NOTÍCIES


05/04/2016

Vic senyalitza tots els espais relacionats amb les lletres i la literatura en un mapa

La Biblioteca Joan Triadú va acollir la presentació del Mapa de les Lletres de Vic, una nova proposta emmarcada dins la programació de Vic, capital de la Cultura Catalana 2016 que es portarà a terme durant tot el mes d’abril. L’edició del Mapa de les Lletres de Vic neix amb la voluntat de senyalitzar tots aquells espais de la ciutat que tenen relació amb les lletres i la literatura. Es tracta d’un mapa on se situen des de llibreries, biblioteques públiques i privades, impremtes, arxius o col·leccions privades, fins a espais i rutes literàries.

 

Durant la roda de premsa, la regidora de Cultura i Museus de l’Ajuntament de Vic, Susagna Roura,  ha posat de relleu el fet que “el Mapa de les Lletres fa palès que Vic és una ciutat molt literària” i que la seva publicació “ens permetrà  visualitzar, no només, els espais literaris, sinó també 111 carrers d’autors que hi apareixen senyalitzats”. En aquest sentit, però la publicació d’aquest mapa vol anar més enllà, i tal i com ha assenyalat el coordinador de VICCC 2016, Marc Comas, “en el fons no estem presentant un document, una peça, un objecte; estem presentant diversos projectes, diversos conceptes, amb múltiples finalitats”. El Mapa de les Lletres va acompanyada d’una extensa programació de visites guiades a arxius, biblioteques i tallers que durant la resta de l’any només són accessibles a professionals i estudiosos. Alhora, tots els diumenges d’abril s’ofereixen rutes literàries que proposen un passeig per la ciutat amb l’objectiu d’aproximar espais i edificis de Vic des d’una perspectiva literària.

 

Marc Comas ha explicat que “el Mapa, a banda d’artístic té un valor documental perquè és una instantània, una radiografia exacte del Vic literari de l’any 2016”. Durant la presentació s’ha volgut destacar algunes d’aquestes visites guiades programades; com és el cas de la de l’Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic que permetrà fer un recorregut per les seves sales històriques: l'antiga sala de consulta, els arxius parroquials, l'Arxiu de la Cúria Fumada, i la part més singular així com l'Arxiu Capitular, amb les butlles papals en papir del segle X. També s’obrirà al públic la Impremta Anglada del 1870, de la qual en va sortir la primera edició del Canigó de Verdaguer, obres de Collell o de Serra i Campdelacreu, a més de nombroses capçaleres i revistes, com La Veu de Montserrat, La Pàtria o el Diari de Vich. El taller on treballa la il·lustradora vigatana Pilarín Bayés i la Biblioteca Joan Triadú es converteixen en espais on es podran veure racons que normalment no estan oberts al públic. En aquest sentit també es donarà la oportunitat de conèixer la Biblioteca privada de Miquel Ylla que està especialitzada en muntanya, geografia i viatges i que consta d’uns 10.000 volums.

 

Així, el Mapa de les Lletres esdevé una bona oportunitat per descobrir nous espais de la ciutat. 

 

Per a més informació: www.viccc2016.cat

+ info: www.viccc2016.cat


         01/04/2016

Nova programació de primavera de Cineclub Vic

Un fals documental sobre el dia a dia d’un grup de vampirs inaugura el proper cicle de primavera de Cineclub Vic. What We Do in The Shadows va guanyar el premi del públic al Festival de Sitges i és una de les millors comèdies dels últims anys. Aquest film obre un cicle eclèctic on hi trobem novetats, clàssics, rareses i col•laboracions amb tot tipus de col•lectius.

Cinema català

Per Sant Jordi es projectarà la pel•lícula El camí més llarg per tornar a casa, guanyadora dels últims premis Gaudí i que comptarà amb la presència del seu director. En col•laboració amb l’ Ateneu de Vic es podrà veure el documental d’Agustí Villaronga El testament de la Rosa, que retrata els assajos de l’actriu Rosa Novell per l’obra El testament de Maria quan li va ser diagnosticat el càncer que va acabar amb la seva vida. Una sessió gratuïta presentada per la productora del film, Isona Passola.

ETC, Espai de Teatre i Cinema

Durant aquest cicle, Cineclub Vic i ETC Teatre, els dos col•lectius que gestionen la programació del Espai ETC, han organitzat una vetllada conjunta amb Watching Peeping Tom, per dissabte 7 de maig. Una vetllada que consta de dues parts: primer un passi de la pel•lícula El fotógrafo del pánico, de Michael Powell, que es farà en una còpia en 35mm en VO subtitulada al català. A continuació, l’obra-assaig amb Àlex Gorina que pren com a punt de partida la crítica de la pel•lícula.

Noves col•laboracions i relacions consolidades

Durant aquest cicle encetem una nova col•laboració, amb la Delegació d’Osona del Col•legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC Osona). Es projectaran les pel•lícules Edificio España i Techo y comida en motiu de les taules rodones del Debat Transversal d’Arquitectura - VICC Capital de Cultura Catalana 2016. Altres col•laboracions, ja consolidades, són les del Voll-Damm 18è Festival de Jazz de Vic, amb el passi de Whiplash; la Universitat de Vic dins de  les activitats de la Universitat d’Estiu, amb La academia de las musas, i el Festival Nits de cinema oriental de Vic, amb Lethal Hostage.

Still the Enemy Within, film Per Estrenar

Cineclub Vic projectarà durant aquest cicle Still the Enemy Within, un documental sobre la vaga de miners del Regne Unit durant el període de thatcherisme. Es tracta d’una proposta del cicle Per Estrenar, que permet acostar al nostre país films inèdits gràcies a la col•laboració de diversos cineclubs de Catalunya. Aquesta pel•lícula s’ha sumat al Per estrenar per una proposta de Cineclub Vic, fruit del contacte amb Steve Cedar, periodista britànic durant aquell període. Cedar va participar amb Cineclub al passi de Pride que relatava els mateixos fets però en clau de comèdia musical. La sessió comptarà amb la presència del seu director i del periodista.

Jornada de portes obertes i Sessió especial de Cineclub Xic

Cineclub Vic es suma a les activitats del Dia del associacionisme. Tots els cineclubs de Catalunya organitzen un passi d’una pel•lícula i ofereixen a més una activitat de portes obertes. Cineclub oferirà aquesta activitat el dia 5 de juny amb un passi gratuït especial de Cineclub Xic. Primer s’obrirà les portes de l’Espai ETC i explicarem com funciona per dins Cineclub, el públic podrà accedir a la cabina de projecció i després oferirem el passi de La princesa prometida, un film mític dels 80, en 35mm.

 

Altres pel•lícules d’aquest cicle seran Conexión Marsella, l’oscaritzada el Hijo de Saul, que es projectarà en 35mm, Ex Machina i les sessions de Filmoteca Major Dundee, El tiempo de los gitanos i Dos en la carretera.

Programació abril-juny


         31/03/2016

Vic Capital de la Cultura dedica el mes d’abril a les lletres

25 projectes i més de 70 accions, conformen la programació d’un mes dedicat a la literatura, la poesia, la il•lustració, el debat, l’anàlisi i la reflexió

La programació del VICCC 2016 es dedica durant el mes d’abril a les lletres i en aquest sentit ofereix 25 projectes que es despleguen amb més de 70 accions vinculades a la literatura, poesia, il·lustració, debat, anàlisi i reflexió. Així, la programació d’aquest mes d’abril compta amb un mapa que situa tots els punts de Vic relacionats amb les lletres i ofereix visites guiades a biblioteques i arxius públics i privats, estudis i impremtes; una exposició d’il·lustradors de la comarca; tres accions on els joves poetes osonencs presentaran les seves obres en espais inusuals acompanyats de poetes de llarga trajectòria; una lectura popular de textos de Llull; la presentació de les obres guanyadores dels principals premis literaris catalans, a càrrec dels propis autors; un cicle de debats i un simposi sobre la cultura catalana; unes jornades de cultura i recerca local dels territoris de parla catalana; un documental sobre Lluís Solà Sala; una exposició pictòrica i literària; i unes lectures dramatitzades al carrer. Aquestes són alguns dels projectes que es desplegaran al llarg del mes d’abril.

 Aquest més de les lletres arriba després dels mesos dedicats a la fotografia i al traç i abans del maig, que estarà dedicat al disseny.

 La programació completa la trobareu a www.viccc2016.cat

+ info: www.viccc2016.cat


         29/03/2016

Tornen un any més els tallers de sardanes No Giris Cua

Un any més el Grup Sardanista Riallera organitza els tallers de sardanes No Giris Cua. Els dies 2, 9 i 16 d’abril (18:30h) i el 30 d’abril i el 7 de maig (19:00h), totes aquelles persones que vulguin aprendre a ballar sardanes tenen una cita a la plaça Major de Vic. Amb aquest projecte, el Grup Sardanista Riallera vol apropar les sardanes a la ciutadania i fer més participatives les audicions.

D’acord amb l’Agrupació Sardanista i l'Ajuntament de Vic, les cinc sessions es faran coincidint amb les audicions de sardanes programades aquells dies, amb música en directe. En cas de pluja, els tallers es faran a l'ateneu La Central (plaça Vicenç Ballester, s/n). Seran tallers d’aproximadament una hora de durada, aprofitant la segona part de l’audició, en què es ballaran sardanes de set tirades. Durant les sessions, obertes a totes les edats, membres del Grup Sardanista Riallera ensenyaran a ballar segons el nivell i explicaran aspectes del món de la sardana, com ara fer un galop de sortida o distingir els instruments de cobla.

La inscripció es gratuïta durant tots els tallers. Inscripció del primer dia: un quart abans de l'inici del taller. També es pot fer per correu electrònic a gsriallera@gmail.com.

+ info: Facebook gsriallera / Twitter @griallera


         21/03/2016

Es presenta la programació de primavera dels CCVIC

El període d'inscripció anirà del 4 al 15 d'abril. Les activitats començaran la setmana del 18 al 22 d'abril.

Aquesta setmana passada es va presentar la programació dels Centres Cívics (CCVIC) de l'Ajuntament de Vic pel trimestre de primavera.

Aquest trimestre arriba amb moltes propostes renovades respecte al trimestre d’hivern amb formats trimestrals, monogràfics i de sessions múltiples de cap de setmana. Destaca una nova proposta vinculada al Vicjove, el  taller  "coaching: eines per augmentar el benestar i afrontar els teus reptes".

Del 4 al 15 d'abril es podran fer les inscripcions a les activitats trimestrals de forma presencial a qualsevol CCVIC o bé al web www.vic.cat/ccvic. Per a les activitats de cap de setmana repartides al llarg del trimestre, les inscripcions s'allarguen fins una setmana abans de l'inici de l'activitat.

Trobareu tota la informació fent clic a l’enllaç que trobareu aquí sota.

 

+ info: http://www.vic.cat/ccvic/fitxers/documents/ccvic-primavera-2016


         17/03/2016

Arriba el XII Festival BBVA de Música Religiosa de Vic

El XII Festival BBVA de Música Religiosa de Vic se celebra del 18 al 28 de març.

El Festival aposta enguany per un canvi de format amb el propòsit d’unir la música amb els conceptes de “proximitat, país, pedagogia i diversitat”. El Festival compte per primera vegada amb un director artístic, el músic sabadellenc Quim Térmens. Una de les principals novetats és que el festival s’obre a altres territoris i celebrarà un concert al Monestir de Sant Pere de Casserres així com una coproducció amb el Fetival de Pasqua de Cervera.

Una altra de les vessants del nou format del Festival de Música Religiosa és que no se centrarà exclusivament en la cultura cristiana, sinó que la programació dels concerts oferirà visions espirituals i religioses de diferents tipus. En aquesta edició el festival deixa l'Atlàntida com a escenari de concerts i els espais a Vic se centraran en l'església de la Pietat, Sant Domènec, el col·legi l'Escorial, el campanar de la Catedral de Vic i els carrers del casc antic. Per tal d’aproximar la cultura a totes les persones totes les entrades tindran preus populars.

Consulta tota la programació fent un clic a l'enllaç d'aquí sota

+ info: http://culturavic.cat/imatges/reg1002862_arxiu1_18-03-2016_18-57-08.pdf


         09/03/2016

En acció - the Vic Jam

Vic s’endinsa al món del Graffiti i l’art urbà

Aquest cap de setmana, 11, 12 i 13 de març Vic serà la capital catalana del grafitti i l’art mural. Els principals autors d’aquest art urbà seran al pàrquing del passeig de la Generalitat, ubicació de la futura biblioteca, per mostrar no només les seves creacions i el seu talent, sinó també la seva manera de treballar. Els autors en acció, en estat pur, en directe: es podrà veure com les seves creacions evolucionen des de l’esbós inicial fins a l’obra mural final.

Els autors més destacats de la comarca, juntament amb els noms més rellevants del panorama català, donaran llum i color a 200 metres lineals de parets que envolten aquest espai i un mur de 14 metres d’alçada. També es podrà veure com transformen tres autocars i un tràiler en grans obres artístiques sobre rodes.

D’aquesta manera es podrà veure diferents estils i gèneres de l’art mural, des d’obres abstractes, iconogràfiques, pastel o de personatge, fins a noves tendències com el water painting.

Al llarg del cap de setmana la música també serà present en aquest espai amb les mescles de dj Enzo.

El públic infantil que assisteixi a aquestes jornades dedicades a la pintura urbana no només en serà espectador passiu, sinó que també podrà participar activament en els tallers infantils i familiars que s’han dissenyat per a l’ocasió. Mitjançant uns nous esprais, de la marca col•laboradora d’aquest esdeveniment Montana Colors, Water Based amb base aigua apte per nens, els més menuts podran deixar les seves primeres creacions als murs més petits d’aquest espai del passeig de la Generalitat.

Els autors participants en aquesta acció de gran format són: Bazak, Bisual, Caneda, Kazzius, Miles Elah, Morta, Degon, Hipno, Si3N, Snail, Lucas Milà, Kenor, Sixe Paredes, Inocuo, Chan, Aleix Gordo i Spogo.

 

Els horaris de “En acció – the Vic Jam” són:

Divendres 11 de març de 17h a 20h

Dissabte 12 de març de 10h a 20h

Diumenge 13 de març de 10h a 20h

 

L’acció de wàter painting de Lucas Milà es farà el diumenge 13 de març a les 12:30h. Aquesta acció es farà en un dels tres autocars.

+ info: www.viccc2016.cat


         08/03/2016

Nova edició dels Tallers de poesia de la Biblioteca Joan Triadú de Vic

La iniciativa compta amb la participació d’onze escoles de primària de la ciutat

Enguany se celebra la 3a edició de l’Espectacle que clou els Tallers de Poesia que organitza la Biblioteca Joan Triadú de Vic en col·laboració amb el Centre de Recursos Pedagògics d’Osona i el suport dels Serveis Territorials a la Catalunya Central del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Àrea de Cultura i Museus i l’Àrea d’Educació de l’Ajuntament de Vic, i la Institució Puig-Porret.

En el marc del Dia Mundial de la Poesia, tindrà lloc, el dijous 17 de març,  a l’Atlàntida. Centre d’Arts Escèniques d’Osona l’Espectacle, l’Espectacle On viuen els llibres, que permetrà posar en escena i davant del públic assistent els coneixements que han après, en les diferents sessions dels tallers de poesia, els alumnes de cicle superior de primària de la ciutat de Vic.

Els tallers de poesia, que es realitzen sota la direcció de Teatrart, tenen com a objectiu donar a conèixer als alumnes un ampli ventall de poetes i acostar, de manera lúdica i amena, els escolars al gènere poètic. Alhora els tallers serveixen per millorar l’expressió oral i les habilitats de comunicació i interpretació dels alumnes de cinquè i de sisè de primària.

Donada la quantitat d’escoles (participen les 11 escoles de primària de la ciutat) i d’alumnes que protagonitzaran l’espectacle de cloenda a l’Atlàntida, l’organització s’ha vist obligat a fer dues sessions: la primera a les 6 de la tarda i la segona a 2/4 de 9 del vespre. A la primera participaran els alumnes de 5è i 6è de l’Andersen, Guillem de Mont-Rodon, Pare Coll, Sagrat Cor i Sínia. A la segona sessió participaran les escoles de l’Escorial, Salarich, Santa Caterina, Sant Miquel dels Sants, Sentfores i Vic Centre.

+ info: http://bibliotecadevic.com/


         03/03/2016

El traç, fil conductor del mes de març de VICCC 2016

Divendres s’inaugura la mostra “116 anys de pintura catalana” al Museu Episcopal de Vic

El proper divendres, dia 4 de març a les 7 de la tarda el Museu Episcopal de Vic acollirà la inauguració de l’exposició “116 anys de pintura catalana” que reuneix els millors pintors catalans des de finals del segle XIX fins a l’actualitat. L’acte inaugural comptarà amb la presència de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra; el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana; el director del Museu Episcopal de Vic, Josep M. Riba; un representant de la Generalitat de Catalunya i la comissària de la mostra, Anna Palomo.


 D’aquesta manera, Vic acollirà, al llarg de quatre mesos, els noms propis que han configurat la història recent de l’art pictòric del nostre país: Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Joaquim Sunyer, Joaquim Mir, Francesc Gimeno, Salvador Dalí, Joan Miró, Joan Brossa, Joan Ponç, Antoni Tàpies, Ràfols Casamada, Joan Hernández Pijuan,  Miquel Barceló, Josep Guinovart, Perejaume, Alfons Borrell i Josep Vernis. Aquesta exposició és, sense cap mena de dubte, una oportunitat única per visitar en un mateix espai una selecció de peces artístiques de primer nivell, que habitualment només es poden veure exposades en diferents museus, fundacions o col•leccions particulars.  

 
“116 anys de pintura catalana” és  un recorregut pels diferents corrents i moviments artístics que han anat sorgint a Catalunya, però en completa harmonia amb els que han aparegut fora del nostre país. Per tant, aquesta és una exposició que no només explica l’evolució pictòrica catalana, sinó també la història recent de la pintura d’una manera gairebé universal. Destacar que aquesta exposició és possible gràcies a l’Obra Social “la Caixa” que esdevé el col•laborador principal de VICCC 2016 , a la vegada que ha cedit diverses peces de la seva col•lecció.
La sala d’exposicions temporal del Museu Episcopal de Vic (MEV) acollirà aquesta exposició des del 4 de març fins al 25 de juny. Els horaris de visita són, en el cas del mes de març, de dimarts a divendres de 10 a 13 h i de 15 a 18 h, els dissabte de 10 a 19 h, i els diumenges i festius de 10 a 14 h. En el cas dels mesos d’abril, maig i juny, de dimarts a dissabte de 10 a 19 h, i els diumenges i festius, de 10 a 14 h

Fotografia: © Museu de Montserrat. La Parisienne, de Ramon Casas (1900)

+ info: http://www.viccc2016.cat/marc/116-anys-de-pintura-catalana


         01/03/2016

Vic promou diferents actes entorn el Dia Internacional de les Dones

L’Ajuntament de Vic, a través del VicDones-SIAD Osona, organitza com cada any una sèrie d’activitats entorn al Dia Internacional de les Dones. La programació recull xerrades, tallers, teatre, conferències, cinema, entre altres amb l’objectiu de promoure la sensibilització ciutadana al voltant de les desigualtats de gènere existents encara a la nostra societat.

El 8 de març doncs, continua sent un símbol per a les dones d’arreu del món, ja que continuen estan exposades a viure algun tipus de desigualtat (desigualtat salarial, manca de coresponsabilitat a les tasques de cura i de la llar, menor presència en espais de poder, d’orientació sexual i d’identitat...) o a patir algun tipus de violència en l’àmbit de la parella, violència domèstica, en l’àmbit laboral, etc. Unes situacions que ens fan evident que hem de seguir treballant i sumant esforços amb el compromís polític i de la ciutadania en el nostre dia-dia. Enguany ja comptem amb un marc normatiu, aprovat pel Parlament de Catalunya amb la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes, el qual estableix i regula els mecanismes i els recursos per a fer efectiu el dret a la igualtat i a la no-discriminació per raó de sexe en tots els àmbits, etapes de la vida.

 De les activitats programades a la ciutat, destacar que el programa és fruit al treball de cada cop més entitats i institucions de la ciutat, algunes d’elles obertes a la ciutat i d’altres amb el treball que diàriament fan introduint la perspectiva de gènere. L’acte central continua sent per cinquè any consecutiu l’acte que es durà a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic, a les 6 de la tarda, amb la instaurada lectura de poesies i relats en femení. I la cinquena edició del concurs de cartells, que busca seleccionar la imatge gràfica del mes de novembre del 2016 de la comarca d’Osona, que s’organitza conjuntament des del VicDones-SIAD Osona, SIAD Manlleu, Mancomunitat La Plana i Ajuntament de Torelló.

 Cada cop més són més entitats i agents que es sumen a la  programació d’aquesta data de visualització i reivindicació de drets de les dones, per a una societat més justa per a homes i dones. Fet que ens ho mostren les activitats que es programen des de l’Escola de la Pau Dones amb tres dies dedicats al benestar de les dones amb unes activitats lúdiques obertes a tothom. El treball que es durà a terme durant la setmana del 8 de març a l’Escola de Música i el Conservatori de Vic a través del projecte Dona i Música, i també des del Centre de Formació d’Adults el Montseny amb la recent creació de la comissió de gènere, etc.

 És important destacar des de la taula rodona “Dones i cinema- esquivant desigualtats, generant alternatives” que s’organitza des del Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere (CEIG) entre d’altres facultats de la mateixa Universitat. La visita guiada “la dona a l’època medieval” organitzada pel Museu Episcopal de Vic per dissabte dia 5 de març, la projecció de “Mustang”, el mateix dia 8 de març, en una preestrena exclusiva organitzada per Cine Club Vic, el col·lectiu feminista Adona’t Vic i en col·laboració del VicDones-SIAD Osona. Interessant el taller “Conflictes en femení” que vol generar un espai en el que treballar les eines i estratègies per afrontar situacions quotidianes que afecten a les dones que anirà a càrrec d’Anna Boix, terapeuta i facilitadora de grups.

+ info: http://www.vic.cat/fitxers/documents/programacio-dia-internacional-de-les-dones-1


         
S'estan mostrant 10 notícies (471-480) de 686
123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.