NOTÍCIES


02/06/2014

Es presenta el programa Horitzó Àsia per potenciar estratègies de relació conjuntes amb aquest continent

Aquest dilluns la Sala de Consellers de l’Ajuntament de Vic ha acollit l’acte de presentació del projecte Horitzó-Àsia, liderat per la UVic-UCC, Ajuntament de Vic, Creacció i Nits de Cinema Oriental, i que respon a la coincidència d’interessos entre les parts per potenciar estratègies integrades en relació a Àsia. La iniciativa, ha estat exposada a càrrec de l’alcalde de Vic, Sr. Josep M. Vila d’Abadal, el regidor de Ciutat del Coneixement, Sr. Josep Arimany, el rector de la UVic-UCC, Sr. Jordi Montaña, el Vicerector de Relacions Internacionals i Formació Contínua, Sr. Joan Masnou, i el Director del Festival Nits de Cinema Oriental, Sr. Joaquim Crusellas.

Amb l’objectiu de potenciar estratègies integrades en relació a l'Àsia que puguin afavorir el desenvolupament econòmic, social, educatiu i cultural de la ciutat i el territori, la UVic-UCC, l’Ajuntament de Vic, Creacció i el Festival Nits de Cinema Oriental han signat un conveni per al projecte anomenat Horitzó Àsia.

Entre les activitats que s’inclouran  en el projecte Horitzó Àsia s’hi troben unes Jornades empresarials que tindran lloc del 16 al 18 de juliol en el marc de la Universitat d’Estiu, amb l’objectiu de donar a conèixer les possibilitats comercials que ofereix el continent asiàtic. Les jornades es plantegen al voltant de tres presentacions amb taula rodona, que permetran  exposar diversos exemples d’empreses catalanes que treballen amb països asiàtics.

L’ Àsia agrupa països i cultures molt diversos i de vegades molt distants entre si en tots els sentits. Per aquesta raó es presenta com un horitzó llunyà, molt ampli, però també molt atractiu i ple de possibilitats. La percepció que pretén transmetre la marca Horitzó Àsia es tant la d'un concepte geogràfic enormement ampli com la d'un objectiu de desenvolupament comercial, econòmic, turístic, cultural i universitari, tot unint esforços i creant sinergies amb partners universitaris, comercials o econòmics d’allà.

Del que es tracta és que quan s’obri una porta a l’Àsia, sigui des del punt de vista cultural o universitari, que les empreses se’n puguin beneficiar establint contactes, i a la inversa. Això permet no repetir esforços ni errors i que els èxits i fracassos de qualsevol experiència serveixin d’exemple per altres que vulguin entrar en contacte amb el país, la regió o la ciutat.

Horitzó Àsia té també un vessant local molt important de treball amb les comunitats asiàtiques d’aquí, com la índia, la xinesa, la filipina o la paquistanesa. Amb aquestes comunitats es volen enfortir lligams i col·laboracions que poden ser d'interès mutu com ja estan fent el Centre de Normalització Lingüística d’Osona i  el Festival Nits de Cinema Oriental.  Horitzó Àsia es mostra com un oportunitat per enfortir el diàleg i la col·laboració interculturals.

D’acord amb les línies estratègiques de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, el Campus Internacional enguany ha creat una Unitat de Suport a Projectes Internacionals amb una línia específica de treball dirigida a l’Àsia per tal d’obrir col·laboracions de formació i recerca amb universitats del continent.

Actualment la UVic-UCC ja té signats convenis amb dues universitats de Corea del Sud, s’està en converses amb una tercera universitat sudcoreana, amb dues universitats xineses i una de Taiwan.

Actualment formen part d'Horitzó Àsia Creacció i els ajuntaments i les empreses que en formen part, l'Ajuntament de Vic, la Universitat de Vic-UCC i l'associació cultural Festival Nits de Cinema Oriental. S’obre, però a les empreses i institucions que vulguin compartir les seves experiències i col·laborar a fer d'Àsia, amb tota la seva diversitat de països i cultures, un continent més pròxim i més assequible.

Josep M. Vila d’Abadal, alcalde de Vic ha manifestat que “aquest és un projecte que ha nascut i s’ha teixit en xarxa i això li dóna garantia d’èxit”. Per la seva banda, Josep Arimany, president de Creacció ha ressaltat l’oportunitat que suposa  Horitzó Àsia per les quatre “C” del projecte: cultura, coneixement, convivència i catalització econòmica. Quim Crusellas, en nom del Festival Nits de Cinema Oriental ha volgut remarcar la volada que ha agafat el Festival des que va néixer amb una pel·lícula projectada una nit d’estiu. Per últim, Jordi Montaña ha destacat que aquest és un pas més en la internacionalització de la Universitat, que ja prepara un postgrau en estudis orientals, i ha remarcat que “els que creiem en el projecte som conscients de la necessitat de tenir presència al món”.

 


         02/06/2014

Es presenta el primer conte que es publica sobre la Guerra de Successió a Catalunya

El proper dia 6 de juny el Temple Romà de Vic acollirà, a les 19.30 h, la presentació del llibre “El maletí malgirbat i la llibreta vella. Una història de la Guerra de Successió”. El llibre, amb text d’Anna Obiols i il·lustracions de Subi, inclou un conte que explica les vivències del frare Manuel Soler i el seu ajudant Bernat durant la Guerra de Successió a Catalunya. El frare i el seu ajudant transiten pels principals escenaris del conflicte bèl·lic amb un maletí malgirbat ple d’herbes remeieres i medicaments curant els ferits de guerra. Primer el frare i després el seu ajudant deixen el seu testimoni escrit en una llibreta vella que utilitzen com a dietari.

A banda d’aquest conte, el llibre també inclou una breu explicació històrica dels onze espais on transcorre la història: Museu d’Història de Catalunya (Barcelona), Ermita de Sant Sebastià (Vic), La Seu Vella (Lleida), Torre de la Manresana (Els Prats de Rei), Castellciutat (La Seu d’Urgell), el Castell de Talamanca, Can Barraquer (Sant Boi de Llobregat), El Born (Barcelona), Castell de Cardona, Universitat de Cervera i la Casa Museu Rafael Casanova (Moià). El llibre també inclou una fitxa didàctica de cadascun d’aquests espais. Les fitxes són extraïbles per poder-les manipular, complimentar i pintar.    

Aquest llibre forma part de les activitats que la ciutat de Vic ha organitzat per commemorar el Tricentenari 1714-2014.  

“El maletí malgirbat i la llibreta vella. Una història de la Guerra de Successió” ha estat editat per l’Ajuntament de Vic i Eumo Editorial i ha comptat amb la col·laboració del Museu d’Història de Catalunya, i es posarà a la venda a les principals llibreries a partir d’aquest mateix mes de juny.  

La presentació del llibre, el proper dia 6 de juny, comptarà amb la presencia dels seus autors, Anna Obiols i Subi, de l’historiador, director del Museu d’Història de Catalunya i autor del pròleg Agustí Alcoberro i del regidor de Cultura i Ciutadania de l’Ajuntament de Vic Joan López.

Joan Subirana (Subi) és il·lustrador i dibuixant i l’Anna Obiols és escriptora de contes per a infants. Junts tenen una llarga trajectòria amb més de seixanta títols publicats en el món editorial. Alguns dels seus contes s’han traduït a l’anglès, holandès, hebreu, coreà, xinès, portuguès… Han rebut alguns dels premis d’àlbums il·lustrats més importants del sector  com el Tombatossals 2000, el premi Parcir 2004, el premi Apel.les Mestres 2008 o el premi Lactància i criança 2008 i 2012, entre d’altres.

 

+ info: http://www.osona2014.cat


         30/05/2014

Tot a punt per a les festes del Barri de l'Estadi de Vic

Aquest cap de setmana arriben les festes del Barri de l’Estadi de Vic a la Plaça Moragas. El dissabte 31 maig a partir de les 6 de la tarda, a aquest mateix espai, hi haurà tirades de bitlles catalanes, partides de bàsquet 3x3 i l’esperada actuació infantil “Gil i Ratataplam”. Un cop acabades les activitats de lleure, es donarà pas a la botifarrada popular i l’actuació de “Nitrats”.

Diumenge 1 de juny, continuarà la celebració a la mateixa Plaça Moragas on, a partir de les 10 del matí, hi haurà xocolatada i coca, un circuit de karts (11h.) i el joc “Fem Pinya!” (12h.). Finalment, es clausuraran les festes amb el dinar de germanor.

Les festes del Barri de l’Estadi estan organitzades per l’Associació de Veïns de l’Estadi de Vic – Plaça Moragas, amb la col·laboració de Pla de Barris de l’Ajuntament de Vic. Consulteu tota la programació a l’enllaç de sota.

 

Programa de les Festes del Barri de l'Estadi 2014


         29/05/2014

Dissabte el MEV inaugura l’exposició “Pintar fa mil anys. Els colors del romànic”

El Museu Episcopal de Vic inaugura aquest dissabte 31 de maig a les 5 de la tarda, l’exposició “Pintar fa mil anys. Els colors del romànic”, a través de la qual es mostrarà amb quins colors pintaven els artistes de fa mil anys, resultat d’una recerca elaborada pel mateix museu durant 3 anys i dins el projecte Magistri Cataloniae.

I és que l’art romànic no era ni auster ni simple. Vies d’estudi com les noves tècniques de laboratori, les dades dels receptaris medievals i la recerca dels agents implicats en la realització de les obres demostren que els temples eren pintats amb colors vius i llampants, així com les taules, escultures i baldaquins que els acompanyaven.  Amb l’exposició es mostraran la formació i identitat d’alguns dels pintors de l’època, autors de les obres analitzades per l’ocasió: el baldaquí de Ribes, els frontals de Puigbò i Espinelves, l’altar de Lluçà i les pintures murals de sant Tomàs Becket de Santa Maria de Terrassa, totes elles protagonistes d’aquesta exposició.

La inauguració de l’exposició, que es podrà veure fins el 14 de desembre d’enguany, comptarà amb la presència de l’Hble. Sr. Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de la Sra. Anna Erra, primera tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Vic. Clourà l’acte l’Excm. i Rvdm. Mons. Romà Casanova, bisbe de Vic.  

 

+ info: http://www.museuepiscopalvic.com/


         28/05/2014

El Festival Nits de Cinema Oriental avança un juny ple d'activitats

L’Associació Nits de Cinema Oriental, responsable de l’organització del Festival que porta aquest mateix nom, s’avança a aquesta celebració amb un seguit d’activitats previstes pel proper mes de juny i repartides per tota la geografia catalana.

La primera serà aquest dissabte 31 de maig amb el passi del film del taiwanès Leon Dai “No puedo vivir sin ti”. I és que cada dissabte de juny el millor de les Nits de l’edició anterior tenen cita a les 8 del vespre als cinemes Girona de Barcelona, amb la col·laboració de Casa Àsia. “Wu Dang”, “Lethal Hostage”, “Afro Tanaka” i “Go Grandriders!”són la resta de títols que es projectaran en el marc d’aquest cicle a la ciutat comtal.

Des de la Biblioteca Joan Triadú també aportaran el seu granet de sorra acollint els divendres 13, 20 i 27 de juny a les 7 de la tarda (entrada gratuïta) un cicle de cinema dedicat a un dels cineastes japonesos més internacionals, Akira Kurosawa. Juntament amb Contracorriente Films, es projectaran tres pel·lícules que la distribuïdora ha reeditat amb alta definició: “Els set samurais”, “Trono de sangre” i “Yojimbo”.

També, el Festival participarà el divendres 6 de juny amb el Festival Minipop de Tarragona programant una sessió de cinema a la fresca amb la projecció del film “Stanley Ka Dabba”.

Finalment, el diumenge 15 de juny el Festival Nits de Cinema Oriental col·laborarà amb els actes de commemoració de la declaració filipina d’Independència per promocionar el certamen, que enguany està dedicat, precisament, a aquest país. Coincidint amb la cita, s’avançarà la programació completa de les pel·lícules filipines i de les activitats relacionades amb aquest país que es podran veure i gaudir entre el 15 i el 20 de juliol a Vic.

 

+ info: http://cinemaoriental.com/


         22/05/2014

Es fa públic el cartell del Foramuralla amb Josh Rouse, La Iaia XXL, Maria Coma i Roger Usart com a artistes destacats

El Festival Foramuralla, organitzat per La Jazz Cava i l’Ajuntament de Vic, tindrà lloc el cap de setmana del 6, 7 i 8 de juny a la plaça de la Catedral, però també a altres espais de la ciutat de Vic com L’Orfeó, La Jazz Cava i la plaça del Carbó. 

El tret de sortida d’aquesta edició serà el 6 de juny amb la cantant i pianista Maria Coma, que portarà a duo el seu celebrat Celesta; la vetllada també comptarà amb l’actuació de Berlinist, un grup de pop de cambra. Serà a les 10 del vespre a L’Orfeó vigatà situat al carrer Sant Pere.

La jornada destacada serà, però, el dissabte 7 de juny a la plaça de la Catedral amb les actuacions de la vigatana Carla Serrat, el manlleuenc Roger Usart i Josh Rouse, reconegut internacionalment i recentment guardonat amb un Goya per la millor cançó original per “Do you really want to be in Love”. També, es comptarà amb La Iaia XXL que, juntament amb la Cobla Bisbal Jove, presentaran les cançons del seu darrer disc “On és la màgia?”. La nit acabarà a la Jazz Cava amb Desert, una de les promeses més sòlides de l’escena catalana que destaquen pels seus sintetitzadors i melodies pop.

El festival acabarà el diumenge a la tarda a la plaça del Carbó amb els Pribiz i un concert sorpresa per tancar aquest intens cap de setmana musical.

Les entrades ja s’han posat a la venda a la web del festival www.foramuralla.cat amb una promoció per a les 100 primeres persones que les adquireixin. Els abonaments per al dissabte 7 de juny (15 euros anticipat i 18 euros a taquilla) es poden adquirir a aquesta mateixa web o a la Martulina Divina Discos, al c/ de Sant Antoni, 11, de Vic.

 

+ info: http://www.foramuralla.cat/


         21/05/2014

Aquest cap de setmana comencen les Festes del Carrer de la Riera

El carrer de la Riera de Vic celebra les festes del barri del 23 de maig a l’1 de juny amb diverses activitats pensades per a tots els públics. S’inicien el divendres 23 maig amb un recorregut explicatiu pels “Espais de Transició” als locals comercials buits del carrer de la Riera, una cercavila gegantera i la lectura del pregó. A més, també es realitzarà la inauguració d’una placa commemorativa i concert de Miquel del Roig en motiu de la commemoració del 20è aniversari dels Gegants del Carrer de la Riera. A més, per aquest dissabte i diumenge hi ha previstos tallers, un pica-pica amb música i la 4a Passejada de la Calla i el Centre Històric, organitzada per diverses entitats dels barris implicats.

Pel segon cap de setmana de festes, es preveu la celebració d’un taller i jocs infantils el divendres 30 a la tarda. El dissabte 31 hi haurà la Trobada de Gegants, amb la participació de més d’una dotzena de colles geganters que faran plantada a la plaça Gaudí i recorreran el barri en cercavila. Al vespre, es donarà pas al sopar popular, el correfoc i concerts a la plaça Maria Àngels Anglada. Diumenge 1 de juny, es faran tirades de bitlles catalanes i un dinar popular a la plaça Gaudí, seguit de campionats de botifarra, parxís i l’actuació del grup Vicus.

Les festes del barri del carrer de la Riera estan organitzades per la Comissió de Festes del Carrer de la Riera i Adjacents que aquest 2014 celebra les festes, per segon any consecutiu, al mes de maig amb la voluntat d’aprofitar el bon temps que brinda la primavera.

 

Programa de les Festes del Carrer de la Riera


         14/05/2014

Estrena a Vic de la pel·lícula “Family Tour” de la directora vigatana Liliana Torres

El proper divendres 23 de maig a les 8 del vespre els Multicinemes El Sucre estrenen el film “Family Tour”, rodada en bona part a Vic i comarca. La seva directora, Liliana Torres presenta la seva òpera prima, un dramedy, tal i com el defineix ella mateixa, amb l’actriu Núria Gago en el paper protagonista i amb la seva pròpia família com a intèrprets de la família fictícia. El film està protagonitzat, produït i muntat majoritàriament per dones, i retrata un personatge femení en ple conflicte íntim, cercant i trobant l’equilibri entre el drama i la comèdia, entre l’emoció i el riure desconcertant. De fet, a la presentació comptarà amb la presència de les protagonistes, l’actriu Núria Gago, Joana Serrat i Antònia Expósito.

“Un mes de vacances pot donar per a molt. Això és el que experimenta la Lili quan torna a casa després de passar un any fora del país. Durant aquest mes, la seva mare – personatge d’una simplicitat excèntrica excepcional – li fa un tour familiar pel paisatge abandonat de la seva infantesa i en to de comèdia li fa explorar les seves frustracions i els límits de tolerància vers els defectes familiars que tot heretem.”

El film, que s’ha pogut veure a festivals com els de San Sebastián, Busan, Warsaw, MadridImagen, Goteborg o Uruguai, obtingué el Premi de la Crítica al festival REC de Tarragona.

Després d’una àmplia experiència en el món del documental i del curtmetratge, com a directora i productora, realitzant projectes a llocs com Barcelona, Mèxic o Nova York, la vigatana Liliana Torres, presenta a Vic el seu primer llargmetratge de ficció com a directora: “Family Tour”.

+ info: http://familytourthemovie.com/


         12/05/2014

Les il·lustracions d'en Subi seran les protagonistes de la nova exposició a l'Espai Art_24

Aquest divendres l’Àrea de Cultura i Ciutadania de l’Ajuntament de Vic presentarà una nova exposició virtual a l’Espai Art_24: “Personatges de conte”, una selecció de les il•lustracions d’en Subi, que compta amb una més que destacable trajectòria dins el món de la il•lustració.

L’exposició, que s’inaugurarà el divendres 16 de maig a les 7 de la tarda a la Biblioteca Joan Triadú de Vic, vol donar a conèixer la fantàstica i imaginativa obra de l’artista Subi. Aquesta és una exposició d’il•lustració infantil adreçada a tots els públics, per a gaudi de petits i grans. Colorista i imaginativa, la proposta transporta a mons i personatges fantàstics, reals i inventats, amb humor i tendresa, amb malenconia i espontaneïtat, i dibuixats, com diu el mateix artista, “des del cor”.

Nascut a Manresa i vigatà d'adopció, Subi s’ha dedicat més de 25 anys al món del dibuix, la il•lustració i la pintura. Combinant en un principi la tasca creativa amb la docència, essent professor de còmic i pintura a l'Escola Masferrer de Vic i creant la tira còmica setmanal pel diari “El 9 Nou” (Les Animalades) durant més d’una dècada, els darrers 15 anys l’han portat a dedicar-se al món de la il•lustració i la literatura infantil.

Amb més de 100 llibres il•lustrats i publicats arreu del món i traduïts a idiomes com l'anglès, l'holandès, el coreà, el xinès, l'hebreu, el portuguès... En Subi ha estat guardonat amb algun dels premis d’il•lustració dels quals en destaquen l’Apel•les Mestres de l'editorial Planeta o el Tombatossals de l'editorial Tàndem.

L’Espai Art_24 es pot visitar des de qualsevol aparell amb accés a internet (ordinador, tablet o telèfon mòbil), i  en els tres punts d’accés ubicats en diferents equipaments de Vic: l’Oficina de Turisme de Vic, la Biblioteca Joan Triadú i el servei de joves VicJove.

 

+ info: http://www.vic.cat/Art24/Art24


         06/05/2014

Presentació de la 11ena edició de la Mostra d’Entitats i Músiques de Vic

Aquest dimarts, la Sala Sert de l’Ajuntament de Vic ha acollit la presentació de l’11a Edició de la Mostra d’Entitats i Músiques de Vic que tindrà lloc el 10 de maig al Passeig Pep Ventura, de 10 h del matí a 20 h del vespre. Joan López, regidor de Cultura i Ciutadania, Carles Furriols, de la Fundació Humanitària Dr. Trueta, i Xavi Barrera i Irene Rovira, de l’Associació Catalana de Solidaritat i Cooperació Internacional pel Desenvolupament, han presentat la Mostra que es realitza amb el propòsit de donar a conèixer les entitats de la nostra ciutat alhora de fomentar la interacció entre elles.

López, ha concretat que la “11ena edició de la Mostra indica que la ciutat té representants de gent que fa coses per la gent”; aquest any es tindrà la representació de 19 noves entitats que s’incorporen i s’aconsegueix la presència d’un total de 89 entitats. Ha ressaltat que “s’ha potenciat l’animació de la Mostra amb actuacions per als infants o per exemple, la presentació del nou disc de Guillem Roma & Camping Band Orchestra”.

Furriols ha recordat les edicions anteriors i felicita la iniciativa i la participació. “Vic té 93 nacionalitats i és una ciutat que ha patit transformacions però té la capacitat per la integració i el respecte”.

Barrera ha agraït l’acollida a la Mostra d’Entitats ja que és el seu primer any de participació a Vic. L’Associació Catalana de Solidaritat i Cooperació Internacional pel Desenvolupament,  és una entitat creada ara fa 10 anys i, està en funcionament a altres municipis de Barcelona; en aquesta edició  de la Mostra s’ocuparà de la gestió del bar, els beneficis del qual,  es destinaran  a la formació d’un projecte que estan portant a terme al Senegal de cultiu de productes necessaris.

 

+ info: http://memvic.vicentitats.cat


         
S'estan mostrant 10 notícies (481-490) de 550
12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243444546474849505152535455Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.