09/09/2015
Programació de setembre i octubre a l'ETC Teatre
Aquesta setmana Ventall Teatre ha presentat en roda de premsa la programació teatral de l'ETC Teatre pels mesos de setembre i octubre i que ompliran aquest espai situat al Passeig de la Generalitat de Vic de música, humor, formació teatral i moltes altres propostes fins que comenci la temporada d’hivern. A més, l’organització acaba d’estrenar un nou sistema per fer la compra online de les entrades a través de la web www.etcteatre.cat
El cicle començarà el 26 de setembre amb “Cantar al desamor” amb Mercè Martínez i Andreu Gallén i donarà pas a la primera sessió d’octubre amb “Impro-Show” de la Cia. Planeta Impro. Els “Monòlegs de la vagina” del Grup de Teatre de Sant Hipòlit, una “masterclass” d'Introducció a la percussió corporal amb el “Mètode SSM” de Santi Serratosa i el concert de Guillem Roma & Santi i Mariona duet són les propostes que s’han programat per a l’octubre. La presentació del nou disc de Guillem Ramisa el dia 31 d'octubre tancarà aquesta primera tongada de propostes que promouen una tardor plena de cultura a aquest espai situat al sud de la ciutat de Vic.
+ info: http://www.etcteatre.cat/
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

08/09/2015
Nova programació de Cineclub Vic per a aquesta tardor
Cineclub Vic ha presentat la nova programació del cicle de setembre a desembre que omplirà l’Espai ETC de Vic amb més de vint propostes cinematogràfiques pels dimarts, dijous i la sessió “Cineclub Xic” dels diumenges. Una vegada més, són múltiples les col·laboracions de l’entitat amb altres ens com la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, Òmnium Cultural Osona, el Festival Protesta, el Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona, l’Associació de Familiars i Malalts d’Alzheimer d’Osona, l’Espai Llull, el Museu del Ter i el propi Ajuntament de Vic.
L’hongaresa “White God”, la pel·lícula revelació de la temporada, serà l’encarregada d’obrir la nova programació de Cineclub Vic dels dimarts al vespre, un dels cicles més complets, compromesos i arriscats dels darrers anys. Alguns dels altres títols protagonistes per les sessions de dimarts seran “Una paloma se posó sobre una rama a reflexionar sobre la existència”, “Fuerza Mayor”, “Nightcrawler”, “Lo dia que els peixos han escomençat a pescar”, “No One’s Child”, “Syria: Self-portrait”, ... entre altres títols de filmoteca com “A Quemarropa”, “Dracula” o “El Jovencito Frankestein”.
Les session dels dijous seguiran sent de luxe amb l’oscaritzada “Still Alice” o un cicle dedicat a cinema i religions amb els títols “American Jesus”, “La fuente de las mujeres” i “Primavera, verano, otoño, invierno... y primavera”. A més, hi haurà una sessió de Pantalla Oberta que presentarà “21 anys de fal·lera gegantera” de Marc Escarrabill. A més, enguany la sessió especial del Julius es trasllada de dimarts a dijous i es podrà veure com Sally Potter va adaptar “Orlando”, el tema del Festival Julius 2015.
Finalment, les sessions de cinema pensades per als més petits “Cineclub Xic” torna aquesta tardor amb “Minúscul, la vall de les formigues perdudes”, el Petit Protesta amb “El niño y el mundo” i una altra en el marc del Cicle Cinema i Religions: “Whale Rider”. Tampoc podien faltar les sessions més festivaleres amb “El meu primer Festival” i un “Petit Julius”.
Llibret amb la programació de tardor de Cineclub Vic
+ info: http://cineclubvic.com/
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

07/09/2015
La Marxa dels Vigatans es renova
La vigília de la Diada Nacional de Catalunya, aquest dijous 10 de setembre, Vic celebra per 13è any consecutiu la Marxa dels Vigatans a proposta de la “Comissió Onze de Setembre” encapçalada per Òmnium Cultural Osona. Serà a dos quarts de 10 del vespre a la plaça Major i és que, enguany, aquesta marxa de torxes es renova i comptarà amb un nou format i la direcció artística de la reconeguda companyia “Els Comediants”. L’homenatjat d’aquest 2015 serà l’assagista, traductor i crític literari Ricard Torrents Bertrana; a més completaran els personatges de la Marxa dels Vigatans el nouvingut resident a Torelló i nascut a Bulgària Aleksandar Todorov Danailov; i l’infant Erola Freixa Tió, de 9 anys i de Folgueroles.
El nou format contempla l’entrada de la marxa de torxes a través dels 7 carres entrants a la Plaça emulant, de manera simbòlica, les 7 portes que antigament donaven entrada a la ciutat de Vic. Les entitats de la comarca i les mateixes columnes seran les encarregades de donar gruix i llum a la Marxa d’enguany. Aquest espectacle, que tindrà una durada d’uns 45 minuts, vol ser més visual, sensitiu, didàctic i, sobretot, divulgatiu. I tot això sense perdre l’essència, ja que les columnes dels pobles, el diàleg de compromís dels tres personatges homenatjats, la crema del decret de nova planta, el foc i la llum de les torxes continuen sent elements protagonistes.
Les columnes, encapçalades per un penó o personatge històric propi dels municipis de la comarca, tornaran a representar a cadascun dels pobles que vénen caminant el dia 10 de setembre cap a Vic i es trobaran fins a dos quarts de 9 a un dels 7 punts distribuïts pel centre de Vic i distribuïts de la següent manera: Muntanyola, La Guixa, Vic i Santa Eulàlia de Riuprimer es concentraran a la Bassa dels Hermanos de Vic i faran la seva entrada a Plaça Major pel Carrer Verdaguer; Calldetenes, Sant Julià i Sant Hilari es concentraran a la Plaça de la Catedral i faran la seva entrada a Plaça Major per la Plaça del Pes; Vall del Ges, Manlleu, i Voltreganès es concentraran a l’Ateneu la Central i faran la seva entrada a Plaça Major pel Carrer Sant Cristòfol (C. Estret); Centelles, Tona, Malla, El Brull i els Hostalets de Balenyà es concentraran a la Plaça Gaudí de Vic i faran la seva entrada a Plaça Major pel Carrer de la Riera; Taradell, Santa Eugènia, Seva i Viladrau es concentraran a la Plaça de la Catedral i faran la seva entrada a Plaça Major pel Carrer de la Ciutat; Roda, Folgueroles i el Cabrerès es concentraran a la Plaça del Carbó i faran la seva entrada a Plaça Major pel Carrer dels Argenters; El Lluçanès es concentrarà a la Bassa dels Hermanos de Vic i faran la seva entrada a Plaça Major pel Carrer de les Neus.
La proposta, que implicarà un gran desplegament logístic i organitzatiu, serà possible gràcies a la implicació, un any més, de desenes de voluntaris i voluntàries de la comarca. A més, l’organització també compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vic.
+ info: https://www.omnium.cat/osona
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

04/09/2015
ArtdePas s’acomiada amb una actuació especial a la plaça del Carbó
Músic Dessert i Roger Usart tancaran aquest diumenge 6 de setembre, a partir de les 7 de la tarda, el cicle ArtdePas 2015.
La quarta edició d’aquest cicle d’arts al carrer posa punt i final a tres mesos d’actuacions gratuïtes repartides per diferents espais de la ciutat de Vic. Durant tot l’estiu s’han programat més d’una trentena de propostes artístiques, entre les quals destaquen les actuacions dels conjunts osonencs XY i Est Oest, noves veus de la cançó catalana com Gemma Humet o Alba Careta, o diferents espectacles sorgits en el si de la Fàbrica dels Somnis, com el “Cabaret, a temps” o Klakjón.
La pluja que ha caigut avui i la previsió meteorològica per als propers dies, fan impracticable l'espai on s'havia de realitzar la Clausura d'ArtdePas 2015. Per aquest motiu les actuacions de Music Dessert i Roger Usart es faran, finalment, diumenge dia 6 a partir de les 7 de la tarda, a la plaça del Carbó de Vic.
Les actuacions arrancaran a les 7 de la tarda amb el conjunt Music Dessert en format duet. Pep Serdà i Frederic Dalmau portaran sobre l’escenari les seves postres de músic, una combinació subtil i delicada de delicioses melodies. A partir de les 8 del vespre serà el torn de Roger Usart, acompanyat, en aquesta ocasió, per Toni Mena a la guitarra acústica i Marçal Ayats al violoncel. Roger Usart farà un repàs dels temes del seu últim disc, “Cage Without a bird”, un treball que mostra l’empremta més personal de l’artista mitjançant lletres intimistes, càlides melodies i una sonoritat envolvent. El concert també serà una oportunitat per descobrir alguns dels nous temes en que està treballant Roger Usart de cara al nou disc que presentarà a principis del 2016. Les dues actuacions seran gratuïtes i els assistents podran gaudir d’un vermut de tarda.
+ info: http://artdepas.vicentitats.cat
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

01/09/2015
Arriben les Festes del Remei 2015
Divendres comencen les Festes del Remei 2015 de Vic que s’allargaran fins la setmana vinent i acabaran el diumenge 13 de setembre. El tret de sortida a la celebració la donarà el pregó que anirà a càrrec de Ventall Teatre i es farà a un dels espais culturals més concorreguts del barri: l’Espai ETC. L’XXV Memorial Montse Vilarubia, el concurs de butifarra, la cercavila dels gegants i capgrossos del Remei, el sopar popular amb gastronomia de tres cultures, la xocolatada i les activitats infantils, l’XXV Trofeu Ramon Cunill i l’esperada “Nit Golfa” són algunes de les propostes d’un primer cap de setmana ple d’activitats al barri del Remei.
Durant la setmana, just abans de la Diada Nacional de Catalunya, les activitats segueixen i s’emplacen, sobretot, als Habitatges Montseny amb l’espectacle infantil “Supermega Festa” a càrrec de la Cia. La Broma i una exhibició de ball swing. També, es farà la tradicional missa d’ofrena a la Mare de Déu del Remei a l’església del barri, seguida d’una ballada de sardanes amb la Colla Riallera.
Finalment, el cap de setmana del 12 i el 13 de setembre hi ha previst un concert de gospel i del grup “Ventvolguts”, una performance de pintura en directe a càrrec de l’artista Miquel Ordeig, el dinar de germanor i el correfoc amb les "Fures d'Ausa" que donaran el tret final a les festes.
Programa Festes del Remei 2015
+ info: https://www.facebook.com/avv.remei
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

31/08/2015
Aquesta setmana la Serra-de-Sanferm celebra la seva festa major
Aquest dimecres comença la Festa Major 2015 de la Serra-de-Sanferm, celebració que s’allargarà fins el diumenge 6 de setembre. Una vesprada de swing amb taller d’iniciació de “Lindy Hop”, sessió “jam” i “punxats” de casades contra solteres són les activitats prèvies al cap de setmana de festa major, on es concentren la majoria d’actes festius.
El cap de setmana començarà amb el festival musical “Soundferm” el divendres al vespre a la pista del barri, que comptarà amb les actuacions de Núria Greiam, Sybarites, Greska i PD Rastes. L’endemà, el dissabte a la tarda, hi haurà partides de petanca i la caminada nocturna. El plat fort serà, sobretot, el diumenge 6 de setembre, amb la tradicional missa, la xocolatada i la pedalada popular del barri. Al migdia, dinar de germanor i partides de bingo a la sobretaula. Un cop entrada la tarda, hi ha previst un concert acústic a càrrec d’Artús Roca, el contrapregó d’arreveure i un festival de patinatge.
Tots els actes de la Festa Major de la Serra-de-Sanferm queden emplaçats entre la pista i el parc del barri i són gratuït, exceptuant el dinar de germanor que té un cost de només 6 euros.
Consulta el programa de la Festa Major de la Serra-de-Sanferm 2015, aquí.
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

24/08/2015
L'Espai Josep Romeu acollirà l'exposició d'il·lustracions de l’obra “La rutina del saltimbanqui” de Pau Uriel i Ignasi Arumí
El proper 3 de setembre, el recentment estrenat Espai Romeu acull una nova exposició, basada en les il·lustracions de l’obra “La rutina del saltimbanqui”, un llibre de poesia il·lustrada fruit de la col·laboració dels artistes Pau Uriel, il·lustrador, i Ignasi Arumí, escriptor.
L’exposició, que es podrà visitar fins al 3 d’octubre, se centra en les il·lustracions del llibre, un recull de petits versos units en diferents contes. Aquestes il·lustracions han estat dibuixades a mà i posteriorment pintades digitalment.
El traç abstracte però de formes realistes, els detalls que s’amaguen en cada il·lustració, els diferents escenaris on transcorre l’acció i els colors vius i intensos que ofereixen les obres, expliquen, cada una d’elles, una història que l’espectador pot fer-se seva. La rutina del saltimbanqui dóna de la mà aquestes il·lustracions amb frases o versos, que sense voler explicar, interpreten cada dibuix. Tant el llibre com les il·lustracions volen mostrar-nos que les històries estan tan vives com les persones, i elles, com nosaltres, també fan girs inesperats.
La “Rutina del saltimbanqui” és el tercer treball conjunt d’aquests dos artistes, que ja varen col·laborar en els llibres “Boira baixa” i “Contes i colors de Gàmbia”.
En Pau Uriel és pintor, escultor, gravador, ceramista i il·lustrador. Com a tal, és l’autor de les il·lustracions del llibre de poesia Boira Baixa, recentment exposat a l’ACVic i ha participat en l’obra col·lectiva Contes i Colors de Gàmbia. A més ha exposat la seva obra pictòrica i escultòrica en diversos espais dels Països Catalans, com ara a Formentera, Girona, Barcelona, entre d’altres.
L’Ignasi Arumí és un artista autodidacta que començà a escriure petits textos com a afició durant el batxillerat i, des d’aleshores, no ha deixat d’escriure; des de cançons de rap fins a contes infantils i poesia. Ha escrit els textos de “Boira Baixa” i els contes del llibre “Contes i colors de Gàmbia”, i ha editat la novel·la L’olor de cada pètal.
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

07/08/2015
Tornen les visites guiades a l’ermita de Sant Sebastià
Les visites seran gratuïtes i es faran tots els dissabtes, diumenges i, prèvia reserva, en dies feiners.
Desprès d’una aturada temporal, tornen les visites guiades a l’ermita de Sant Sebastià. L’empresa Itinerart serà l’encarregada d’oferir les visites guiades en un espai cabdal per entendre l’inici de la Guerra de Successió al nostre país.
Les visites guiades es faran tots els dissabtes de 10 a 14h. i de 16 a 20h. i els diumenges de les 10 a les 14h. A partir del mes d’octubre l’horari de visites dels dissabtes es reduirà fins a les sis del vespre. També es podran fer visites guiades en dies feiners, amb reserva prèvia d’una setmana d’antelació a través del correu electrònic gestio@itinerart.es.
Les visites, que seran gratuïtes, oferiran un recorregut per l’interior de la capella on es va portar a terme el Pacte dels Vigatans i per l’espai museístic exterior, on es troben les figures i personatges protagonistes del Pacte. Acompanyats per un guia, els visitants podran descobrir què va portar a aquells 9 prohoms vigatans a trobar-se un 17 de maig de 1705, en una ermita recòndita, per pactar les bases d’una aliança en la qual Catalunya jurava fidelitat a l’arxiduc Carles i donava suport militar i logístic a un desembarcament aliat. Una decisió que canviaria per sempre més el destí dels catalans.
L’ermita de Sant Sebastià, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, forma part de la Ruta 1714 de la Generalitat de Catalunya. Aquesta ruta és un recorregut pels deu escenaris on van succeir els episodis històrics més destacables de la Guerra de Successió a Catalunya. Es tracta de llocs emblemàtics carregats de gran simbolisme, que tenen un excepcional interès patrimonial i paisatgístic. A banda de l’ermita de Sant Sebastià, la Ruta 1714 està formada pels monuments Seu Vella de Lleida; la Universitat de Cervera; els castells de Cardona i de Talamanca; torres de defensa com la Manresana, a Els Prats de Rei, o Solsona, a la fortificació de Castellciutat de la Seu d’Urgell; les ruïnes del Born de Barcelona o les cases on va viure Rafael Casanova a Moià i Sant Boi de Llobregat.
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

29/07/2015
Programació de tardor dels tallers dels Centres Cívics de Vic
Us presentem la programació del trimestre de tardor dels Centres Cívics (CCVIC) de l'Ajuntament de Vic: 35 activitats trimestrals i 12 activitats de caps de setmana en diversos formats.
Com a novetat, el CCVIC Serra-de-senferm passa a acollir activitats de "salut i benestar" i el CCVIC la Guixa activitats de "dansa, natura i esport". A més dels Centres Cívics, també acolliran activitats de la programació de tardor La Central, el VIT i La Farinera, Centre d'Arts Visuals de Vic.
El període d'inscripció s'obrirà el dia 14 de setembre a les 16:00 h i es tancarà el dia 25 de setembre pels tallers trimestrals. Pel què fa a les activitats de cap de setmana, es mantindran obertes les inscripcions fins una setmana abans de portar-se a terme.
Les activitats començaran la setmana del 28 de setembre al 2 d'octubre.
Vitrofusió, fleca natural, xinès, sortides amb bugui, carns exòtiques, ortofonia, shogi, infinity scarf, teatre... Feu-hi un cop d'ull per descobrir totes les propostes!
+ info: http://www.vic.cat/ccvic
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

28/07/2015
Tot a punt per rebre el Carquinyoli!
El passat diumenge 26 van començar els primers actes de les Festes de Sant Albert 2015 que celebrarà el Carrer de Gurb fins el 8 d’agost. Et tret de sortida es donarà oficialment aquest dijous, amb el pregó de les festes al Museu de l’Art de la Pell i que anirà a càrrec d’Enric Costa Vall·llosada. Un dels moments més esperats serà el divendres a la tarda i vespre amb la cercavila de gegants, el voltejador i els caparruts del barri, com sempre, molt ben acompanyats d’una xaranga, seguida de l’arribada del Carquinyoli. Enguany anirà disfressat de xel de cuina televisiu, Alberto Chicolet. Després, concert de Supervivents i Germà Negre a la Bassa dels Hermanos, seguides de les tradicionals “serenates” fins ben entrada la matinada.
Dissabte 1 d’agost, una de les novetats d’enguany: “Primer Carquinyoli Xou!”, “street food” amb terrasses a la fresca, restaurants, tastets, tallers, swing, ... organitzat pels comerços del carrer de Gurb. Al vespre, campionat de bitlles catalanes “Memorial Josep Portell” a la Bassa dels Hermanos. Diumenge al migdia, tradicional arrossada a l’ermita de Sant Marc, seguida d’inflables d’aigua i animació pels més petits i no tan petits.
Les activitats es reprendran el dimarts 4 d’agost amb el sopar de germanor a la Bassa dels Hermanos i l’actuació del conjunt de ball “Cafè Trio”, qui recuperarà l’esperit dels balls al carrer “de tota la vida”. Dimecres a la nit, caminada nocturna fins al bosc del Puig dels Jueus pensada per a tots els públics i on, fins i tot, es pararà a sopar. Dijous, també a la nit, sopar popular de carn a la brasa, seguit del Gran Concurs del Carquinyoli amb la participació del “showman” Xevi Font.
El divendres 7 d’agost, festivitat de Sant Albert, hi haurà una tronada ben d’hora al matí per despertar el barri. A les 9, a la plaça Andreu Colomer, xocolatada popular, jocs infantils amb Quiràlia i festa de l’escuma. A primera hora de la tarda, tradicional cafè concert a càrrec de la cobla Lluïsos de Taradell i, a la nit, rom cremat i havaneres amb el grup Atotavela. L’últim dia de festes serà el dissabte 8 d’agost amb una tarda dedicada al públic familiar i, ja ben entrada la vesprada, comiat del Carquinyoli amb la tradicional passada dels feixets.
A totes aquestes activitats s’hi sumen els actes religiosos com el repic de campanes, l’ofici solemne o la missa en sufragi als veïns del barri que han mort durant l’any, que acaben de completar deu intensos dies de festa al barri i a la ciutat abans de les vacances d’estiu.
+ info: http://carquinyoli.cat/
Tuiteja Segueix a @CulturaVic
