01/09/2014
Tornen els tallers de sardanes "No Giris Cua"
Aquest any el Grup Sardanista Riallera organitza una nova edició dels tallers de sardanes “No Giris Cua”, un projecte que té per objectiu apropar les sardanes a la gent i fer més participatives les audicions. Quatre de les cinc sessions es faran a la plaça Major de Vic durant cinc dissabtes consecutius, coincidint amb les audicions de sardanes programades per aquells dies. Els dies 13, 20 i 27 de setembre l’audició de sardanes començarà a les 17.30h. i els tallers a les 18.30h.; els dies 4, 11 i 19 d’octubre, les audicions començaran a les 17h. i els tallers a les 18h. La cloenda d’aquest any coincidirà amb l’Aplec de Tardor que es farà al recinte firal El Sucre el diumenge 19 d’octubre a partir de les 17h. En cas de pluja, els tallers del “No Giris Cua” s’aixoplugaran a l'ateneu La Central (plaça Vicenç Albert Ballester, s/n).
Els tallers, que són gratuïts, estan pensats per a totes les edats a partir de 6 anys. Com ja és habitual, els alumnes interessats a aprendre a ballar sardanes es dividiran per grups d’edat i de nivell i aquells que ja han realitzat altres tallers de sardanes s’integraran als grups més avançats o es podran apuntar a aprendre a repartir, a ballar punts lliures, etc. Les inscripcions es poden realitzar prèviament a l'adreça gsriallera@gmail.com o bé cada dia un quart abans de començar els tallers.
Finalment, aquest any es tornarà a realitzar un concurs de dibuix de sardanes pels alumnes participants als tallers d’edats entre els 6 i els 9 anys.
+ info: https://www.facebook.com/gsriallera
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

28/08/2014
ArtdePas s'acomiada de la temporada a espais emblemàtics de la ciutat
ArtdePas s’acomiada els dies 5, 6 i 7 de setembre amb actuacions gratuïtes en diferents espais emblemàtics de la ciutat de Vic. Enguany, els espais escollits per la clausura d’ArtdePas són el Pati de la Creu de l’Hospital de la Santa Creu, el jardi del Temple Romà i el rec de les Adoberies (llera del riu Mèder).
El tret de sortida el donarà Phoèmia el divendres 5 de setembre, a dos quarts d’onze de la nit, al Pati de la Creu de l’Hospital de la Santa Creu (antiga entrada de l’Hospital). Pohèmia és un punt de trobada de músics de diferents procedències, un aiguabarreig d'estils, fonemes, instruments, textos i llengües diverses. Un punt de trobada i, de fet, un punt de sortida. Improvisacions i poemes, sobre unes bases consensuades, que fan un món més imprevisible, més variat.
El dissabte a les 7 de la tarda, el jardí del Temple Romà acollirà Namina, una cantautora de Moià que proposa un repertori que consta en la seva majoria de cançons pròpies en català, portuguès i anglès, esquitxat de poesia, tant recitada com musicada. Les diverses llengües es combinen amb naturalitat gràcies a les arrels mestisses de Natàlia Miró Do Nascimiento.
El duet osonenc XY serà l’encarregat de posar punt i final a la tercera edició del cicle d’actuacions al carrer ArtdePas. Serà el diumenge 7 de setembre a les 7 de la tarda al rec de les Adoberies (llera del riu Mèder). A través de la veu i el violoncel, XY presenta una proposta emergent i trencadora apte per a tots els públics. Beatles, Jorge Drexler, Serrat, Djavan i algun tema propi són interpretats per aquest duet a ritme de jazz, pop i bossa nova. Tots els assistents al concert podran gaudir, gratuïtament, d’un vermut de tarda.
La tercera edició d’Artdepas tancarà, així, un estiu amb més de trenta actuacions gratuïtes al carrer que han omplert Vic de dansa, teatre, música, màgia i espectacles infantils.
+ info: http://artdepas.vicentitats.cat/
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

20/08/2014
Nova programació de tallers i monogràfics als Centres Cívics de Vic per aquesta tardor
Els Centres Cívics de Vic han presentat la nova programació per a la tardor 2014, les propostes de tallers per al darrer trimestre de l’any. Un total de 35 tallers configuren les propostes per aquesta edició, de les que destaquen les percussions del món, un taller de “burlesque”, escumosos i caves, “stencil”, del 1714 al 2014, massatge ayurveda o 3D amb Blender, ... entre moltes altres interessants propostes pensades per a tots els gustos i aficions. També, el taller "Fusió asiàtica", realitzat per Oriol Sala del Restaurant El Gravat, està emmarcat dins el projecte Horitzó Àsia, que recentment ha impulsat l'Ajuntament de Vic, juntament amb la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, Creacció i el Festival Nits de Cinema Oriental.
Els tallers es realitzen en horaris de tarda i alguns matins als sis centres cívics de la ciutat, tot i que algunes propostes es duran a terme en altres espais com La Farinera, el VIT o el Casal Claret. Les activitats començaran la setmana del 29 de setembre i s’allargaran fins a finals de desembre.
A més a més, per aquest trimestre també es compta amb sis monogràfics pels dissabtes, com el taller d’embaràs musical a càrrec de Gemma Baños o un taller de paella a càrrec del cuiner Manel Molera, així com tastets de dansa, creació d’àlbums amb el programa “Big Shoot” o la poesia de Vinyoli a càrrec de Pilar Cabot.
Finalment, aquesta tardor també s’han programat altres propostes als mateixos centres cívics que combinen activitats familiars, concerts i propostes amb un toc especial. En són exemples per aquest trimestre, la festa de la rumba que anirà a càrrec de Peret Reyes o el taller d’ornaments de Nadal amb Pakdart.
El període d'inscripció als tallers i monogràfics, que oscil·len entre els 5 i els 50 euros, s'obrirà el 15 de setembre i es tancarà el 26 de setembre. Les persones interessades en inscriure’s ho podran fer de forma presencial a qualsevol dels sis centres cívics o bé a través d’internet www.vic.cat/ccvic
Programació de tardor dels Centres Cívics de Vic
+ info: https://www.vic.cat/ccvic/
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

31/07/2014
Vic – Sant Sebastià – Vic: a peu pels camins de la història
La ruta que proposa aquest mes l’Oficina de Turisme de Vic és per la Plana de Vic, comença i acaba a Vic tot passant breument per els municipis de Gurb i Santa Eulàlia de Riuprimer. L’objectiu és pujar a l’ermita de Sant Sebastià un esplèndid mirador de la Plana, el Montseny i el Collsacabra. Aquest any de celebracions del Tricentenari augmenta el seu interès: l’ermita de Sant Sebastià forma part de la Ruta 1714 un recorregut pels deu escenaris on van succeir els episodis històrics més destacables de la Guerra de Successió a Catalunya (1702-1714). Es tracta de llocs emblemàtics carregats de gran simbolisme, que tenen un excepcional interès patrimonial i paisatgístic.
La ruta està senyalitzada i s’inicia a l’Alberg Canonge Collell, continua cap a la zona esportiva i entrant al terme de Gurb creuant al torrent de l’Esperança ens porta a travessar per sota els ponts de la C-17 primer i de la C-25 desprès per arribar prop de can Berenera, aquí tirem cap a l’esquerra tot seguint una pista que deixarem quan veiem un trencall a la dreta amb un pal indicador que ens mena per un sender que seguint el rec del Romeu ens porta al pla de la font del Güell, aquí trobem un plafó general que descriu la ruta que fem i també ens informa que a partir d’ara coincidim amb el PR C-41, el sender de Gurb, i que anirem junts fins a l’ermita se Sant Sebastià, per tant ara, a més dels pals, també trobarem les marques blanques i grogues del PR.
Passem per davant la casa del Güell sempre per camins planers, veiem el trencall de can Cadet i abans d’arribar a la casa del Bosch, deixem la pista que seguíem i baixem a l’esquerra per travessar per sota dos ponts de la C-25 (l’Eix transversal) que ens situarà a l’entrada del Galí. Fins aquí portem 3.6 km.
Sant Joan del Galí, antiga església (Sant Joan de Riuprimer) i quadra civil del municipi de Vic, sufragània de la parròquia de Sant Eulàlia de Riuprimer. Existia ja el 1003, i l’antiga església romànica fou transformada al llarg del segle XVII. Guarda un antic sarcòfag esculpit del segle XIV.
Continuem la ruta passant pel Roure, més endavant travessem la riera de Sant Joan del Galí i ara de pujada arribem a la Vila, aquí comença un sender que es va enfilant molt decidit fins a portar-nos a Sant Sebastià. Ara portem 5.8 km, i ja hem fet tota la pujada. Tot i que el seu origen és incert, es té constància d’aquesta ermita el 1522 quan el bisbe de Vic, Joan de Tormo la cita com a Sant Sebastià de Riuprimer. Posteriorment, i com moltes altres capelles dedicades a Sant Sebastià, es va construir l’ermita en motiu de les pestes que assolaren el territori a principis del segle XVI. Té una única nau, sense absis ni cor, i una façana amb un portal en dovelles que va ser reformada el 1628. El campanar, de planta quadrada amb quatre finestrals d’arc de mig punt, és del segle XVIII. L’any 2002 va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional com a lloc històric.
La baixada es fa ràpida per bones pistes cap a la Morera, el pla de Palou, Serramestra fins a trobar-nos amb el riu Mèder. Ja hem fet 9.8 km. Ara el camí es torna molt solidari, el compartim amb l’Anella Verda, el camí de Sant Jaume, el GR 151 camí de l’abat Oliba, itinerari del Mèder, recorreguts ambientals, rutes BTT, etc.
Passem molt a prop de Sentfores (la Guixa), per la font del Ferro, la font de la Talaia i just en el km. 12.1 en un petit mirador on tots els camins segueixen cap a la dreta nosaltres anem de dret cap a l’ermita de Sant Sixt (molta precaució al travessar la carretera). Deixem la carretera quan trobem a l’esquerra el carrer de l’Esbart de Vic que seguim fins al final, per tornar a tombar cap a l’esquerra seguint un sender ben fressat que ens porta a l’Alberg, 13.4 km.
Sant Sixt de Miralplà, capella rural que existia ja el 1100. Des del 1175 estigué sota la protecció dels canonges de Sant Tomàs de Riudeperes, i més tard, de la família Fontcoberta. Resta l’església romànica, amb la volta refeta tardanament i un campanar de torre, d’època romànica, al seu costat.
+ info: http://www.osona2014.cat/
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

30/07/2014
Festes de Sant Albert 2014
Aquest cap de setmana arriba el plat fort de les Festes de Sant Albert 2014 de Vic que van engegar el passat diumenge 27 de juliol amb la tradicional recollida del boix i que s’allargaran fins el divendres 8 d’agost.
Dels múltiples actes que hi ha previstos, per a tots els públics, destaca el pregó a les festes que es farà el dijous 31 de juliol a les 8 del vespre, que enguany anirà a càrrec de les germanes Rosa i Mercè Paracolls i es farà al Museu de l’Art de la Pell.
El divendres 1 d’agost, a partir de les 8 del vespre, hi haurà una cercavila pel barri amb els caparruts i gegants del barri, en Xiroi i la Filera, així com el Voltejador; tots ells aniran acompanyats de la Band Tokades i la Patxaranga Jove de Vic. A les 10 de la nit, un dels actes més esperats: la concentració a l’estació de trens amb cançons, gresca i xivarri fins a l’arribada del Carquinyoli, enguany provinent de Brussel·les. A continuació, concert d’Oldstar Covers i Obeses al Parc de la Bassa dels Hermanos.
L’endemà, el dissabte 2 d’agost, les activitats comencen ben entrada la tarda, amb un torneig de bitlles catalanes a la Bassa dels Hermanos i nit de folk amb Falsterbo Marí, Grup de Golk i Gil Ratataplam a aquest mateix espai.
El diumenge 3 d’agost, hi haurà la tradicional arrossada a Sant Marc a partir de 2/4 de 12 del migdia, amb jocs infantils i a les 2 del migdia, serà el moment de dinar. A continuació, seguiran les activitats pensades, sobretot, per als més petits.
La resta de la setmana segueixen les activitats, de les que en destaca el sopar de germanor i el popular tan dilluns com dimarts 4 i 5 d’agost, al parc de la “Bassa del Hermanos”, seguits d’actuació de màgia amb el Mag Nani i Laia, el dilluns i el show de Jordi LP el dimarts. Dijous 7 d’agost, festivitat de Sant Albert, de bon matí hi haurà la tronada per despertar el barri seguit d’activitats infantils i concerts que s’allargaran durant tot el dia.
Finalment, divendres 8 d’agost arribarà la darrera jornada d’aquest intens programa de les Festes de Sant Albert 2014 amb el comiat del Carquinyoli i l’audició de sardanes, enguany, a càrrec de la Cobla Genisenca. Consulteu tots els detalls d’aquestes festes l'enllaç que trobareu a sota aquestes línies.
+ info: http://carquinyoli.org/
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

25/07/2014
El concurs de TV3 "El Gran Dictat" farà a Vic una nova fase de càstings
El concurs de llengua de TV3 “El Gran Dictat presentat per Òscar Dalmau té previst realitzar a Vic una nova fase de càstings per trobar els propers candidats a endur-se el famós porquet del programa. Aquesta és, de fet, una de les novetats per a les noves edicions i és que l’equip del programa es desplaçarà a diferents punts de la geografia catalana per facilitar l’accés al càsting. Dimarts 29 de juliol seran a Vic, concretament, al Campus Miramarges de la UVic.
Els càstings estan oberts a qualsevol persona major de 18 anys amb un mínim domini de la llengua catalana, estar disposat a passar una bona estona i viure una experiència nova. A dia d’avui hi ha milers d’euros en joc: el programa ha repartit més de 500.000 euros en premis i sis pots de 30.605 euros, 32.655 euros, 49.610 euros, 61.680 euros, 62.165 euros i 72.990 euros.
Les persones interessades en assistir a aquest càsting han de trucar al 93 552 63 89, o bé escriure un correu electrònic amb les seves dades de contacte a elgrandictat@tv3.cat.
Després de gairebé cinc anys en emissió i de 750 capítols, el concurs s’ha consolidat com un dels programes de referència dels vespres de TV3 seguit per milers d’espectadors al país.
+ info: http://www.tv3.cat/elgrandictat
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

22/07/2014
Divendres comença la tercera edició del cicle Art & Cinema a Vic
Per tercer any, Versió Original torna a organitzar el Tercer Cicle d’Art & Cinema que tindrà lloc al Claustre de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic els propers divendres 25 de juliol i 1 i 8 d’agost, a partir de 2/4 d’11 de la nit.
L’activitat, que s’organitza amb la col·laboració de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, l’Ajuntament de Vic, el VicJove i el Cineclub, vol seguir oferint les sessions de cinema a la fresca les nits d’estiu a la ciutat de Vic al mòdic preu de 3 euros l’entrada. Enguany, destaca com a novetat l’organització d’un concurs de cartells obert a tota la ciutadania per tal d’escollir la imatge d’aquesta tercera edició. El cartell guanyador ha estat el d’Alba Panadero Moral.
Les propostes d’aquest any aproparan al públic a diferents disciplines artístiques. La primera, prevista pel divendres 25 és “Otel·lo” (Hammudi Al-Rahmoun Font, 2012), un treball a mig camí entre el documental i el thriller psicològic, que explora el costat més sinistre de les relacions entre director i actor. Com a primícia, es comptarà amb la presència del director, darrerament guardonat amb el Premi Pepón Coromina 2014. El segon divendres, 1 d’agost, es podrà veure el film “Bajarí” (Eva Vila, 2012) una mirada a la Barcelona flamenca. Per últim, el cicle tancarà amb el passi del llargmetratge “José y Pilar” (Miguel Gonçalves Mendes, 2010) una aproximació a la vida del ja desaparegut Premi Nobel de literatura José Saramago des de diferents vessants de la seva vida.
Com ja és habitual, després de cada sessió es podrà seguir gaudint de l’espai privilegiat que és el Claustre de l’Escola d’Art amb un servei de bar i sessions de dj’s.
Programa de mà cicle Art & Cinema
+ info: https://ca-es.facebook.com/versiooriginalvic
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

21/07/2014
S’exposen els originals del conte "El maletí malgirbat i la llibreta vella. Una història de la Guerra de Successió"
A partir del dia 25 de juliol i fins el 31 d'agost el Temple Romà de Vic acollirà l'exposició de les il•lustracions originals del llibre "El maletí malgirbat i la llibreta vella. Una història de la Guerra de Successió" d'Anna Obiols i Subi, obra editada per l’Ajuntament de Vic per commemorar el Tricentenari 1714-2014. En l’exposició es mostraran les il•lustracions del conte en el format original, en la primera versió a llapis i després en la versió pintada.
El llibre, amb text d’Anna Obiols i il•lustracions de Subi, inclou un conte que explica les vivències del frare Manuel Soler i el seu ajudant Bernat durant la Guerra de Successió a Catalunya. El frare i el seu ajudant transiten pels principals escenaris del conflicte bèl•lic amb un maletí malgirbat ple d’herbes remeieres i medicaments curant els ferits de guerra. Primer el frare i després el seu ajudant deixen el seu testimoni escrit en una llibreta vella que utilitzen com a dietari.
A banda d’aquest conte, el llibre també inclou una breu explicació històrica dels onze espais on transcorre la història: Museu d’Història de Catalunya (Barcelona), Ermita de Sant Sebastià (Vic), La Seu Vella (Lleida), Torre de la Manresana (Els Prats de Rei), Castellciutat (La Seu d’Urgell), el Castell de Talamanca, Can Barraquer (Sant Boi de Llobregat), El Born (Barcelona), Castell de Cardona, Universitat de Cervera i la Casa Museu Rafael Casanova (Moià).
El llibre també inclou una fitxa didàctica de cadascun d’aquests espais. Les fitxes són extraïbles per poder-les manipular, complimentar i pintar.
+ info: http://www.osona2014.cat
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

18/07/2014
Arriben les festes del barri de Santa Anna
El barri de Santa Anna de Vic celebra les seves festes del 19 al 27 de juliol oferint un programa d’activitats pensats per a tots els públics i que es localitzaran, principalment, al parc de Santa Anna. El tret de sortida serà aquest dissabte 19 de juliol, amb la celebració del 30è aniversari dels gegants del barri: a partir de 2/4 de 7 de la tarda hi haurà la trobada gegantera, seguit del ball de gegants que acabarà amb el pregó a les festes, sopar i balls tradicionals. El diumenge 20, de bon matí, hi haurà el clàssic torneig de bitlles catalanes i a les 9 del vespre, sopar i cinema a la fresca.
A mitja setmana, el dimecres 23 de juliol a les 9 del vespre hi ha previst un torneig de parxís al Centre Cívic de Santa Anna, que posarà a prova, entre els participants, el millor jugador d’aquest emblemàtic joc.
Pel segon cap de setmana de festes, s’ha previst una caminada nocturna pel divendres 25. El dissabte, a partir de les 10 del matí, hi haurà la primera cursa popular infantil, seguida de jocs de taula en família. A primera hora de la tarda del mateix dissabte, es farà un campionat de petanca i al vespre arribarà un dels plats forts de les festes: el gran ball de Festa Major.
Finalment, el diumenge 27 de juliol, serà el darrer dia de festes amb un matí pensat, sobretot, pel públic infantil i familiar: xocolatada, concurs de dibuix i una entretinguda gimcana amb jocs d’aigua. A les 12 del migdia se celebrarà la missa d’homenatge a la gent gran. A la tarda, es farà la quina i, a les 7 de la tarda, arribarà la traca final de les festes del barri de Santa Anna amb el concert de fi de festa.
+ info: http://barrisantaanna.blogspot.com.es/
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

17/07/2014
Aquest cap de setmana el barri d’Osona celebra les seves festes
Del 18 al 20 de juliol, arriba la Festa Major del Barri d’Osona de Vic. Les activitats, que s’emplaçaran totes elles a la plaça que porta el nom del barri, començaran el divendres 19 a les 8 del vespre, amb una caminada per la via verda i berenar.
El plat fort arriba dissabte amb el torneig matinal de petanca i, a la tarda, a partir de les 17h., exhibició i taller de Jiujitsu Jukoshoto Ryu a càrrec de l’acadèmia JG. A continuació, es donarà pas al joc “Fem pinya!” i a les 20.45h. es farà el sopar, seguit de l’espectacle de dansa del ventre amb “Zenda Dansa”, un quadre flamenc amb la “Peña Flamenca de Manlleu” i ballaruca amenitzada per “Fermí”.
Finalment, diumenge a les 9.30h. i haurà una xocolatada, seguida per un taller de labors i exhibició de balla de la mà de Verònica Rodríguez i la marató de Zumba. A mig matí es donarà pas a la festa de l’escuma, pensada pels més petits, i el fi de festa de la festa major d’enguany del barri.
+ info: http://aavvbarriosona.vicentitats.cat/
Tuiteja Segueix a @CulturaVic
