NOTÍCIES


18/05/2020

El vigatà Pau Sardiné Carbonés guanya el Concurs de Cartells de la Festa Major de Vic

“Oda a Sant Miquel” és el títol de l’obra guanyadora del certamen i serà la imatge de la festa major de l’any que ve

El vigatà Pau Sardiné Carbonés ha guanyat el Concurs de Cartells de la Festa Major de Vic d’aquest any, amb l’obra titulada “Oda a Sant Miquel”. Tot i que l’Ajuntament de Vic i la Comissió de Festa Major han decidit conjuntament suspendre la Festa Major d’enguany a causa de la crisi sanitària i la impossibilitat de mantenir les mesures de seguretat en la majoria d’actes populars, s’ha mantingut el tradicional certamen. Així, el cartell guanyador d’aquest any serà la imatge de la Festa Major de Vic del 2021.

En aquesta edició del concurs hi ha hagut 32 participants, dels quals 16 són veïns i veïnes de Vic i els altres 16, de fora de la ciutat. L’obra guanyadora, “Oda a Sant Miquel”, és, com el seu nom indica, una al·legoria a la imatge del patró de la ciutat, on es barregen elements típicament festius com ara les serpentines de colors amb elements propis de la natura (flors i animals). El premi del Concurs de Cartells de la Festa Major està valorat en 1.200 euros.

Atesa la situació de confinament, de manera excepcional aquest any les obres aspirants a guanyar el Concurs de Cartells de la Festa Major es podien presentar de manera digital. El termini per presentar les propostes artístiques va acabar el 8 de maig i ahir dijous el jurat es va reunir per deliberar el resultat. Tal com s’establia a les bases, al cap de tres mesos de la resolució del jurat, els artistes participants poden retirar les obres del concurs durant el termini de dos mesos presentant el DNI. Un cop transcorregut aquest termini, l’Ajuntament no es fa responsable de les obres no recollides.

Pel que fa al Concurs de Cartells de la Festa Major Infantil d’aquest any, el termini per presentar les candidatures s’acaba el proper 22 de maig. Enguany s’ha obert el concurs a tots els infants de 6 a 12 anys, i també en aquest cas, l’obra guanyadora serà la imatge de la Festa Major de Vic de l’any que ve.


         



14/05/2020

ART + ESCOLA + FICCIÓ. Exposició virtual

En motiu de les restriccions de mobilitat pautades arran de la crisi del COVID-19 ART+ESCOLA presenta un projecte adaptat a un espai expositiu no-convencional com és l’espai virtual.

Els centres educatius estan treballant el projecte des del setembre de 2019 i, tot i que alguns no l’han pogut finalitzar o no tenen els materials perquè no poden accedir a les escoles, han decidit donar visibilitat i reconeixement al treball realitzat durant tants mesos.

En el següent enllaç trobareu l'exposició virtual a partir dels projectes realitzats en el marc de la novena edició d’Art i Escola, dedicat a la FICCIÓ. 

[veure desplegable] 

[VISITA L'EXPOSICIÓ VIRTUAL]

 

+ info: https://www.acvic.org/ca/projectes-expositius/3134-exposici%C3%B3-art-escola-ficci%C3%B3


         



12/05/2020

Vic cancel·la la Festa Major

Es posposa també l’estrena del lleó, element del seguici festiu, que n’havia format part entre el segle XVII i XIX

Vic no tindrà Festa Major. Així ho han anunciat aquest migdia la regidora de Cultura, Susagna Roura, i el representant de la Comissió de Festa Major, Roger Albert, i es cancel·la la programació al voltant de la diada de Sant Miquel dels Sants, 5 de juliol.

Es tracta d’una “decisió presa conjuntament”, entre Ajuntament i la Comissió de Festa Major, després de veure que la majoria d’actes populars que es porten a terme no es podien celebrar segons les indicacions sanitàries. “Es perdia el caire popular” ha remarcat Roura i no es podia portar a terme una programació amb actes essencials com el Seguici de Festa Major i el Seguici Infantil, la Crida, la Cridòria, la Tornaboda, la Cercavila prèvia a la diada de Sant Miquel dels Sants o els concerts de gran format a la plaça Major.
 
Per la seva banda, Roger Albert ha recordat que la comissió està oberta a persones de tota la ciutat i no s’ha trobat cap escletxa per poder-la portar a terme. “Som amants de la Festa Major i de la ciutat, tenim ganes de festa però no es pot tirar endavant”, ha afegit.
 
Tant Roura com Albert han remarcat que la Festa Major està concebuda com a festes per la gent, en què es necessita el contacte i la germanor, i enguany no serà possible.
 
El cartell guanyador de la Festa Major, que es coneixerà aquest divendres, servirà per anunciar la programació de les Festes de Sant Miquel dels Sants 2021.
 

El lleó del seguici
 
L’estrena del lleó al costat del bestiari ja existent (els cavalls cotoners, la mulassa, el bou o l’àliga) també s’haurà d’esperar i no es podrà presentar com estava previst.
 
La nova figura, que havia format part del seguici entre el segle XVII i XIX, serà portada per l’Associació de Veïns i Veïnes del Remei, una decisió molt ben rebuda tant per Roura com per Albert, ja que es fa un pas més per estendre’s la Festa Major.
 
La regidora de Cultura, Susagna Roura, ha recordat que s’està treballant perquè el seguici sigui declarat Festa d’Interès Nacional, i des dels gegants i procuradors de Sant Miquel estan ultimant tots els detalls per concentrar tota la informació del seguir un únic web que ben aviat es podrà visualitzar.
 
Tastets culturals del territori al llarg del mes de juliol

Al llarg del mes de juliol s’oferirà una programació cultural esponjada amb talent de la ciutat i de la comarca. A més, es mantindran els compromisos que es puguin amb grups i persones que estava previst que actuessin en el marc de les Festes de Sant Miquel dels Sants. D’aquesta manera, el consistori continua estant al costat del talent cultural en aquests moments difícils pel sector.
 
La programació s’oferirà en espais a l’aire lliure, com pot ser la Bassa dels Hermanos, amb aforament limitat i totes les mesures de seguretat necessàries. 


         



12/05/2020

Nova web del Seguici Festiu de Vic

Descobreix la història dels gegants i comparses del  Seguici Festiu de Vic a la nova web  http://www.seguicifestiudevic.cat/  

En ella hi trobaràs una descripió detallada de les tres parelles de gegants de la ciutat, els Comtes d'Osona, els Gegants pubills i els Gegants petits de Vic. També coneixaràs la història i la música que acompanya cada una de les comparses que formen el Seguici Festiu vigatà: l'Àliga, la Mulassa, el Bou, els Cavalls Cotoners, els Dansaires de Sant Miquel i el Lleó, l'última figura recuperada del Seguici.

Feu-hi una ullada!

+ info: http://www.seguicifestiudevic.cat/


         



12/05/2020

El Mercat de Música Viva de Vic prepara una 32a edició amb actuacions i continguts digitals

Degut a les circumstàncies actuals, derivades de la pandèmia causada per la COVID-19, el Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) ha decidit que les activitats adreçades exclusivament als professionals del sector s’organitzin a través d’un ampli programa de continguts virtuals, que potenciaran la visualització de nous projectes i el contacte entre venedors i compradors. Aquestes accions es combinaran amb actuacions online -pre-enregistrades en exclusiva pel propi Mercat-, per a públic i professionals, i amb alguns concerts presencials, que s’adaptaran a la normativa vigent al setembre.

Les activitats adreçades als professionals, que es faran de dilluns a divendres, s’estructuraran, principalment, a partir de tres eixos:

1. Concerts gravats en exclusiva pel MMVV en alta qualitat i realitzats amb vàries càmeres, que es podran visionar -amb lliure accés- a través de la web i del canal Youtube, i que seran estrenes. Es tracta d’un material promocional que a més els grups i artistes actuants disposaran posteriorment per la seva promoció.

2. Pitchings amb els quals les empreses del sector podran exposar, a través d’un vídeo, les seves propostes i novetats dels seus catàlegs, i que podran consultar els acreditats a l’àrea professional de la web del Mercat.

3. Webinars que combinaran sessions de gran format amb continguts d’interès per un ampli sector de la indústria musical, amb altres més segmentats, on es podrà interactuar de manera fluida amb els participants, en sintonia amb les exitoses sessions d’speedmeeting que s’han fet durant els últims anys.

També es faran altres activitats complementàries perquè aquesta edició especial sigui útil per impulsar i facilitar eines de negoci al sector de la música en directe. En aquest sentit, aquest any les acreditacions professionals seran gratuïtes. Per accedir als continguts que s’aniran difonent només caldrà registrar-se a l’edició d’aquest any, a través de la web del Mercat.

Pel què fa als concerts en viu, en aquests moments no es poden concretar en quins espais es podran dur a terme, ni en quines condicions d’aforament i de mesures sanitàries, però tot indica que se’n podran fer en alguns punts de la ciutat. Es programaran més endavant, en funció de la fase de desconfinament en que es trobi Vic al setembre.  També es preveuen altres accions, que es detallaran en el seu moment, per celebrar la música i en les quals la ciutadania hi podrà participar.

+ info: http://www.mmvv.cat/ca/noticies&id=232


         



06/05/2020

Festa major confi al barri dels Caputxins

Donada la situació actual de confinament per la Covid-19, l'Associacio de Veïns i Veïnes del barri dels Caputxins ha preparat una Festa Major confi. 

La programació de la festa major confi es portarà a terme del dia 3 al 31 de maig, i constarà de diferents activitats: crida a participar-hi, dibuixos del xinet (el gatet mascota del barri), màgia, contes per la xarxa, localització de fotos històriques del barri, vídeos d’artistes –tots i totes ho podem ser cantant, recitant, ballant…- del barri (i qui vulgui), cantada del la cançó del barri…i el que es pugui plantejar.

Trobareu tota la informació actualitzada als següents canals de l'associació:


Web: www.barricaputxins.cat
Facebook: www.facebook.com/barricaputxins
Instagram: www.instagram.com/barricaputxins
 

+ info: http://barricaputxins.cat/


         



22/04/2020

L’Atlàntida celebra el desè aniversari amb diverses activitats i accions de format online

Dijous a les nou del vespre s'il·luminarà l'edifici de color blau per homenatjar el públic de L'Atlàntida i el col·lectiu sanitari

Aquest dijous 23 d’abril, L’Atlàntida farà deu anys. Tot i l’ajornament fins al mes de setembre dels actes especials de celebració, durant aquesta setmana hem previst desenvolupar tot un seguit d’activitats i accions de format online per compartir amb el nostre públic.

Com a preàmbul d’aquest aniversari que coincideix amb la diada de Sant Jordi seguirem impulsant el projecte #RecitemVerdaguer. Una manera de compartir cultura a través de les xarxes socials i de visualitzar que L’Atlàntida pren el nom d’un dels poemes més universals de Jacint Verdaguer.

La primera acció de la celebració de l’aniversari serà el dijous 23 d’abril a les nou del vespre i consistirà en il·luminar de color blau l’edifici de L’Atlàntida fins a les dotze de la nit. Amb aquesta acció volem homenatjar el públic de L’Atlàntida i el col·lectiu sanitari que en aquests moments està lluitant contra el virus Covid-19.

Des de la temporada passada, L’Atlàntida i el Consorci Hospitalari de Vic desenvolupen diversos projectes a fi de potenciar el binomi cultura-sanitat. Aquesta nova iniciativa, que forma part del projecte internacional Makeitblue, serà retransmesa en directe pel canal d’Instagram de L’Atlàntida. Es tracta doncs d’una acció d’abast internacional en la qual també participen altres equipaments culturals emblemàtics com el Metropolitan de Nova York o la National Gallery de Londres.

El divendres 24 i el dissabte 25 d’abril L’Atlàntida compartirà vídeos de felicitacions d’artistes i d’usuaris a través de les xarxes socials. I per acabar, el diumenge 26 d’abril, s’oferirà en versió online una acció teatralitzada a càrrec de la companyia CorCia que ens guiarà de manera virtual per diferents espais de L’Atlàntida.

Es poden consultar els actes de celebració de l’aniversari que s'han ajornat fins al mes de setembre fent clic aquí.

+ info: https://latlantidavic.cat/


         



22/04/2020

Crida perquè la ciutadania pengi lectures de fragments de prosa o poesia a les xarxes per Sant Jordi

El mes d’abril marca moments clau de la futura biblioteca Pilarín Bayés, ninotaire vigatana que avui compleix 79 anys

L’atípica celebració de la Diada de Sant Jordi d’aquest any ha impulsat múltiples iniciatives a distància per recordar que el 23 d’abril és el dia internacional del llibre, de la lectura i de les roses. Per això, l’Ajuntament de Vic enguany proposa que el dia de Sant Jordi la ciutadania pengi a les xarxes socials (Instagram o Twitter) la lectura d’un fragment de prosa o poesia que els agradi especialment o amb el qual vulguin transmetre algun missatge.

Una iniciativa que té l’objectiu de continuar fomentant la lectura i que es fa extensiva a tothom que tingui ganes de compartir-ho amb altra gent des del confinament. Es recomana que les gravacions de les lectures tinguin una durada aproximada d’un minut de durada i que es pengin amb #SantJordiacasa i s’etiqueti l’Ajuntament de Vic (@aj_vic).

El plaer de la lectura i el que aporta en situacions difícils com l’actual són valors que es volen preservar. “La nostra cultura no s’entendria sense el llegat cultural, literari i bibliogràfic i les tradicions que tenim i, en dates com Sant Jordi, cal potenciar-lo i fer-lo evident”, comenta l’alcaldessa, Anna Erra.

Pilarín Bayés avui compleix anys donant nom a la futura biblioteca

La ninotaire vigatana Pilarín Bayés, que dóna nom a la futura biblioteca de Vic, va néixer tal dia com avui, el 21 d’abril de 1941. A les portes de celebrar el seu vuitantè aniversari, l’any 2021, amb aquesta efemèride sembla tancar-se un cercle en què el mes d’abril està intrínsecament vinculat no només als llibres i a Sant Jordi sinó també a l’origen de la biblioteca Pilarín Bayés.

Va ser el 8 d’abril del 2016 quan el ple de l’Ajuntament de Vic va aprovar per unanimitat la construcció del nou equipament cultural, finançada per la Diputació de Barcelona i per un pla viable d’inversió municipal. Al cap de vint-i-un dies, el 29 d’abril, es publicaven les bases de la primera fase del concurs arquitectònic d’idees que va acabar el mes de juny i al qual es van presentar 56 propostes.

Un any després, el 5 d’abril del 2017, ja es va mostrar públicament i per primera vegada la imatge exterior de la nova biblioteca. El 20 d’abril del 2018 es va lliurar el projecte executiu acabat, després d’intenses reunions de seguiment de treball entre la gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Vic, i l’estudi d’arquitectura BCQ. El projecte es va donar a conèixer a tota la ciutat amb l’exposició Construïm la nova biblioteca de Vic.

L’any passat, el mes de juny, van començar les obres de construcció de la biblioteca. Abans de l’actual situació, que ha fet alterar molts calendaris, la previsió era de 26 mesos d’obres, a banda del temps necessari per fer el trasllat dels més de 80.000 volums, el mobiliari i retocs finals. Si la previsió inicial era obrir la biblioteca Pilarín Bayés a finals de la tardor del 2021, no es descarta que finalment pogués ser el 23 d’abril del 2022. 

+ info: https://www.vic.cat/news/crida-perque-la-ciutadania-pengi-lectures-de-fragments-de-prosa-o-poesia-a-les-xarxes-per-sant-jordi


         



20/04/2020

La Plaça Major és el monument de Vic més estimat

La Plaça Major és el monument de Vic més estimatAbr 20, 2020La Plaça Major és el monument de Vic més estimat

Sense cap mena de dubte, el monument de Vic més apreciat pels seus veïns i veïnes és la plaça Major. Així ho han decidit totes les persones participants al concurs #MonumentVic, que es va posar en marxa des del compte de twitter de la regidoria de Cultura a principis d’abril, per escollir l’element del patrimoni cultural de Vic més ben valorat i posar de relleu el valor històric que reuneix el municipi.

La plaça Major, centre neuràlgic de Vic i punt de trobada de nombrosos actes i celebracions tradicionals, espai associat a multitud de records personals per a molta gent, es va imposar amb molta diferència als altres tres monuments finalistes: la Catedral de Sant Pere, el Temple Romà i les Adoberies. Entre totes les eliminatòries, la Plaça Major ha sumat un total de  772 vots; el Temple Romà, 433; les Adoberies, 318; i la Catedral, 200.

Coincidint amb el Dia Mundial dels Monuments i Llocs Històrics, el 18 d’abril, la votació a la xarxa es va allargar fins ahir diumenge al vespre. En total hi ha hagut 31 enfrontaments i s’han comptabilitat 3.475 vots. A la semifinal 1 es van rebre 242 vots, entre la Plaça Major (209 vots, el 86,4%) i la Catedral de Sant Pere (33, el 13,6%). A la semifinal 2 es van recollir 189 vots, dels quals 106 van ser per al Temple Romà (56,1%) i 83 per a les Adoberies (43,9%). A la final, amb un total de 413 vots emesos, el resultat de la Plaça va ser aclaparador, obtenint 313 vots (76%) davant del Temple Romà, que en va aconseguir 100 vots (24%).

Susagna Roura, regidora de Cultura, agraeix la participació de tothom i valora molt positivament l’èxit que ha tingut el certamen. “No ens sorprèn que el monument guanyador hagi sigut la Plaça, perquè és un emblema de la ciutat; tots els vigatans i vigatanes ens l’estimem molt”, comenta.

Amb tot, segons Roura, “el concurs ha evidenciat que les preferències dels ciutadans i ciutadanes són diverses i que el municipi té punts d’interès molt variats”, des del Pont de Queralt fins a l’Hospital de la Santa Creu o l’edifici del Sucre. Les semifinals del concurs van ser la setmana passada, entre dilluns i dimecres, i la final, entre dijous i ahir. 

+ info: https://twitter.com/hashtag/MonumentVic?src=hashtag_click&f=live


         



20/04/2020

Vic, roses i llibres a domicili per Sant Jordi amb el suport de l’Ajuntament

Per al 23 d’abril, diada de Sant Jordi, es preveu una programació especial a les 6 de la tarda a les televisions locals amb contacontes i fragments de diverses llegendes de Sant Jordi representades fins l’any passat a la plaça Major

La celebració de Sant Jordi aquest any serà des de casa, però no per això les floristeries i les llibreries deixaran d’estar al servei dels ciutadans i ciutadanes de Vic. Diverses floristeries de Vic aquest any reforcen la venda a distància (telèfon, whatsapp, correu electrònic i pàgina web) i el lliurament a domicili (vegeu llista del final). Des de fa dies estan acceptant encàrrecs perquè tothom qui ho vulgui pugui comprar roses per la Diada de Sant Jordi i seran els mateixos comerços els que faran el repartiment a casa dels seus clients i les seves clientes, garantint totes les mesures preventives.

Perquè en una data tan assenyalada no hi hagi ningú que es quedi sense rosa, i per agrair d’una manera molt especial al personal sanitari l’enorme tasca que estan fent des de fa setmanes per fer front a la pandèmia de coronavirus, l’Ajuntament de Vic ha encarregat diversos rams que es faran arribar als centres sanitaris i residències de la ciutat. També s’hi lliuraran diversos lots de llibres que les llibreteries de la ciutat volen regalar als mateixos centres. D’aquesta manera, segons l’alcaldessa Anna Erra, “es vol fer un reconeixement públic als i a les professionals del món sanitari de Vic que treballen incansablement des de fa molts dies per salvar vides en uns moments tan durs”. 

Per la seva banda, amb la voluntat de conservar la tradició de regalar i comprar llibres per Sant Jordi, diverses llibreries de Vic també estan centrant els esforços en les vendes per telèfon, whatsapp, correu electrònic o pàgina web (vegeu llista del final). En aquest cas, el transport per repartir els llibres a domicili anirà a càrrec de l’Ajuntament de Vic, el qual assumirà el cost del servei. “Posem el nostre gra de sorra perquè no es perdin les tradicions ni l’encant de regalar o rebre un llibre per Sant Jordi”, subratlla Erra.

Celebració des de casa

Com que aquest any la situació actual no permet que es pugui portar a terme tota la programació cultural i festiva típica de Sant Jordi als carrers i places, l’Ajuntament està treballant en la possibilitat de recuperar alguns dels actes més representatius i oferir-los a distància. Així, el 23 d’abril s’emetrà per les televisions locals (EL 9 TV i Canal Taronja) una programació especial que inclourà animació per als infants, un record de la representació de la llegenda de Sant Jordi que cada any s’ha fet a la plaça Major de Vic el dia 23 a la tarda, i altres continguts relacionats amb la Diada.

 
FLORISTERIES QUE LLIUREN ROSES A DOMICILI PER SANT JORDI

 
ARÀLIA FLORS
 
938862445
www.araliaflors.cat
 
ELLES ESPAI FLORAL I NÚVIES

938891092
616702747
info@floristeriaelles.com
 
FLORISTERIA EL GALLARET
 
938861367
649233829
699159023
elgallaret@gmail.com
 
 
LLIBRERIES QUE LLIUREN LLIBRES A DOMICILI PER SANT JORDI

CAFÈ DE LES LLETRES

654 543 526 (whatsapp)

info@elcafedeleslletres.com

 
LLIBRERIA FOSTER & WALLACE

659 430 993

info@llibreriafosterandwallace.cat

 
MUNTANYA DE LLIBRES

93 885 08 85

www.muntanyadellibres.com

info@muntanyadellibres.com

 
MATER
639 044 346 (whatsapp)

www.mater.cat
llibreria@mater.cat


         




S'estan mostrant 10 notícies (81-90) de 692
12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243444546474849505152535455565758596061626364656667686970



Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.