NOTÍCIES


26/11/2013

L’Animac Camina torna a Vic

Animac és la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya, que se celebra anualment a la ciutat de Lleida. Amb el pas dels anys, l'Animac ha consolidat el seu caràcter independent i artístic convertint-se en un festival de referència a nivell internacional.

El Festival Animac de Lleida només dura uns dies, però un cop tanca les portes, una petita part dels films, la més representativa, se’n va de gira. Llavors és quan Animac Camina entra en joc. La direcció artística del festival recull diversos curtmetratges d’especial qualitat i fa seleccions per a públics diversos.

Vic acull enguany, de la mà de Cineclub Vic, els dos programes disponibles: Petit Animac Camina i Animac Camina Realitat 2.0. 

El Petit Animac Camina es podrà veure el diumenge 1 de desembre a les 5 de la tarda a l’Espai ETC de Vic. El programa, inclòs dins la programació de Cineclub Xic, recull una selecció internacional amb alguns dels millors curtmetratges actuals projectats a l’Animac 2013. Es tracta d’una exhibició variada de tècniques i estils, representativa de la Mostra i pensada per a un públic infantil. En aquesta sessió es podrà gaudir de petites grans pel•lícules com “Grand Prix“, dels catalans Marc Riba i l’Anna Solanas, “Fear of Flying”, de l’irlandès Conor Finnegan, o “How to eat your apple”, del coreà Erick Oh.

El dijous 12 de desembre a les 10 de la nit serà el torn de l’Animac Camina Realitat 2.0. El programa recull una selecció de curts que exploren la realitat des de l’animació. Comentaris sobre allò polític, allò social i allò íntim des del més documental al més personal. Es tracta d’un recorregut variat de tècniques i estils dirigit a un públic jove i adult.

Animac Camina és una producció de l’Animac i la Xarxa Transversal (Xarxa d’activitats culturals), de la qual l’Ajuntament de Vic en forma part.


         20/11/2013

Èxit de visitants a l'exposició que mostra el treball del projecte Trencant Fronteres

L’exposició  Trencant Fronteres ha rebut un total de 1709 visites al llarg dels gairebé tres mesos que ha estat exposada a l’ACVIC Centre d’Arts Contemporànies de Vic. Durant tot aquest temps l’ACVIC ha ofert visites guiades i comentades de manera que la majoria de visitants han pogut no només visualitzar el recull d’imatges i testimonis gràfics de les activitats realitzades en el marc d’aquest projecte sinó també entendre i comprendre el projecte, les activitats i els resultats obtinguts en l’àmbit de ciutat.

L’exposició que mostra el treball realitzat en el marc del projecte "Trencant Fronteres. Implicació de les dones nouvingudes a la comunitat d’acollida", es va inaugurar el passat 3 de juliol de 2013 a l’ACVIC amb la presència de totes les participants, i havia d’estar exposada fins a finals de setembre, però l’èxit de visitants va fer que s’allargués la seva clausura fins el passat 26 d’octubre.

El projecte, que va estar subvencionat per l’Obra Social “la Caixa”, es va portar a terme durant aquest 2013 amb l’objectiu de millorar la interrelació, participació i implicació de les dones nouvingudes a la ciutat, i es va tancar el passat mes de juliol, amb la inauguració de l’exposició amb uns resultats molt positius, és per això que ara es busca la manera de poder-hi donar continuïtat.

L’exposició Trencant Fronteres es podrà tornar a veure del 11 de novembre fins al 31 de gener de 2014 al Vestíbul de l’Oficina d’Acollida i el VicDones-SIAD Osona a  l’Edifici del Sucre (C. de la Llotja, 1 , 2ª planta) en motiu de les activitats que es fan entorn el 25 de novembre, Dia Internacional per la no violència vers les dones.


         13/11/2013

L'Altra Ciutat: un projecte participatiu d'intervencions a l'espai públic de Vic

L’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, la Universitat de Vic, el Centre d’Arts Contemporànies, la delegació d’Osona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, La Farinera i l’Ajuntament de Vic organitzen una conferència i una taula rodona en el marc del projecte participatiu d’intervencions a l’espai públic de Vic “L’Altra Ciutat” que s’està duent a terme amb joves artistes i que veurà la llum al llarg dels mesos de desembre i gener.

Ambdues propostes pretenen acostar als i les participants d’aquest projecte, així com a la ciutadania en general, a la participació ciutadana a l’espai públic i mostrar com aquests dos conceptes van estretament lligats l’un amb l’altre. De la mà d’experts en la matèria, es debatrà quin paper juguen les emocions a l’hora de viure i conviure a l’espai púbic, quin paper hauria de tenir la ciutadania a l’hora de projectar-los, així com la importància de l’art en aquests processos.

Així, aquest dijous 14 de novembre, es durà a terme la conferència “El retorn al lloc i a les geografies emocionals en un context de canvi de paradigma” a càrrec de Joan Nogué, Director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya i Catedràtic de Geografia Humana de la UdG. Serà a les 7 de la tarda a la sala d’actes del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya – Delegació d’Osona (Plaça Bisbe Oliba, 2).

El dijous vinent 21 de novembre, a la mateixa hora i lloc, Jordi Pascual (gestor en cultura i sostenibilitat i coordinador internacional de l’Agenda 21 de la cultura), Jordi Canudas (artista visual i professor a l’Escola Massana) i Itziar González (arquitecta i urbanista) debatran en taula rodona sobre “Pràctiques artístiques i dinàmiques participatives en l’espai públic” que, a més, serà moderada per Clara Garí, directora de la Nau Cöclea.


         08/11/2013

Segona edició del Concurs d'Espots per a la No-Violència de Gènere

Amb l’objectiu de sensibilitzar la població osonenca envers la no-violència de gènere i la difusió dels valors de tolerància zero envers aquesta qüestió, especialment entre els i les joves, diversos ens comarcals d’atenció a les dones, entre ells el VicDones-SIAD Osona, organitzen la segona edició del “Concurs d’espots per a la no-violència de gènere”.

El concurs s’adreça a joves entre 18 i 25 anys complerts i consisteix en la realització d’un espot d’un màxim de 30 segons de durada  amb continguts que es refereixin a valors envers la no-violència de gènere. Les obres que vulguin concórrer al concurs s’hauran de lliurar a l’organització abans del proper divendres 13 de desembre, a mitja nit *.

El jurat, que estarà conformat per persones de diferents perfils professionals especialistes en gènere i en el camp de la comunicació i la publicitat, lliuraran un premi al millor espot en contingut no sexista i un segon premi per a l’espot que destaqui per la seva creativitat audiovisual. Ambdós guardons estaran dotats amb 400 euros cadascun i es farà l’entrega de premis a la segona sessió de la Mostra Internacional del Films de Dones que es farà a l’Espai ETC de Vic el proper dijous 19 de desembre.

Aquesta iniciativa s'emmarca, un any més, dins dels actes programats entorn el 25 de novembre, Dia Internacional per a la No-Violència vers les Dones. Trobareu la programació completa a l'enllaç de sota.

 

* Consulta les bases del II Concurs d'Espots per a la No-Violència de Gènere

+ info: https://www.facebook.com/vicdones.vicdones


         05/11/2013

Un cicle de conferències reunirà a Vic reconeguts historiadors i màxims especialistes en la guerra de Successió

La commemoració dels 300 anys dels fets de 1714 és una oportunitat magnífica per reflexionar sobre aquestes qüestions i acostar-nos a un passat que ha de permetre veure amb més nitidesa el present i futur.

D’aquesta manera, i en el marc de la Comissió Osona 2014, el Patronat d’Estudis Osonencs, la Universitat de Vic, Òmnium Osona i l’Ajuntament de Vic han configurat el cicle de conferències, "Entre Espanya i Europa: Catalunya 1714", en què participaran historiadors de prestigi reconeguts i màxims especialistes en la matèria. El cicle començarà el 9 de novembre del 2013 i s’acabarà el 6 de març del 2014. A través de sis conferències el cicle pretén explicar la guerra de Successió en tota la seva dimensió, des del conflicte internacional fins el paper que va desenvolupar Osona, passant per l’organització dels exercits, la derrota o el procés de construcció de l’estat modern espanyol.

La presentació ha comptat amb la presència del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Joan López i Carol que ha remarcat que “Vic és una ciutat que aspira a ser més cultural que mai” i iniciatives com aquestes posen a l’abast de la ciutadania “poder entendre millor el passat, comprendre més el present i així tenir un futur més esperançador”. El regidor també ha destacat que el pròxim mes de febrer de 2014 hi ha programada una visita al Born Centre Cultural i al Museu d’Història de Catalunya i totes les persones interessades poden sol·licitar aquesta entrada.

Per la seva banda, la secretària general de la UVic, Carme Sanmartí ha expressat el reiterat compromís que té l’organització amb el país i amb el territori i precisament per aquesta raó cal donar suport i col·laborar amb iniciatives com aquest cicle de conferències. La secretària general, que també és historiadora, ha expressat el rigor i qualitat que conté el programa de conferències, tant des del punt de vista dels conferenciants, com les temàtiques que s’hi tractaran. De fet, qualsevol persona assistint a aquestes xerrades es pot fer una idea de la guerra de Successió. Sanmartí també ha tingut unes paraules d’elogi a l’historiador i professor de la Universitat de Vic, Santi Ponce, qui ha treballat junt amb tota la resta d’organitzadors amb el programa.

Antoni Ylla-Català ha volgut deixar palès que des del Patronat d’Estudis Osonencs i d’acord amb el caràcter acadèmic que els caracteritza s’han volgut sumar a aquesta iniciativa i ha recordat que la primera conferència que encetarà aquest cicle també coincideix amb la Festa Anual del Patronat. Ylla-Català també ha volgut expressar la necessitat de  la “reivindicació el dret d’escriure la nostra història”.

El portaveu de la Comissió Osona 2014, Txevi Rovira ha explicat que des de la comissió es treballa amb l’objectiu de programar el màxim d’activitats de diferent tipologia per commemorar el Tricentenari dels fets de 1714. D’aquesta manera, es programen activitats familiars com les que es van viure el passat dissabte amb la commemoració de la mort de Bac de Roda a la ciutat de Vic, Roda de Ter o Les Masies de Roda; o bé altres més acadèmiques i reflexives com la que es presenta avui.

Finalment, Òmnium Cultural també ha volgut sumar-se a aquest projecte i tal com ha afirmat el seu president, Alfred Verdaguer, cal que el 2014 sigui un any simbòlic i ser capaços d’esdevenir “un país normal: lliure i independent”.

Programa de conferències "Entre Espanya i Europa: Catalunya 1714"

+ info: http://www.osona2014.cat


         30/10/2013

Tot a punt per a la commemoració del tricentenari de la mort de Bac de Roda

El dissabte, dia 2 de novembre a les 12.00 h “Ordre de cerca i captura de Bac de Roda, crida pública per part del pregoner escortat per un regiment borbònic" a la plaça Major de Vic

El proper 2 de novembre es commemora el tricentenari de la mort de Francesc Macià i Ambert, Bac de Roda (1713-2013). Per aquest motiu, l’Ajuntament de Vic, l’Ajuntament de Roda de Ter i l’Ajuntament de Les Masies de Roda, amb la col·laboració de la Comissió 2014 d’Osona, han organitzat un seguit d’actes d’homenatge. Avui ha tingut lloc una roda de premsa en la que s’han presentat els actes previstos i en la que hi ha assistit representants dels tres municipis on tindran lloc: l’alcalde de Roda de Ter, Jordi Serra; l’alcalde de Les Masies de Roda, Ramon Isern; i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Joan López i Carol. També s’ha comptat amb l’assistència de Joan Roura, director i dramaturg de l'obra “Francesc” que es representarà dins els actes de la commemoració.

L’Ajuntament de Vic s’uneix als actes d’homenatge amb l’acte a la plaça Major de Vic: “Ordre de cerca i captura de Bac de Roda, crida pública per part del pregoner escortat per un regiment borbònic”, sota la direcció de Joan Roura i que coincidirà amb el mercat setmanal dels dissabtes al matí. El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Joan López i Carol, ha assegurat que es tracta d’un acte “espectacular per la seva significança”, al qual ha animat a tothom a assistir-hi i a seguir el previst a Roda de Ter i a Les Masies de Roda. A les 6 de la tarda, té lloc l’acte d’homenatge al Mas Bac de Roda, a Les Masies de Roda, presidit pel conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, amb la introducció històrica de Jordi Vilamala, amb parlaments i ofrena flora . L’alcalde de Roda de Ter, Jordi Serra, ha assegurat que l’acte institucional al Bac de Roda es farà amb la solemnitat que es mereix el personatge. “Per a la comarca d’Osona, Bac de Roda és un personatge important i es mereix aquest homenatge, ser recordat i conèixer la seves causes i, a més, coincidint en un moment com el que estem vivint”, segons ha dit Jordi Serra.

A dos quarts de 7 de la tarda, els actes continuen amb la Marxa de torxes. Una encesa de tres-centes torxes acompanyades pels Miquelets de Catalunya i seguici musical amb el grup del Toll. I a les 7, comença la representació “Francesc”, que és un espectacle itinerant que tindrà lloc en diferents racons de Roda de Ter i que acabarà al Teatre Eliseu.

El director de l’obra, Joan Roura, ha explicat que aquesta recreació històrica s’ha volgut acostar al personatge nascut a Roda de Ter, fill d’Onofre i Escolàstica, i no pas retratar al personatge bèl·lic, polític i militar. L’obra es divideix en tres parts: la primera retrata el Francesc d’abans de casar-se i la representació té lloc a Can Quel, possible casa natal. La segona part retrata a un Francesc adult i que s’ha convertit en líder aglutinador de masses i transcorre a la plaça Major de Roda de Ter. I finalment, l’obra acaba al Teatre Eliseu quan Francesc està a punt de morir i se sent traït. A l’obra hi participen un total de 12 actors. Joan Roura també ha donat les gràcies a Maria Ocaña per la seva col·laboració com a historiadora i s’ha mostrat satisfet pel fet que actes socials i teatrals com aquest “serveixin per reivindicar els nostres referents històrics”.

Els actes del diumenge comencen a les 10 del matí amb la Ruta Bac de Roda, a càrrec de Maria Ocaña, amb inici a la plaça Major de Roda, i en la que es descobriran llocs on hi ha la presència de Bac de Roda. Els actes del diumenge acaben amb el concert de La Nova Euterpe, amb l’espectacle “La cançó d’en Bac de Roda i el cas dels catalans”, a les 6 de la tarda, al Teatre Eliseu.

Finalment, el 6 de novembre té lloc l’Hora del conte, a les 6 de la tarda, a la Biblioteca Bac de Roda amb “Rodabac”, a càrrec de Titelles Naip. Espectacle de titelles entorn de la figura d’en Bac de Roda.

L’alcalde de les Masies de Roda, Ramon Isern, ha explicat que del 28 d’octubre al 24 de novembre es pot visitar l’exposició “Bac de Roda, la creació d’un heroi nacional”, basada en el llibre Francesc Macià i Ambert, Bac de Roda (1658- 1713): família i trajectòria d’un dirigent de la Guerra de Successió de Florenci Barniol i Jordi Vilamala, editat per l’Ajuntament de Les Masies de Roda. L’exposició és a la biblioteca municipal Bac de Roda, de Roda de Ter.

+ info: http://www.osona2014.cat


         28/10/2013

Vic [In]visible: descobrir la història i el patrimoni de la ciutat de Vic a través del mòbil o la tauleta digital

El Centre d’Arts Visuals de Vic “La Farinera” i l’Ajuntament de Vic han posat en marxa el projecte Vic [In]visible, que permet la visualització d’imatges del patrimoni de Vic a partir de dispositius mòbils; la idea té el seu origen en els “Murs del Mèder” que, l’any 2009, decorava amb imatges històriques els murs al pas del riu per la ciutat.  

Aquesta vegada, l’espectador, situant-se sobre els punts de localització del projecte al paviment, accedirà als continguts a través d’un codi QR. D’una banda, trobarà exposicions permanents que recolliran fotografies històriques des dels punts on els fotògrafs van realitzar les imatges en el seu moment, així com infografies d’edificis històrics. Per l’altra, el projecte acull, també, exposicions temporals d’imatges amb la ciutat com a protagonista i amb la respectiva fitxa tècnica informativa sobre el context històric i les dades de la fotografia.

En aquesta arrancada del projecte s’han creat 11 punts d’exposició permanent que recorren espais com la Catedral, el Temple Romà, les rambles que envolten el casc antic, entre altres. En el cas de l’exposició temporal, la primera, se centra a la plaça Major de Vic i s’allargarà durant dos mesos; un cop finalitzada, les fotografies seguiran disponibles a la pàgina web del projecte.

Més enllà de la fotografia històrica, es preveu que el projecte també contempli imatges de la ciutat en forma de fotomuntatges infogràfics com, per exemple, l’església de La Rodona al bell mig de la plaça de la Catedral o el castell dels Montcada abans de ser enderrocat l’any 1882.

+ info: http://vicinvisible.vic.cat/


         23/10/2013

Cap de setmana solidari a L'Atlàntida

Aquest dissabte i diumenge, L’Atlàntida acull un cap de setmana dedicat a diferents projectes socials i solidaris amb el concert benèfic promogut pel 9 Nou a benefici de Creu Roja i un acapte d’aliments per al Tupí organitzat pel mateix complex cultural.

Per una banda, el dissabte 26 d’octubre a 2/4 de 9 del vespre, El 9 Nou organitza un concert benèfic per a la Creu Roja d’Osona. Alguns dels artistes que passaran per l’escenari de la sala Ramon Montanyà en format duet seran Quimi Portet i Nyandú, Ernest Crusats i Guillem Ramisa, Núria Graham i Cesk Freixas... entre d’altres. La voluntat és que tots els beneficis vagin destinats a beques de menjadors escolars. Alhora, la mateixa Creu Roja recollirà bolquers entre les persones que assisteixin a l’espectacle, donat que aquest és un producte necessari pels usuaris de l’entitat i de difícil acapte.

Per altra banda, el diumenge 27 d’octubre a les 6 de la tarda, en el marc de la presentació de l’obra de teatre “Bona gent” a L’Atlàntida, el complex cultural ha organitzat la campanya solidària #Bonagentosona amb l’objectiu de recollir aliments en benefici del menjador comunitari que l’Associació d’acollida El Tupí té a Vic. Aquelles persones que vulguin aportar aliments ho podran fer el mateix dia de la funció, al hall d’entrada a l’edifici. Aquesta obra de teatre, interpretada per Mercè Arànega, Àlex Casanovas i d’altres, explica un relat profund sobre l’amistat a través de l’humor i la sensibilitat de la tràgica historia de Margie Walsh i és un bon punt de partida per reflexionar sobre les contradiccions de la societat del benestar.

+ info: http://www.latlantidavic.cat


         21/10/2013

Els Sagals fan una campanya de captació de castellers de cara a la diada de la colla

Els Sagals d’Osona engeguen la campanya “És temps de 5. Corren aires de folre” amb l’objectiu de difondre el fet casteller a la comarca i sumar mans per a poder fer un pas endavant en els assoliments castellers de la colla. Els de la camisa carbassa, que l’any passat van celebrar els seus 15 anys, programen assajos especials pels divendres 25 i 30 d’octubre a les 9 del vespre a La Central, espai on els Sagals hi tenen la seva seu social i hi assagen cada setmana.

Aquesta convocatòria, oberta a tothom, vol treballar per fer un pas endavant de cara a la diada de la colla a Centelles el proper diumenge 3 de novembre i anima a la ciutadania a fer pinya amb la colla per tal de pujar un pis més. Amb la idea de “ets casteller i encara no ho saps”, tal com s’han publicitat aquests assajos especials, els Sagals conviden als osonencs i osonenques de totes les edats, gènere, origen, ... a sentir i compartir una de les mostres més autèntiques de cultura catalana des de fa més de 200 anys i, des del 2010, reconeguda per la UNESCO com a Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat.

 

Clica aquí per més informació sobre la campanya i el calendari de la colla

+ info: http://www.sagals.cat


         16/10/2013

Estrena oficial del film "Ventre Blanc" a la Filmoteca de Catalunya

El film “Ventre Blanc”, escrit i dirigit per Jordi Lara, amb fotografia i edició de Jordi Crusats i direcció tècnica de Sergi Lladó, es presentarà oficialment a la Filmoteca de Catalunya, a Barcelona, el proper dimecres 30 d’octubre a les 10 de la nit. Presentaran el film Octavi Martí, de la mateixa Filmoteca de Catalunya, i Cesca Prats, de la Federació Catalana de Cineclubs. El prestigiós crític Octavi Martí ha destacat que “Ventre blanc és una raresa magnífica. No hi ha cap film que se li assembli”.

“Ventre blanc” és un llargmetratge de ficció protagonitzat per les persones que porten els capgrossos de Vic. Es tracta d’un projecte de cinema “low cost”, amb la participació de diferents entitats i persones de Vic, com els Geganters de la Ciutat, que ha tingut un important ressò crític aquí i en festivals internacionals.

El film és una faula crua i subtil sobre altres maneres de buscar la felicitat en la voràgine de la societat actual de consum i aparador. La boira se n’ha anat de la ciutat i en Manel, meteoròleg aficionat, farà tot el possible perquè torni. El seu amic Enric, secretament verge als trenta-cinc anys, es debat entre l’amor físic que li ofereix una admiradora en un xat i l’amor de cavaller medieval que sent envers una noia que no ha vist mai, però de la qual ha sentit parlar. En Furri, vigilant en un museu d’art sacre que va perdre la fe arran de la mort d’un ésser estimat, vol tornar creure en Déu. En Manel, l’Enric i en Furri són les persones reals que porten els capgrossos a la festa major. I aquestes són les històries secretes que s’amaguen dintre el capgròs. “Un capgròs és com una persona que s’ha empassat una altra persona” diu la nena que els observa.

El film, que es podrà veure a la Filmoteca de Catalunya en una segona sessió el diumenge 3 de novembre, també visitarà altres municipis catalans d’aquí a finals d’any.

+ info: http://www.ventreblanc.cat/


         
S'estan mostrant 10 notícies (661-670) de 686
123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.