NOTÍCIES


18/12/2013

Arrenca el Julius 2013

La inauguració de l’exposició “Pòsters Julius” i la projecció de “L’escurçó negre. Conte de Nadal, la versió del clàssic”, van donar ahir el tret de sortida a una nova edició del Festival de curtmetratges Julius.

El certamen, que culminarà els dies 20, 21 i 22 de desembre amb la projecció dels curtmetratges a concurs i l’entrega de premis, s’inspira enguany amb el Conte de Nadal, l’obra clàssica de Charles Dickens.

L’escriptor anglès serà el protagonista de la xerrada-col•loqui “Charles Dickens”, un fenomen literari de masses al segle XIX, que es portarà a terme el proper dijous a les 20h a la Biblioteca Joan Triadú. El mateix dia a l’Espai ETC, es projectarà la pel•lícula “Elisa K”, de Judith Colell i Jordi Cadena.

El plat fort arribarà el divendres amb les projecció de la trentena de curtmetratges originals que competiran per emportar-se a casa el Gran Premi Julius Ciutat de Vic. El dissabte, a partir de les 4 de la tarda, es faran dues noves sessions dels films presentats.

El lliurament de premis serà el diumenge a les 5 de la tarda. Els premis són de 2.000€ pel guanyador, 1.000€ pel finalista i diferents guardons dotats de 300€ en reconeixement a la qualitat tècnica, a la millor interpretació i per aquells treballs que més agradin al públic i als representant dels cineclubs catalans.

El Julius també premia la que és la cara de presentació de tot treball cinematogràfic: el cartell. Els pòsters es podran veure a l’Espai ETC de Vic durant els dies del festival.

+ info: http://www.festivaljulius.com/


         16/12/2013

Aquest dijous es presenten els actes de Commemoració del Tricentenari a Osona

L’ermita de Sant Sebastià acollirà aquest dijous, a les 11 del matí, la presentació dels actes i projectes de la Commemoració del Tricentenari que es duran a terme al llarg de tot l’any 2014 a la Comarca d’Osona.

La Comissió Osona 2014, encarregada de l’organització d’aquesta commemoració, està integrada per més de trenta membres, en els que hi participen municipis, entitats, institucions i persones a títol individual. La seva tasca es porta a terme des de la seva constitució a principis del 2012 i es coordina amb la Comissió del Tricentenari, impulsada per la Generalitat de Catalunya.

Els principals projectes de commemoració pel 2014 es divideixen en tres grans eixos. Per una banda, la museïtzació exterior de l’ermita de Sant Sebastià, inclosa dins la Ruta 1714 promoguda per la Generalitat de Catalunya, el Museu d’Història de Catalunya i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural com un dels 10 monuments commemoratius del 1714 a tot Catalunya. Per altra banda, la Ruta 1714 Osona Pam a Pam, que pretén posar en rellevància els fets, els personatges i les dates d’àmbit comarcal més rellevants durant els fets de l’època. Finalment, el tercer eix recull les activitats culturals, lúdiques i festives que se celebraran al llarg de l’any.

La roda de premsa de dijous comptarà amb la presència de l’Excm. Sr. Josep M. Vila d’Abadal, Alcalde de Vic, el Sr. Agustí Alcoberro, Director del Museu d’Història de Catalunya, representants de la Comissió del Tricentenari, el Sr. Joan López i Carol, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vic, el Sr. Txevi Rovira, regidor de cultura de l’Ajuntament de Sta. Eulàlia de Riuprimer, el Sr. Santi Ponce, representant de la UVic a la Comissió Osona 2014 i el Sr. David Ventura, membre de la Comissió 2014. En acabar l’acte es convidarà els assistents a un petit esmorzar.

+ info: http://www.osona2014.cat


         13/12/2013

El Carrer Manlleu de Vic viurà un Nadal de conte amb la Pilarín

Els comerciants del Carrer Manlleu han preparat un gran esdeveniment per aquest diumenge a la tarda. A partir de les cinc de la tarda, s’inaugurarà la decoració nadalenca del carrer, que aquest any està dedicada al llibre de la Pilarín Bayés “Les figures del pessebre” que compta, també, amb textos de Lola Casas. Per aquest motiu, diferents figures inspirades en aquest conte s’exposaran al llarg del carrer i la mateixa dibuixant vigatana serà l’encarregada de donar el tret de sortida a l’acte d’inauguració.

A partir d’aquí, el carrer s’omplirà de sorpreses i activitats.  A les sis, es donarà pas a la representació de diversos fragments dels Pastorets que, recordem, a partir del 26 de desembre seran a l’Atlàntida a càrrec de les companyies teatrals vigatanes. La recaptació que es faci arrel d’aquesta activitat serà íntegrament destinada a La Marató de TV3 que enguany es destina a combatre les malalties neurodegeneratives.

Les activitats no acabaran aquí. Mentre duri l’exposició, al Carrer Manlleu de Vic s’hi seguiran programant diverses propostes al llarg d’aquestes dates tan senyalades, entre la que destaca cantades de nadales.

Aquesta iniciativa, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Vic, es realitzarà gràcies a la col•laboració dels comerciants del Carrer Manlleu i les companyies teatrals vigatanes encarregades de representar els Pastorets de Vic.


         12/12/2013

El documental “Somnis Trencats” segueix una llarga agenda de projeccions a Catalunya i a Senegal

“Somnis Trencats” el documental realitzat per la Unitat de Cooperació de l’Ajuntament de Vic que mostra la duresa de la immigració clandestina, està complint la seva finalitat sensibilitzadora tan a Catalunya com al Senegal, país d’on provenen els seus protagonistes.

El documental “Somnis Trencats”, que es va realitzar a Vic l’any 2012 gràcies al suport de l’Agència Catalana de Cooperació i la Diputació de Barcelona,  mostra la duresa d’aquesta immigració clandestina, no només durant el viatge, on molts hi perden la  vida, sinó també una vegada aconsegueixen arribar a terra europea, on res és com s’esperaven i han de lluitar durament per sobreviure. Es tracta d’un treball realitzat a partir de la recollida d’experiències de senegalesos de Vic, que amb molta valentia i generositat han volgut explicar-ho, pensant que així podrien evitar que altres senegalesos hagin de deixar el seu país en aquestes condicions i, en canvi, puguin contribuir al desenvolupament del seu país d’origen.

La finalitat d’aquest documental, realitzat en el marc del programa de codesenvolupament,  és la d’informar  a les persones senegaleses que es troben en el seu país d’origen sobre la duresa de la realitat d’aquí i orientar-los  cap a una immigració més responsable i preparada. Però aquest documental també pretén conscienciar a la població catalana del drama que viuen molts d’aquests immigrants després d’haver deixat el seu país d’origen i el trauma personal que els genera aquesta situació.

Des de la seva presentació a Vic, que va tenir lloc el mes de març passat a l’espai ETC, el documental ha seguit una llarga trajectòria de difusió a Catalunya on ja s’ha projectat durant aquest 2013 a Navarcles, Girona, Cassà de la Selva, la Bisbal d’Empordà, les Franqueses del Vallès i Altafulla. I  ja hi ha programades noves projeccions a Salt, Sant Quirze del Vallès, Olot,  Molins de Rei i Barcelona.

Pel què fa a les projeccions al Senegal, el dia 15 d’octubre el documental també s’estrenava a Dakar, la capital, en un acte organitzat conjuntament per l’Ajuntament de Vic i l’Agència Espanyola de Cooperació. Pocs dies després, el 21 d’octubre es feia oficial la seva presentació al sud del país, a la ciutat de Ziguinchor aquesta vegada comptant amb la col·laboració del Fons Català de Cooperació i amb la presència de Toni Serrat, regidor de l’Ajuntament de Vic, que va aprofitar el viatge per conèixer de primera mà els projectes de cooperació que s’estan portant a terme en aquest país africà.

Realitzat des d’una perspectiva de codesenvolupament, el gran debat que genera aquest documental, aquí i a fora, és el de com fomentar el desenvolupament perquè la població senegalesa no es deixi atrapar pel somni inexistent d’una vida millor a Europa i pugui orientar les seves expectatives a promoure actuacions i actituds de desenvolupament al seu propi país.

+ info: http://www.youtube.com/watch?v=DVtGMsWVWGE


         11/12/2013

S'inaugura l'exposició "Vic, ciutat de pessebres" a la Capella Fonda de la Pietat

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya inaugurarà demà dijous 12 de desembre l’exposició “Vic, ciutat de pessebres”. La mostra, que s’obrirà al públic del 13 de desembre al 6 de gener a la Capella Fonda de la Pietat,  vol ser un retrobament amb els orígens del pessebrisme de la ciutat, amb la voluntat de recuperar una tradició tant popular i arrelada, com és fer el pessebre durant l’època de Nadal.

La inauguració de demà dijous es farà a les 8 del vespre a la Sala de la Columna i anirà a càrrec de la directora territorial del Departament de Cultura a la Catalunya Central, M. Àngels Blasco, i la 1ª tinenta d'alcalde i regidora d'Educació, Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Vic, Anna Erra. L’acte comptarà amb una conferència de l’expert en cultura popular i tradicional, Jan Grau, que exposarà la història d’Artabà, el quart rei que no va poder arribar a la cita amb Melcior, Gaspar i Baltasar. Un cop conclòs l’acte a la Sala de la Columna, els assistents es traslladaran a la Capella Fonda de la Pietat on es donarà pas a la inauguració de l’exposició.

 

Inauguració dijous 12 de desembre de 2013:

Conferència “Artabà, la història del quart rei” a càrrec de Jan Grau, especialista en cultura popular i tradicional. Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic a les 20h del vespre.

Inauguració de l’exposició “Vic, ciutat de pessebres”. Capella Fonda de la Pietat (Cardona, 10).

 

Obertura exposició i visites:

Del 13 de desembre de 2013 al 6 de gener de 2013

Laborables de 18 a 20h; dissabtes de 18 a 20h; i diumenges i festius de 12 a 14h i de 18 a 20h.

Del 16 al 20 de desembre, visites concertades per a grups escolars – Tel. 93 693 98 80

Entrada gratuïta


         04/12/2013

El XVIII Mercat Medieval aposta per reforçar el contingut cultural

La posada en escena de l’obra l’Asalt de l’Altarriba és la novetat més destacada de l’edició d’aquest any del Mercat Medieval. Un projecte ideat des de l'OFIM que ha anat prenent forma durant un any i que s’estrena aquests dies. A partir de documentació històrica aportada per l’arxiver Francesc Rocafiguera i la  historiadora Eli Collelldemont, la dramaturga Montse Albàs ha creat un text estructurat en set escenes que es representarà durant aquests dies  en set espais emblemàtics de la ciutat. El projecte i l’execució teatral han estat dirigits per l’actor i  director Pep Simón. Més de 40 actors participen  en aquesta producció, donant vida a diversos personatges que han estat protagonistes de la  història vigatana.  Les representacions es portaran a terme els dies 5, 6, 7 i 8 de desembre en diferents horaris.

Les activitats culturals es complementen amb la música, els balls i els espectacles de carrer que omplen durant aquests dies els carrers del centre de Vic. En aquesta animació de carrer hi participen grups de cercaviles musicals com els Grallers dels Sagals d’Osona o els Grallers del Batre i grups de teatre osonencs com la companyia Gallaret Teatre, que posa en escena l’obra “Pa Sucat amb Oli i l’engany del Príncep Verd” . Destaca també el ball Medieval que oferiran el diumenge, a les 13h davant la Catedral, els Dansaires de Sant Miquel.

El Museu Episcopal de Vic també ha dissenyat una oferta especial per aquest cap de setmana. Ha programat una visita guiada exclusiva per fer un viatge 1000 anys enrere, descobrint la magnífica col·lecció d’art medieval del MEV i pujant al campanar romànic més alt de Catalunya. Les visites comentades seran el divendres 6 de desembre a les 11h i a les 12:30h i el dissabte 7 de desembre a les 11h, 12:30h i 16h.

I com ja va sent habitual, l’Escola d’Art i Disseny de Vic, acollirà durant aquests dies la Fira de Nadal, enguany sota el nom de Estem al Pou. En ella s’hi podran trobar obres úniques dels alumnes i exalumnes de l’escola. La mostra s’inaugurarà el dijous, 5 de desembre a les 19h i s’allargarà durant tots els dies del Medieval.

 


         26/11/2013

L’Animac Camina torna a Vic

Animac és la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya, que se celebra anualment a la ciutat de Lleida. Amb el pas dels anys, l'Animac ha consolidat el seu caràcter independent i artístic convertint-se en un festival de referència a nivell internacional.

El Festival Animac de Lleida només dura uns dies, però un cop tanca les portes, una petita part dels films, la més representativa, se’n va de gira. Llavors és quan Animac Camina entra en joc. La direcció artística del festival recull diversos curtmetratges d’especial qualitat i fa seleccions per a públics diversos.

Vic acull enguany, de la mà de Cineclub Vic, els dos programes disponibles: Petit Animac Camina i Animac Camina Realitat 2.0. 

El Petit Animac Camina es podrà veure el diumenge 1 de desembre a les 5 de la tarda a l’Espai ETC de Vic. El programa, inclòs dins la programació de Cineclub Xic, recull una selecció internacional amb alguns dels millors curtmetratges actuals projectats a l’Animac 2013. Es tracta d’una exhibició variada de tècniques i estils, representativa de la Mostra i pensada per a un públic infantil. En aquesta sessió es podrà gaudir de petites grans pel•lícules com “Grand Prix“, dels catalans Marc Riba i l’Anna Solanas, “Fear of Flying”, de l’irlandès Conor Finnegan, o “How to eat your apple”, del coreà Erick Oh.

El dijous 12 de desembre a les 10 de la nit serà el torn de l’Animac Camina Realitat 2.0. El programa recull una selecció de curts que exploren la realitat des de l’animació. Comentaris sobre allò polític, allò social i allò íntim des del més documental al més personal. Es tracta d’un recorregut variat de tècniques i estils dirigit a un públic jove i adult.

Animac Camina és una producció de l’Animac i la Xarxa Transversal (Xarxa d’activitats culturals), de la qual l’Ajuntament de Vic en forma part.


         20/11/2013

Èxit de visitants a l'exposició que mostra el treball del projecte Trencant Fronteres

L’exposició  Trencant Fronteres ha rebut un total de 1709 visites al llarg dels gairebé tres mesos que ha estat exposada a l’ACVIC Centre d’Arts Contemporànies de Vic. Durant tot aquest temps l’ACVIC ha ofert visites guiades i comentades de manera que la majoria de visitants han pogut no només visualitzar el recull d’imatges i testimonis gràfics de les activitats realitzades en el marc d’aquest projecte sinó també entendre i comprendre el projecte, les activitats i els resultats obtinguts en l’àmbit de ciutat.

L’exposició que mostra el treball realitzat en el marc del projecte "Trencant Fronteres. Implicació de les dones nouvingudes a la comunitat d’acollida", es va inaugurar el passat 3 de juliol de 2013 a l’ACVIC amb la presència de totes les participants, i havia d’estar exposada fins a finals de setembre, però l’èxit de visitants va fer que s’allargués la seva clausura fins el passat 26 d’octubre.

El projecte, que va estar subvencionat per l’Obra Social “la Caixa”, es va portar a terme durant aquest 2013 amb l’objectiu de millorar la interrelació, participació i implicació de les dones nouvingudes a la ciutat, i es va tancar el passat mes de juliol, amb la inauguració de l’exposició amb uns resultats molt positius, és per això que ara es busca la manera de poder-hi donar continuïtat.

L’exposició Trencant Fronteres es podrà tornar a veure del 11 de novembre fins al 31 de gener de 2014 al Vestíbul de l’Oficina d’Acollida i el VicDones-SIAD Osona a  l’Edifici del Sucre (C. de la Llotja, 1 , 2ª planta) en motiu de les activitats que es fan entorn el 25 de novembre, Dia Internacional per la no violència vers les dones.


         13/11/2013

L'Altra Ciutat: un projecte participatiu d'intervencions a l'espai públic de Vic

L’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, la Universitat de Vic, el Centre d’Arts Contemporànies, la delegació d’Osona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, La Farinera i l’Ajuntament de Vic organitzen una conferència i una taula rodona en el marc del projecte participatiu d’intervencions a l’espai públic de Vic “L’Altra Ciutat” que s’està duent a terme amb joves artistes i que veurà la llum al llarg dels mesos de desembre i gener.

Ambdues propostes pretenen acostar als i les participants d’aquest projecte, així com a la ciutadania en general, a la participació ciutadana a l’espai públic i mostrar com aquests dos conceptes van estretament lligats l’un amb l’altre. De la mà d’experts en la matèria, es debatrà quin paper juguen les emocions a l’hora de viure i conviure a l’espai púbic, quin paper hauria de tenir la ciutadania a l’hora de projectar-los, així com la importància de l’art en aquests processos.

Així, aquest dijous 14 de novembre, es durà a terme la conferència “El retorn al lloc i a les geografies emocionals en un context de canvi de paradigma” a càrrec de Joan Nogué, Director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya i Catedràtic de Geografia Humana de la UdG. Serà a les 7 de la tarda a la sala d’actes del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya – Delegació d’Osona (Plaça Bisbe Oliba, 2).

El dijous vinent 21 de novembre, a la mateixa hora i lloc, Jordi Pascual (gestor en cultura i sostenibilitat i coordinador internacional de l’Agenda 21 de la cultura), Jordi Canudas (artista visual i professor a l’Escola Massana) i Itziar González (arquitecta i urbanista) debatran en taula rodona sobre “Pràctiques artístiques i dinàmiques participatives en l’espai públic” que, a més, serà moderada per Clara Garí, directora de la Nau Cöclea.


         08/11/2013

Segona edició del Concurs d'Espots per a la No-Violència de Gènere

Amb l’objectiu de sensibilitzar la població osonenca envers la no-violència de gènere i la difusió dels valors de tolerància zero envers aquesta qüestió, especialment entre els i les joves, diversos ens comarcals d’atenció a les dones, entre ells el VicDones-SIAD Osona, organitzen la segona edició del “Concurs d’espots per a la no-violència de gènere”.

El concurs s’adreça a joves entre 18 i 25 anys complerts i consisteix en la realització d’un espot d’un màxim de 30 segons de durada  amb continguts que es refereixin a valors envers la no-violència de gènere. Les obres que vulguin concórrer al concurs s’hauran de lliurar a l’organització abans del proper divendres 13 de desembre, a mitja nit *.

El jurat, que estarà conformat per persones de diferents perfils professionals especialistes en gènere i en el camp de la comunicació i la publicitat, lliuraran un premi al millor espot en contingut no sexista i un segon premi per a l’espot que destaqui per la seva creativitat audiovisual. Ambdós guardons estaran dotats amb 400 euros cadascun i es farà l’entrega de premis a la segona sessió de la Mostra Internacional del Films de Dones que es farà a l’Espai ETC de Vic el proper dijous 19 de desembre.

Aquesta iniciativa s'emmarca, un any més, dins dels actes programats entorn el 25 de novembre, Dia Internacional per a la No-Violència vers les Dones. Trobareu la programació completa a l'enllaç de sota.

 

* Consulta les bases del II Concurs d'Espots per a la No-Violència de Gènere

+ info: https://www.facebook.com/vicdones.vicdones


         
S'estan mostrant 10 notícies (661-670) de 692
12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243444546474849505152535455565758596061626364656667686970Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.