presenta algunes novetats rellevants, d'entrada la programació del MVLab s'ha traslladat del Sucre a l'Atlàntida, i comença ja el dimecres 13. Així, l'Atlàntida passa a acollir tota l'activitat professional, i és on es duran a terme les conferències, speed meetings, taules de treball, presentacions i concerts també accessibles pel públic general de manera gratuïta el dimecres i amb entrades a 3€ el dijous i el divendres.
L'escenari OFF també canvia d'emplaçament, en aquest cas passa de la Plaça de la Catedral, on havia estat els darrers anys, a la Plaça dels Màrtirs. Allà, el divendres i el diumenge al matí, l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) programarà els concerts de celebració del seu 15è aniversari. Dijous a la nit hi actuaran els grups de Les Cases de la Música, dissabte serà el torn del concurs Sona 9, i diumenge a la tarda el de VicSona.
D'altra banda, la Sala Pasternak es converteix aquest any en un nou escenari MMVV, i a més d'acollir diversos concerts, també serà l'espai de trobada de nit dels professionals acreditats.
Pel què fa als espais que tradicionalment convoquen a un públic més nombrós, aquest any Trau, Lax’n’Busto i The Gramophone Allstars seran els encarregats d’omplir la Plaça Major divendres, mentre que el mestissatge d’Animal, La Raíz i Gertrudis tindrà la mateixa missió al Sucre. Dissabte, els vigatans Est Oest i Quimi Portet pujaran a l’escenari de plaça, que tancarà la nova proposta de Delafé. Els noruecs Madcon i els bosnians Dubioza Kolektiv, a l’últim treball dels quals ha col•laborat La Pegatina, defensaran l’escenari d’El Sucre, que obrirà DJ Wagner Pa.
El diumenge 18 al vespre, i en el marc de Vic Capital de la Cultura Catalana, a l'escenari de la Plaça Major es presentarà l'espectacle Osona canta Osona, 40 anys de pop rock osonenc. Aquest concert reunirà en un mateix escenari 150 alumnes d’escoles de música d’Osona i la banda Astrio.
També hi haurà espai per la programació adreçada al públic familiar, que es trasllada a l’àrea de l’Atlàntida amb una doble proposta gratuïta i oberta a tothom dissabte al matí. La Carpa Vermella acollirà els concerts dels catalans 2princesesbarbudes i dels gallecs Furious Monkey House.
Així doncs, tot a punt perquè la música torni a envair la ciutat per uns dies!
+ info: http://www.mmvv.cat/
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

01/08/2016
Els CCVIC amplien la programació d'activitats a partir de la tardor
A partir de setembre, als Centres Cívics hi trobaràs més que TALLERS. El 7 de setembre es presentarà PROPOSTES, la nova oferta d'activitats dels CCVIC de la ciutat.
Abans de marxar de vacances els CCVIC de la Vic han publicat la programació per al trimestre de tardor 2016, amb una novetat important. Amplien l'oferta d'activitats amb PROPOSTES CCVIC, una nova línia de programació amb actuacions, sortides, masterclass, experiències, converses i activitats lúdiques.
El proper 7 de setembre es presentaran les novetats i tota la programació d'aquest nou trimestre amb una jornada plena d'activitats al CCVIC de Can Pau Raba. La presentació inclourà un tast de tallers gratuït de 18 a 20h i un avanç del nou espectacle de la SSM Bighand a partir de les 20h.
+ info: http://www.vic.cat/ccvic/fitxers/documents/tardor-2016/tallers-ccvic-tardor-2016
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

28/07/2016
El mes dedicat a la cultura popular i tradicional acaba amb una exposició dedicada a l’Estudiant de Vic
Sota el títol “L'Estudiant de Vic” aquest divendres s’inaugura una exposició dedicada a aquest emblemàtic personatge
Aquest divendres, dia 29 de juliol a les 7 de la tarda, com a cloenda del mes que VICCC2016 ha dedicat a la cultura popular i tradicional, s’inaugura al Temple Romà de Vic una exposició dedicada a un dels personatges més emblemàtics de la ciutat.
L'estudiant de Vic ha esdevingut un símbol de la cultura popular d'Osona i de Vic, i un referent ben present en l'imaginari col·lectiu. A la vegada, l’Estudiant de Vic representa una empremta de la tradició universitària de la ciutat que s'ha mantingut fins a l'actualitat.
L’exposició que es presenta ha estat comissariada per Miquel Bardagil i planteja una reflexió sobre aquesta proverbial figura vigatana a partir de materials molt diversos, com fotografies, documents, escultures o escrits.
Es tracta d’una exposició organitzada per VICCC2016, el Patronat d'Estudis Osonencs i la UVic-UCC, en la qual hi ha col·laborat l’Arxiu Comarcal d'Osona, l’Arxiu Municipal de Vic, l’Arxiu Episcopal de Vic i la Biblioteca Joan Triadú de la Diputació de Barcelona tant en la recerca d’informació com en la cessió de documentació per a l’exposició.
+ info: http://www.viccc2016.cat/juliol/lestudiant-de-vic
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

26/07/2016
Aquesta setmana comencen les festes Sant Albert
L’arribada del Carquinyoli serà aquest divendres a la Bassa dels Hermanos.
Les Festes de Sant Albert comencen a escalfar motors avui amb la capta general pels carrers del barri. El tret de sortida oficial serà el dijous, amb el pregó de les festes a càrrec de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra.
L’esperada arribada del Carquinyoli serà aquest divendres a les 10 de la nit. Per primer cop en els més de 150 anys d’història de la festa, el Carquinyoli arribarà, caigut del cel, a la Bassa dels Hermanos.
Les Festes de Sant Albert d’enguany compten amb actuacions de luxe. Carla Serrat i Osona Swing seran els protagonistes de la Nit Tropical. El Mag Nani i la Maga Name actuaran la nit de màgia i l’humorista osonenc Peyu posarà al colofó a la diada de Sant Albert. Durant les festes també es podrà gaudir del concert de The Sey Sisters. La Comissió de Festes de Sant Albert ha organitzat també diversos àpats de germanor així com varies activitats familiars.
Les festes acabaran el dilluns 8 d’agost, amb la tradicional passada dels feixets i el comiat del Carquinyoli
+ info: http://carquinyoli.cat/#programa
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

25/07/2016
Més de 400 idees ciutadanes per a la construcció de la nova biblioteca
Recentment l’Ajuntament ha posat en marxa un concurs públic per al projecte arquitectònic de construcció de la nova biblioteca.
En una primera fase s’han presentat 57 projectes urbanístics, dels quals un jurat n’haurà de seleccionar 5 que hauran de fer un avantprojecte en un termini de 2 mesos. Un cop presentats aquests avantprojectes, el jurat es tornarà a reunir i farà públic el guanyador, que disposarà d’un termini de 6 mesos per fer la redacció del projecte bàsic i d’execució.
Entre la presentació de projectes urbanístics i la selecció dels cinc avantprojectes finalistes, s’ha fet una pluja d’idees centrada en l’imaginari ciutadà de la biblioteca, de com somnien o què no hi hauria de faltar a la biblioteca. Una pluja d’idees o el brainstroming és una tècnica de producció d’idees lliure i espontani entorn un tema central. L’objectiu principal és generar idees independentment de qualsevol altra cosa. Les idees més creatives sorgeixen quan es fa en grup i no es limiten les respostes. Normalment es parteix d’una pregunta, un tema o un concepte.
En el cas de la nova biblioteca s’ha demanat a la ciutadania que opini lliurament sense restriccions a partir de dues preguntes concretes:
Com t’imagines la nova biblioteca?
No cal que hi hagi…………..
Entre els dies 11 i 13 de juliol s’han fet quatre sessions presencials amb la ciutadania: una al Casal Mossèn Guiteras, dues a la Biblioteca Joan Triadú i una al Centre cívic del Montseny. La ciutadania també ha pogut fer aportacions online a través del web www.novabibliotecavic.cat. La participació ha estat molt diversa i n’han sortit més de 400 idees, que s’han organitzat per àmbits temàtics i que es resumeixen en el següent quadre:
Es tracta d’una actuació no vinculant que té per objectiu que els 5 arquitectes que han de desenvolupar l’avantprojecte disposin d’un llistat desordenat d’idees fetes per la ciutadania. Aquesta informació s’ha fet arribar als 5 arquitectes seleccionats per a que puguin disposar d’informació sobre el context social, cultural i l’imaginari de la ciutadà respecta a la nova biblioteca. Es deixa a les seves mans que incorporin o no les idees en el seu avantprojecte.
Més informació a http://participacio.vicentiats.cat i www.novabibliotecavic.cat
+ info: http://participacio.vicentitats.cat/wp-content/uploads/sites/28/2016/07/quadre-resum-400-idees.pdf
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

22/07/2016
Visites guiades a l’ermita de Sant Sebastià
Les visites són gratuïtes i es fan tots els dissabtes, diumenges i, prèvia reserva, en dies feiners.
Les visites guiades es fan tots els dissabtes de 10 a 14h. i de 16 a 20h. i els diumenges de les 10 a les 14h. A partir del mes d’octubre l’horari de visites dels dissabtes es reduirà fins a les sis del vespre. També es podran fer visites guiades en dies feiners, amb reserva prèvia d’una setmana d’antelació a través del correu electrònic gestio@itinerart.es.
Les visites, que són gratuïtes, oferixen un recorregut per l’interior de la capella on es va portar a terme el Pacte dels Vigatans i per l’espai museístic exterior, on es troben les figures i personatges protagonistes del Pacte. Acompanyats per un guia, els visitants poden descobrir què va portar a aquells 9 prohoms vigatans a trobar-se un 17 de maig de 1705, en una ermita recòndita, per pactar les bases d’una aliança en la qual Catalunya jurava fidelitat a l’arxiduc Carles i donava suport militar i logístic a un desembarcament aliat. Una decisió que canviaria per sempre més el destí dels catalans.
L’ermita de Sant Sebastià, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, forma part de la Ruta 1714 de la Generalitat de Catalunya. Aquesta ruta és un recorregut pels deu escenaris on van succeir els episodis històrics més destacables de la Guerra de Successió a Catalunya. Es tracta de llocs emblemàtics carregats de gran simbolisme, que tenen un excepcional interès patrimonial i paisatgístic. A banda de l’ermita de Sant Sebastià, la Ruta 1714 està formada pels monuments Seu Vella de Lleida; la Universitat de Cervera; els castells de Cardona i de Talamanca; torres de defensa com la Manresana, a Els Prats de Rei, o Solsona, a la fortificació de Castellciutat de la Seu d’Urgell; les ruïnes del Born de Barcelona o les cases on va viure Rafael Casanova a Moià i Sant Boi de Llobregat
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

21/07/2016
Canvi d’ubicació de l’espectacle de danses tradicionals “De plaça a l’escenari"
Degut al risc de pluja, l’espectacle “De plaça a l’escenari” canvia de lloc i es farà a L’Atlàntida de Vic
Demà divendres, dia 22 de juliol a les 10 del vespre, la sala Ramon Montanyà de L'Atlàntida (Centre d'Arts Escèniques d'Osona) es convertirà en el marc idoni per un muntatge on, tant la dansa com la música popular i tradicional seran les principals protagonistes. L’entrada serà gratuïta però amb una aforament limitat a les primeres 800 persones que accedeixin al teatre.
L’espectacle, que s’emmarca dins dels actes que VICCC2016 ha programat en el mes dedicat a la festa i cultura popular, comptarà amb la presència de colles i grups de llarga tradició. La Colla Sardanista
Riallera i els Dansaires de Sant Miquel de Vic seran els amfitrions d’aquesta proposta que dirigeix la mirada també en altres territoris, tradicions, estils i gèneres musicals i de ball. D’aquest manera participaran a l’espectacle els Balladors de Gitanes de Montmeló i el grup Trebeska Dantza Taldea de Donosti.
Per altra banda també es comptarà amb la presència d’una de les cobles més sòlides i de major projecció del moment, La Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona que serà qui posarà la música en directe d’aquest muntatge tan especial.
La presència i participació del grup Trebeska Dantza Taldea permetrà que, d’aquesta manera, les programacions de Vic com a capital de la cultura catalana i la de Donostia com a capital cultural europea es retrobin novament tot creant una nova simbiosi després de l’actuació castellera que els Sagals d’Osona van fer a la ciutat basca el passat mes de maig.
+ info: www.viccc2016.cat
Tuiteja Segueix a @CulturaVic
