NOTÍCIES


14/04/2014

Vic s’omplirà d’activitats per la diada de Sant Jordi

La ciutat de Vic es bolcarà un any més amb  Sant Jordi. Entitats, llibreters i floristes ompliran els carrers de llibres i roses al llarg d’una diada que es presenta carregada d’activitats.

Com ja va sent habitual l’Ajuntament obrirà les seves portes a la ciutadania durant tot el dia. Més enllà del valor patrimonial de l’edifici, els visitants podran gaudir també d’una exposició de rams de roses, realitzada per les floristeries de Vic. Hi haurà visites guiades d’11 a 13h i de 17 a 19h.

La Fira de la Cooperació es tornarà a ubicar enguany al carrer Manlleu. La desena d’entitats participants mostraran la tasca que desenvolupen d’una manera dinàmica i participativa, amb tallers, contacontes, jocs i altres. El col·legi d’Arquitectes també tindrà un espai on exposarà el treball que s’està desenvolupant en la construcció de l’escola de Diatock, al Senegal. Els més petits podran fer les seves aportacions al projecte així com experimentar amb el Bagul de Cooperació, un material pedagògic que mostra el treball que s’ha realitzat en l’àmbit de la cooperació internacional a la ciutat. La Fira de la Cooperació també comptarà amb un espai de contes. A les 10:30 i a les 11:30, Jordi Vinyoles explicarà el conte TaKa TuKu Kin ( en Nuk surt de l’Illa).

Durant tota la tarda la Plaça Major s’omplirà d’activitats infantils, amb jocs gegants, cursa de cavalls, art amb la sorra i contacontes amb la narració “Cadascú al seu ritme” (històries d’Àfrica). A les 18:30 serà el torn de l’esperada arribada del drac. La interpretació de la llegenda de Sant Jordi anirà a càrrec, un any més, de Palangana Teatre, amb la col·laboració del Consistori Infantil.

La Creu Roja a Osona i el Centre de Normalització Lingüística d’Osona recolliran llibres fins els 23 d’abril per fer-los arribar als nens i nenes que més els necessitin. 

Per més informació obriu el document adjunt


         09/04/2014

Aquest dissabte l'Orfeó acull el Vicsona Mostra de Música Jove

Aquest dissabte a partir de les 10 del vespre, l’Orfeó de Vic acollirà el “Vicsona, Mostra de Música Jove”, organitzat per l’Ajuntament de Vic amb la col·laboració de grups musicals formats per joves de Vic i comarca. Aprofitant el Mercat del Ram, es proposa una nit de concerts amb Sergi Costa, Burning Paradise, La Gallina Afònica, Matthew McDaid i L’Home Trencat, com a grup convidat. Els grups han estat escollits en el marc d’una convocatòria oberta d’artistes menors de 30 anys i se’n pot trobar més informació al canal de Youtube del Vicjove que s’enllaça a sota. Recordeu que l’entrada al Vicsona és gratuïta i que el Cafè de l’Orfeó oferirà servei de bar.

+ info: http://www.youtube.com/user/vicjove001


         03/04/2014

Ja es pot visualitzar online el documental "La Guerra de Successió a Osona. Origen i destí"

Després de la seva estrena, el passat 16 de març a l’ermita de Sant Sebastià, el documental “La Guerra de Successió a Osona. Origen i destí” ja és pot visualitzar al canal de vídeos de la Universitat de Vic.

Aquest documental, que explica el paper que va jugar la comarca d’Osona a la Guerra de Successió, ha estat dirigit per l’historiador i professor de la Universitat de Vic, Santi Ponce, que també signa el guió. Per contextualitzar, aprofundir i interpretar els fets, els combats, els personatges i els esdeveniments de la Guerra de Successió a la comarca, el documental compta amb les intervencions dels historiadors Jordi Vilamala, Jaume Oliver, Antoni Pladevall, Pere Casas, Lluís Toneu i Josep Albert Planes.

Per crear la part gràfica s’ha comptat amb la col•laboració del documentalista i il•lustrador d’arqueologia i història, Francesc Riart. Els Miquelets, granaders i  fusellers de muntanya de la comarca també han participat ajudant a plasmar en imatges amb moviment els exercits catalans de l’època. Ignasi Costa ha estat l’operador de càmera i realitzador del documental. Alguns documents importants i destacats de l’època s’han filmat a l’Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic i algunes obres pictòriques al Museu d’Història de Catalunya i al Museu Episcopal de Vic.

L’objectiu principal de “La Guerra de Successió a Osona. Origen i destí” és el d’explicar de forma amena, didàctica i rigorosa la implicació d’Osona en aquest conflicte internacional, les seves conseqüències i els fets més rellevants que van succeir a la comarca ara fa tres-cents anys. Emmarcat en la Ruta 1714 del Tricentenari i en les accions de la Comissió Osona 2014, aquest documental ha estat produït per la Universitat de Vic i l’Ajuntament de Vic.

 

+ info: http://canal.uvic.cat/videos/1005/la-guerra-de-successi%C3%B3-a-osona​


         01/04/2014

El Fòrum de Debats organitza la conferència "Què menjaven els catalans del 1714" dins els actes del Tricentenari a Osona

Aquest divendres 4 d’abril el Fòrum de Debats organitza la conferència "Què menjaven els catalans de 1714" a càrrec de Núria Bàguena, professora especialitzada en la història i el patrimoni culinari, llicenciada en Humanitats, investigadora de l'evolució i la història de la cuina, cuinera i assessora gastronòmica. Aquest acte, que s'emmarca en els actes de celebració del Tricentenari dels fets de 1714 a la comarca, compta amb el suport de la Comissió Osona 2014 i de l'Àrea de Cultura i Ciutadania de l'Ajuntament de Vic. La conferència tindrà lloc a les 8 del vespre a l'Auditori de l'Antiga Caixa Manlleu (Rambla Hospital, 11, de Vic) i anirà seguida de col•loqui. Al final de l’acte, s'oferirà un tastet de cuina catalana del segle XVIII que ha comptat amb l’assessorament de la conferenciant i que haurà elaborat l'Escola d'Hostaleria de Tona, qui també ha col•laborat amb l’acte.

El Fòrum de Debats col•labora en els actes del Tricentenari  a través d’aquesta conferència en la què es tractarà un dels aspectes fonamentals per a totes les societats: l'alimentació i la cuina. La xerrada ha de permetre a les persones assistents conèixer com s'alimentaven els catalans i catalanes del segle XVIII, de les diferències que es produïen en els diferents estaments socials al voltant d’aquesta qüestió i de la repercussió que el setge i la conquesta de Barcelona, entre altres ciutats catalanes, van tenir en aquest àmbit.

Núria Bàguena ha escrit nombrosos llibres sobre aquesta qüestió d'entre els que en destaquen “Cuinar i menjar a Barcelona (1850-1900)” i “De l'antiga Roma a la teva cuina”. A més, és coautora d'una gran quantitat de llibres i de més de 100 articles sobre aquesta temàtica. També, imparteix cursos sobre temes gastronòmics en escoles i universitats i ha realitzat més de cent conferències. És assessora de patrimoni culinari i ha realitzat diverses exposicions com “Llibres de cuina a Catalunya”, “Del raïm al vi i al cava”, “La cuina medieval catalana” i “Els menjars de Nadal”. Actualment és assessora gastronòmica de la sèrie "La Riera" que s'emet per TV3.

 

Cartell de l'acte

+ info: http://forumdedebats.vicentitats.cat/


         31/03/2014

Els Premis Literaris Pacte de Sant Sebastià arriben a la desena edició

Els Premis Literaris Pacte de Sant Sebastià arriben a la desena edició en el marc del Tricentenari. L’any 2005, quan llavors se celebraven els 300 anys del Pacte dels Vigatans, es van posar en marxa uns premis literaris, a proposta del Consell de Joves de Riuprimer, a la que es van sumar a l’organització els Ajuntaments de Vic i Santa Eulàlia de Riuprimer, a més d’Òmnium Cultural Osona.

Aquest certamen, dedicat a la prosa i la poesia en diverses categories, ha anat creixent al llarg dels anys i ha comptat amb premiats d’arreu dels Països Catalans. El seu jurat ha comptat amb diverses persones vinculades al món literari i a l’ensenyament.

Per aquest any, en que el país commemora el Tricentenari dels fets de 1714, els organitzadors del premi han fet un esforç per dotar econòmicament, més que mai, els premis. Així, destaquen els 500€ del Premi Especial, que ha de girar entorn la temàtica de la Guerra de Successió. Pel què fa a la resta de les categories, els premis infantils es doten amb 150€, els juvenils amb 200€ i els d’adults amb 300€. Tant de prosa com de poesia.

El jurat estarà presidit, enguany, per Víctor Pallàs, filòleg i poeta, el secretari serà Txevi Rovira, humanista i regidor de cultura de l’Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer, i també en formarà part Biel Barnils, poeta i rapsode. El termini de lliurament de les obres finalitzarà el 23 d’abril, diada de Sant Jordi.

El veredicte i lliurament de premis es durà a terme el proper diumenge 18 de maig de 2014 al matí, a l'ermita de Sant Sebastià, en el marc de la Commemoració del Pacte dels Vigatans.

 

Bases Premis Literaris Pacte de Sant Sebastià


         28/03/2014

Cineclub Vic presenta la programació cinematogràfica del proper trimestre

La setmana vinent el Cineclub Vic estrena nou cicle per als mesos d’abril, maig i juny.  La programació ve marcada per la mort del director francès Alain Resnais, un dels pares de la Nouvelle Vague, i és per aquest motiu que es passarà el film musical “On connaît la chanson”.

El cicle també comptarà amb “Bullhead”, la segona part de la transgressora “Nymphomaniac: vol II” de Lars Von Trier, “Camille Claudel 1915”, “Oslo”, “31 de agosto”, “La vida de Adèle”  o “Història de la meva mort”; totes elles coincideixen en explorar els angles imperfectes de la condició humana.  També, es repetirà el cicle de “Cinema i Educació” amb la que s’exhibiran títols com “A Film About Kids and Music. Sant Andreu Jazz Band”, “Las maestras de la República” i “El estudiante”.

Aquest trimestre, a més, Cineclub Vic participarà de manera activa al Festival Protesta, a través de la projecció del documental inèdit “Salute”, i al 16è Festival de Jazz de Vic amb “The World According to John Coltrane”. Finalment, també es realitzarà el pròleg del Festival Nits de Cinema Oriental amb el passi de la pel·lícula guanyadora de l’edició anterior: “Afro Tanaka”.

Finalment, hi haurà sessions especials amb el film “Ciao Pirla!” i el documental “Llavors de llibertat”, a més de sessions Xic, de les que en destaca “Temps Moderns”, un clàssic de Chaplin i en 35mm.

 

Programació Cineclub Vic per als mesos d'abril, maig i juny 2014

+ info: http://www.cineclubvic.com


         21/03/2014

Tallers de primavera als Centres Cívics de Vic

Sketch, escriure gènere policíac, clown, aquaeròbic, farmaciola musical, vins singulars, minirobots, menús “Rusiñol”, joguines de fusta vintage, danses irlandeses, ... són només algunes de les propostes que els Centres Cívics de Vic han inclòs a la seva oferta de tallers per aquesta primavera. Les inscripcions, que començaran el proper 7 d’abril i finalitzaran el dia 17 del mateix mes, es podran fer de manera presencial als mateixos centres cívics o bé per internet a l’enllaç http://www.vic.cat/ccvic

A part dels tallers regulars, que començaran la setmana del 22 al 25 d’abril, també hi ha previstos monogràfics en diversos dissabtes d’abril, maig i juny, tant en horari de matí com de tarda. Algunes de les propostes que es plantegen en aquest sentit giren entorn de l’experimentació de percussió amb objectes de la vida quotidiana, massatge per a nadons, tast d’olis, danses de la Polinèsia, entre altres.

Finalment, per aquesta temporada, es preveu una sèrie d’activitats de cloenda que no només volen mobilitzar les persones que han participat als tallers, sinó arribar a més públic. Així, a finals de juny i principis de juliol, es realitzaran mostres de dansa a l’aire lliure, una “jam session” vocal, exposició d’artesanies i manualitats, una cursa popular d’orientació, tallers exprés d’scrap i preparació de còctels de pel·lícula.

 

Full de mà dels tallers de primavera als Centres Cívics de Vic

+ info: http://www.vic.cat/ccvic


         19/03/2014

Vic celebra el Dia Mundial de la Poesia amb l'espectacle "Tal poema farà un any"

En motiu del Dia Mundial de la Poesia que se celebra cada 21 de març, la ciutat de Vic organitza l’activitat “Tal poema farà un any”, un espectacle teatral de poesia dirigit per Teatrart que tindrà lloc el mateix divendres 21 a L’Atlàntida, Centre d’Arts Escèniques d’Osona. Aquest espectacle vol ser la clausura dels tallers de poesia que alumnes de Vic de cinquè i sisè de primària han realitzat a la Biblioteca Joan Triadú durant aquest curs 2013-14. Enguany hi ha participat 9 escoles que sumen un total de 397 alumnes implicats. És per aquest motiu que, l’espectacle comptarà amb dues sessions: una a les 6 de la tarda, amb la participació de les escoles Andersen, La Sínia, Sentfores, Pare Coll i Escorial de Vic;  i la segona sessió a 2/4 de 9 del vespre amb les escoles Guillem de Mont-rodon, Santa Caterina de Siena, Sant Miquel dels Sants i Doctor Salarich.

Malgrat que des del 2002 la Biblioteca Joan Triadú organitza, conjuntament amb el centre de recursos, els tallers de poesia, aquest és el primer any que els tallers finalitzen amb aquest espectacle, en el que els alumnes posen en escena els coneixements apresos durant les sessions dels tallers de poesia.

Els Tallers de poesia per aquest curs 2013-2014 són possible gràcies a la col•laboració dels Serveis Territorials a la Catalunya Central de Cultura, la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Vic (Àrea de Cultura i Ciutadania i Àrea d’Ensenyament) i la Fundació Puig-Porret.

 

Programació de l'espectacle "Tal poema farà un any"


         17/03/2014

Comencen les visites guiades a l’Ermita de Sant Sebastià

Després de la inauguració, aquest passat diumenge, de l’espai museístic sobre el Pacte dels Vigatans a l’exterior de l’ermita de Sant Sebastià, a partir d’aquesta setmana es posen en marxa les visites guiades. L’Associació Vic informadors serà l’entitat responsable d’oferir aquestes visites que transcorreran per l’interior de la capella, l’espai museístic exterior i l’entorn de Sant Sebastià. A més, seran gratuïtes.

Les visites guiades es faran tots els dissabtes de 10 a 14h. i de 16 a 18h. i els diumenges de 10a 14h. A partir del mes de maig i fins al setembre l’horari de les visites del dissabte s’ampliarà fins a les vuit del vespre. També, es preveu poder fer visites en dies feiners, amb reserva prèvia d’una setmana d’antelació a través del correu electrònic infoguiesvic@gmail.com o al telèfon 679887406.

L’ermita de Sant Sebastià, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, forma part de la Ruta 1714 de la Generalitat de Catalunya. Aquesta ruta és un recorregut pels deu escenaris on van succeir els episodis històrics més destacables de la Guerra de Successió a Catalunya. Es tracta de llocs emblemàtics carregats de gran simbolisme, que tenen un excepcional interès patrimonial i paisatgístic. A banda de l’ermita de Sant Sebastià, la Ruta 1714 està formada pels monuments Seu Vella de Lleida; la Universitat de Cervera; els castells de Cardona i de Talamanca; torres de defensa com la Manresana, a Els Prats de Rei, o Solsona, a la fortificació de Castellciutat de la Seu d’Urgell; les ruïnes del Born de Barcelona o les cases on va viure Rafael Casanova a Moià i Sant Boi de Llobregat.

La ubicació de l’ermita de Sant Sebastià, a gairebé vuit-cents metres d’alçada, converteix aquest espai en un mirador amb impressionants vistes sobre la Plana de Vic, el Montseny, les Guilleries, el Collsacabra o el Pirineu.

 

El Pacte dels Vigatans

A l’ermita de Sant Sebastià s'hi va produir el primer esdeveniment rellevant de la Guerra de Successió a Catalunya: el Pacte dels Vigatans, acordat el 17 de maig de 1705.

Mitjançant aquest document, nou prohoms de la petita noblesa terratinent d'Osona, que havien estat convocats pel rector Llorenç Tomàs, donaven plens poders a Antoni de Peguera i a Domènec Perera per reunir-se a Gènova amb Mitford Crowe, representant de la reina Anna d'Anglaterra. Les negociacions van possibilitar el Tractat de Gènova, signat el 20 de juny de 1705. Amb aquest compromís es segellava una aliança per la qual Catalunya jurava fidelitat a l'arxiduc Carles i donava suport militar i logístic a un desembarcament aliat. En paral•lel, Anglaterra es comprometia a respectar les Constitucions catalanes.

Dos mesos després, el 22 d'agost de 1705, una armada angloholandesa, en què viatjava l’arxiduc Carles, fondejà davant Barcelona amb deu mil efectius i artilleria suficient per iniciar un setge. A partir d'aquesta maniobra, la Guerra de Successió es va perllongar al Principat fins el 1714.

+ info: http://www.osona2014.cat


         10/03/2014

Nova convocatòria del concurs de cartells per la Festa Major de Vic 2014

L’Ajuntament de Vic, per tercer any consecutiu i seguint la línea de participació ciutadana, obre una nova convocatòria pel concurs de cartells de la Festa Major 2014. El concurs té per finalitat potenciar la creació artística i la participació ciutadana, així com donar difusió a la Festa Major de Vic. Les obres o cartells concursants hauran de ser originals i inèdits i el tema haurà d’estar relacionat amb la ciutat de Vic i la Festa Major.

Pot participar en aquest concurs qualsevol persona interessada. Si es vol presentar un cartell en representació d’un grup, escola o entitat sense ànim de lucre, ha de designar una persona representant de l’entitat, i, en el moment de la inscripció, s’han de facilitar les dades identificatives de l’entitat.

Les obres es poden presentar del 14 d’abril al 2 de maig, a l’àrea de Cultura i Ciutadania, al carrer Bisbe Torres i Bages, 6, 2n pis, de 9.00 a 15.00 hores.

El jurat encarregat de decidir el cartell guanyador serà designat per la Comissió de la Festa Major i es reunirà per qualificar les obres una vegada finalitzat el termini de presentació.

El guanyador o guanyadora rebrà un val de compra per a material, a les botigues de Vic, per un import de 300 €.

Per més informació obriu el document adjunt


         
S'estan mostrant 10 notícies (581-590) de 636
12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243444546474849505152535455565758596061626364Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.