AGENDA
TOTES LES ACTIVITATS ACTIVITATS FAMILIARS FESTES I FIRES
ARTS ESCÈNIQUES CINEMA CONFERÈNCIES I ACTES LITERARIS
ARTS PLÀSTIQUES CURSOS I TALLERS MISCEL·LÀNIA

ART + ESCOLA + FICCIÓ. Exposició virtual

ART + ESCOLA + FICCIÓ
Exposició virtual a partir dels projectes realitzats en el marc de la novena edició d’Art i Escola

35 centres educatius / 35 projectes / 3.226 alumnes
#artiescola

1. Text de l’exposició
2. Vídeo ART + ESCOLA + FICCIÓ
3. Reflexions dels participants 
4. Què és Art i Escola?
5. Activitats vinculades a l’exposició

En motiu de les restriccions de mobilitat pautades arran de la crisi del COVID-19 proposem un projecte adaptat a un espai expositiu no-convencional com és l’espai virtual.

Els centres educatius estan treballant el projecte des del setembre de 2019 i, tot i que alguns no l’han pogut finalitzar o no tenen els materials perquè no poden accedir a les escoles, hem decidit donar visibilitat i reconeixement al treball realitzat durant tants mesos.

[veure desplegable] 

[VISITA L'EXPOSICIÓ VIRTUAL]

#artiescola
www.artiescola.cat

Fotografia: No tot és el que sembla. Guillem de Mont-rodon, Vic

Data: Del 14/05/2020 al 30/06/2020
Horari: en línia
Lloc:

+ info: https://www.acvic.org/ca/projectes-expositius/3134-exposici%C3%B3-art-escola-ficci%C3%B3


         Nord & Sud. Art medieval de Noruega i Catalunya 1100-1350

Del 15 de febrer al 15 de setembre del 2020
Nord & Sud. Art medieval de Noruega i Catalunya 1100-1350
Nord & Sud
Art medieval de Noruega i Catalunya 1100-1350
Exposició temporal al Museu Episcopal de Vic
15 febrer 2020 – 15 setembre 2020
 
Entre els segles xii i xiv, una mateixa Església s’estenia per tot Europa occidental. Les creences, la litúrgia i les imatges eren compartides: en termes d’art religiós, no hi havia fronteres definides entre els estats. Un viatger català a Noruega, o un de polonès a Portugal, podien seguir sense gaire dificultat la missa en qualsevol església d’aquests països llunyans.

Per què, doncs, la història de l’art sovint parla de les diferències entre l’art medieval francès, alemany o italià? En bona part, perquè el mobiliari litúrgic d’entre 1100 i 1350, que demostrava molt bé aquesta unitat essencial, gairebé ha desaparegut de les regions centrals europees. Només dues regions l’han conservat en abundància: Noruega i Catalunya.

En aquesta exposició es reuneixen per primer cop testimonis escollits de les arts de l’altar medieval procedents d’aquests dos extrems al nord i al sud del continent.


PREUS:
ENTRADA GENERAL
           Exposició permanent + exposició temporal: 8,00€
           Exposició temporal: 5,00€

ENTRADA REDUÏDA
           Exposició permanent + exposició temporal: 5,00€
           Exposició temporal: 3,00€


HORARIS

De dimarts a divendres de 10 a 19 h (d'abril a setembre) 
De dimarts a divendres de 10 a 13 h i de 15 a 18 h (d’octubre a març)
Dissabtes de 10 a 19 h
Diumenges i festius de 10 a 14 h

El Museu romandrà tancat els dilluns; els dies 1 i 6 de gener; el dilluns de Pasqua i els dies 25 i 26 de desembre.
Venda d’entrades fins a mitja hora abans de tancar.

 

Podeu veure l'exposició en lína aquí

Data: Del 30/05/2020 al 15/09/2020
Horari: Veure horaris
Lloc: Museu Episcopal de Vic

+ info: https://www.museuepiscopalvic.com/ca/pag/informacio-practica/horaris-i-tarifes


         Pells de bosc

PRORROGADA fins el 15 de setembre.

Dolors Puigdemont presenta la seva nova exposició temporal “Pells de bosc”, on reflexiona i experimenta amb la naturalesa i el seu simbolisme.

En paraules d’Assumpta Rosés:

“Els arbres, la seva naturalesa i el seu simbolisme són un fil central de reflexió i experimentació de Dolors Puigdemont. Al llarg dels anys els ha observat, analitzat i desconstruït, n’ha diseccionat les parts físiques i ha seguit amb lupa les transformacions i les metamorfosis que l’afecten. Ha fet sèries de dibuixos sobre les llavors, els brots, les gemes, les floracions, el creixement de les branques, les formes i els processos de transformació de les fulles. Ha fet treballs inacabables desfilant roba i
paper per tornar a les fibres el record de les formes dels troncs. Ha recreat els discs tallats amb les línies concèntriques de creixement i també les seccions longitudinals amb les vetes anguloses. Ha fet i desfet pacient com una moderna Penélope que no espera la tornada d’allò conegut sinó que persegueix una nova revelació.

S’ha ocupat en l’estudi de fulles, troncs i arrels. Ha especulat entorn la seva interacció amb l’aigua, el creixement, les transformacions i la degradació que provoca el pas del temps. Els estudis han derivat en la simbolització de troncs amb pintura i la construcció de columnes amb cilindres de roba i llum. Ha recreat els arbres com a pilars que sorgeixen de terra i es claven a la atmosfera, com a energia que s’eleva i s’ofereix com una escala de Jacob per accedir al cel. I també ho ha llegit com una anunciació que projecta el raig/tronc de llum cap a la terra.

Ha utilitzat el dibuix, la fotografia, el vídeo i la creació plàstica; ha elaborat treballs amb l’objectiu de reflexionar sobre la síntesi geomètrica i ha fet recerca entorn la interpretació simbòlica. Ha explorat les accions fetes directament a la natura i la recol·lecció de troncs, rames i fulles que han entrat a formar part d’obres i instal·lacions. En ocasions ha realitzat accions sobre els arbres, com ara l’embenat de rames o arrels ferides i performances simbòliques com ara el traspàs de materials entre boscos i s’ha implicat personalment amb accions on el seu cos fa de mediador entre la natura i materials orgànics o estructures de la cultura rural.”

 

Data: Del 30/05/2020 al 15/09/2020
Horari: Veure horaris
Lloc: Museu de l'Art de la Pell

+ info: http://www.museuartpellvic.cat/events/event/pells-de-bosc/


         En el nom de la mare, en el nom de la terra

A cura d’Assumpta Bassas Vila

Isabel Banal | Raquel Friera | Lucía Loren | Olga Olivera Tabeni | Irene Pérez | Carme Sanglas | Eulàlia Valldosera

En el nom de la mare, en el nom de la terra és una exposició que convida a gaudir de set propostes que canten la cultura de la vida, demostrant la capacitat que té la pràctica artística de crear un simbòlic que ens orienta en aquests temps confosos. 

La mostra reuneix obra de set artistes contemporànies de diferents generacions i llocs geogràfics (Isabel Banal, Raquel Friera, Lucía Loren, Olga Olivera Tabeni, Irene Pérez, Carme Sanglas i Eulàlia Valldosera), i vol ser un pròleg del que podria ser una mostra més àmplia dedicada a posar en relleu la saviesa cultivada en les experiències de vida i en les produccions culturals de moltes dones del present i del passat. 

En aquest pròleg aplego pràctiques artístiques en llenguatges diversos (pintura, instal·lació, vídeo, escultura, objectes, publicacions, etc.) que han nascut fruit dels aprenentatges de vida que les artistes han fet en dos àmbits de vida ben concrets. D’una banda, l’aprenentatge resultant d’una relació de confiança amb la naturalesa, concebuda com a mestra d’un ordre de relacions holístiques i nodridora de coneixement corporal i espiritual (Isabel Banal, Lucía Loren, Carme Sanglas, Eulàlia Valldosera). Deslliurar la natura d’una mirada que la cosifica i la destrueix és també alliberar-nos de la mirada que ens destrueix com a dones i obrir camí a recuperar i regenerar una comprensió de la meravellosa força vital que ens vincula amb ella. D’altra banda, l’aprenentatge que les artistes que són mares han descobert en les experiències concretes de la maternitat; una maternitat entesa en la seva dura, diversa i complexa realitat, sense idealitzacions, però des de la radical i clara certesa que “maternar” no és un conjunt de tasques a repartir, sinó una gran possibilitat per tenir cura de la vida, una lliçó magistral que s’adreça universalment a totes i tots.

No es tracta d’una exposició d’ecofeminisme ni d’una exposició “sobre” la maternitat. No ens interessen les etiquetes que classifiquen temàtiques estereotipades, sinó les paraules en llengua materna que desborden els codis del llenguatge falocèntric, és a dir, que ens classifiquen i aïllen des d’un coneixement pretesament objectiu. El feminisme en l’art no és només una pràctica transgressora o reactiva, sinó la possibilitat de reconnectar amb la veu pròpia i cantar amb subtilesa però sense embuts, en una polifonia de veus amb totes aquelles que han parlat o escrit - des de les seves visions, intuïcions i raonaments- del respecte i amor al misteri de la vida en elles i en la natura.

Tot això configura una cultura de la vida que necessita recrear-se i reactivar-se en cada cos i en cada relació humana. Tot i que no és propietat de les dones, la cultura de la vida ha estat custodiada, representada, viscuda i tramesa de maneres diverses per moltes d’elles. En aquest sentit, honorar la memòria d’aquelles que ho han fet, escoltar i dialogar amb una genealogia femenina de la creació ens pot orientar en el treball polític. El pensament i la mirada creadora formen un teixit, fet dia a dia, responsable de que, malgrat la violència patriarcal-capitalista, puguem mantenir una consciència del bé comú i la força necessària per a insistir tossudament en què som aquí per tenir cura de la vida i fer art i polítiques que l’honoren.

 

DOCUMENTACIÓ DE L'EXPOSICIÓ «EN EL NOM DE LA MARE, EN EL NOM DE LA TERRA»


Fotografia: Lucía Loren. Madre sal, 01, 2009


Horari:
De dimarts a divendres de 10.00 a 13.00 h i de 17.00 a 19.00 h
Dissabtes de 11.00 a 14.00 h i de 17.00 a 19.00 h
Festius tancat

Data: Del 02/06/2020 al 25/07/2020
Horari: Veure horaris
Lloc: ACVic Centre d'Arts Contemporànies

+ info: https://www.acvic.org/ca/


         Cicle de conferències del CIAO Arqueologia en confinament

El dilluns dia 4 de maig comença el cicle de conferències virtuals Arqueologia en confinament a través de vídeo directe al nostre compte d'Instagram @arqueologiaosona a les 19h. Està previst que aquest cicle continuï durant les properes setmanes, amb diferents temàtiques. Concretament, el dia 4 de maig es farà la conferència titulada Metodologia d'un projecte de tesi: les figuretes de Tula (Mèxic) per part de l'arqueòleg vigatà Miquel Creus.

A banda, també un cop per setmana penjarem a les nostres xarxes (a Twitter @CiaoOsona) uns podcasts titulats Com s'escriu la història? on es tractaran temes relacionats amb els oficis d'historiador i arqueòleg.

Data: Del 06/06/2020 al 30/06/2020
Horari: en línia
Lloc:

+ info: https://twitter.com/CiaoOsona


         Exposició de Manolo Gómez titulada "Ja venen, ja venen!" — collage / dibuix

Exposició de Manolo Gómez titulada "Ja venen, ja venen!" — collage / dibuix

Inauguració: Dissabte dia 7 de març a les 7 de la tarda.

Horari de visita:
De dimarts a diumenge de 6 a 8.
 

Manolo Gómez es defineix com a pintor al mateix temps que, paradoxalment, estripa les costures de la pintura sense miraments. «Ja venen, ja venen!» està formada per unes obres realitzades amb dibuix i collage, als quals s’afegeixen el textos contundents de diverses cançons del grup punk La Polla Records i les cites extretes de llibres d'història que introdueixen un contrapunt objectiu sobre la repressió . Amb aquests elements les obres van desplegant davant del públic un discurs crític amb els postulats dels règims autoritaris del s. XX -feixisme, nazisme, franquisme-, presents en les obres a travès dels seus lemes i de la seva simbologia, però també, i especialment, a travès de la repressió que van exercir. Un acte de memòria on passat i present se'ns mostren entrellaçats: l’autoritarisme antidemocràtic d’alguns moviments polítics, en auge en l’actualitat, s’alimenta dels feixismes d’altres èpoques, on enfonsa les seves corruptes i arrels.

Data: Del 16/06/2020 al 31/08/2020
Horari: De 18 a 20h
Lloc: Temple Romà

+ info: https://patronatestudisosonencs.cat/ca/agenda/detall/Exposicio-de-Manolo-Gomez


         Visites comentades a l'exposició Nord&Sud

Visita comentada dels conservadors a l'exposició temporal
Acompanyats de Marc Sureda i Judit Verdaguer, comissaris de la mostra, descobrirem testimonis escollits de les arts de l’altar medieval procedents de Noruega i de Catalunya, dues regions al nord i al sud del continent que han conservat gran part del centenar de frontals d’altar pintats entre els segles XII i XIV que hi ha actualment a Europa.

Dia: dimecres del 17 de juny al 15 de setembre (excepte 5, 12 i 19 d'agost). 
Hora: 17h
Lloc: sala d'exposicions temporals del museu
Condicions: visita inclosa amb l'entrada a l'exposició, amb reserva prèvia.

VISITES GUIADES
Divendres i dissabtes a les 17h i diumenges a les 13h. Visita inclosa amb l’entrada a l’exposició, s’aconsella reserva.

VISITES FAMILIARS: Nord i sud. Un viatge a l’edat mitjana
Dimarts de juliol i agost i dissabtes 27 de juny, 18 de juliol, 22
d’agost les 10:30h. Preu: 4€ per participant, s’aconsella reserva. 

Data: Del 17/06/2020 al 09/09/2020
Horari: 17:00h
Lloc: Museu Episcopal de Vic

+ info: https://www.museuepiscopalvic.com/ca/actualitat/activitats/visita-comentada-dels-conservadors-a-lexposicio-temporal


         Relats fotogràfics 3

18.06 – 25.07.2020
Exposició de Pere Tordera i Irene Solà

Obertura de l'exposició, dijous 18 de juny a les 19 h
a ACVIC Centre d'Arts Contemporànies


    invisible

    [s. XIV; del ll. invisibĭlis, íd.]

    adj No susceptible d'ésser vist, que escapa a la vista. Déu és invisible. El senyor que seu a la cadira de fusta i menja, i el senyor       
    que jau al llit baix i fuma, són invisibles. El sol, invisible a causa dels núvols.

               SINÒNIMS:  indiscernible, imperceptible, impalpable, immaterial.  
               ANTÒNIMS: visible, perceptible.

Irene Solà

 


Un grup d'immigrants romanesos viuen i dormen en un dels ponts que travessa la Ronda Litoral i que els ciutadans utilitzen per accedir a la platja de la Nova Icària, de dia surten a buscar ferralla o demanar almoina, i malgrat viure al carrer hi ha molta dignitat en la manera de deixar cada dia el llit fet i l'espai net i endreçat

 

Pere Tordera i Blancafort (Tona, 1965) és llicenciat en fotografia per l’Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC). Va treballar al diari El 9 Nou en les diferents edicions Osona, Vallès Oriental i Vallès Occidental durant vuit anys. El 1998 va obrir un estudi fotogràfic a Vic al capdavant del qual va estar durant més de 10 anys. Guanyador del Premi Agustí Centelles de periodisme gràfic (1991), el Premi Ortega y Gasset de periodisme gràfic (1992), Finalista de Fotopres (1993) i el Premi Lux d'Or reportatge social (2005). Des del 2010 és redactor i editor gràfic del diari Ara.

Irene Solà (Malla, 1990) és escriptora i artista. Ha publicat Canto jo i la muntanya balla (Anagrama, 2019), Els dics (L'Altra editorial, 2018) i Bèstia (Galerada, 2012). Les seves obres i textos s’han exposat i llegit entre d'altres llocs al CCCB, a la Whitechapel Gallery i el Jerwood Arts Centre (Londres), al Bòlit de Girona, al MAC de Mataró, a Can Felipa, ACVIC Centre d’Arts Contemporànies, a la Galeria JosédelaFuente (Santander), al Festival Internacional de Poesia de Sant Cugat, a la Festa de la Poesia de Sitges o el Festival Poesia i +. 

 

 

Fotografia: Llits. Ronda Litoral, Barcelona (18 de gener de 2018). Pere Tordera

Data: Del 18/06/2020 al 25/07/2020
Horari: Veure horaris
Lloc: ACVic Centre d'Arts Contemporànies

+ info: https://www.acvic.org/ca/projectes-expositius/3161-relats-fotogr%C3%A0fics-3


         Exposició "Un minut de silenci"

18.06 – 25.07.2020
Exposició de Rosa Garcia      

Obertura de l'exposició, dijous 18 de juny a les 19 h
a ACVIC Centre d'Arts Contemporànies

[veure díptic]

Les peces de ceràmica i els rituals d’alimentació han estat lligats des que la humanitat va descobrir que modelant i assecant certs tipus de terra es podien formar objectes aptes per contenir beure i menjar. Forçosament l’aparició d’aquests utensilis havia de transformar també les relacions dins dels primers clans humans que se’n servien, permetent la provisió d’aliment i la possibilitat de calcular un repartiment proporcionat o igualitari entre els seus membres. També convocar diàleg i paciència i establir els primers codis conductuals a l’hora dels àpats que, gradualment, s’anirien fixant.

 No ens convé, però, emmirallar-nos en uns temps dels quals en coneixem poc o res, sinó tornar-hi per concebre la possibilitat del que podria ser avui i no és. 

Rosa Garcia para taula per plantejar el perquè de la violència intrafamiliar i en especial el de la violència contra la dona. Parar una taula amb els elements que simbolitzen els mals que s’han enrocat en l’estructura social i que semblen perfets i eterns, quan només són un modelatge més de fang que s’ha de poder trencar en qualsevol moment. Mals que compartim i transmetem potser sense adonar-nos-en, en cada gest quotidià que ens sembla natural, fins que realment es naturalitzen i ja no els veiem. Posats sobre la taula, lluint en el seu artifici, cada peça realment visualitzada del ritual ens retorna l’opció de transformar-nos per transformar-les. 

Un cor ennegrit al centre com el dolor petrificat d’una família que no menja res més cada vegada que es reuneix. Però la comunió que es pot fer en un àpat és una idea radicalment contrària a la destrucció de nosaltres, va lligada a la voluntat de supervivència, a la fertilitat, a l’abundància, a la vida que es manté i s’escampa; la comunió de l’àpat va lligada a entendre’ns sense distinció perquè la vida pugui ser. 

Veient i pensant el més ordinari en la seva cruesa, Rosa Garcia ens convida a no menjar mai més a la taula del que no podem permetre ja, perquè avui sí que ho podem veure i ho podem pensar i sabem, totes i tots, que ens intoxica i que és un muntatge que nosaltres consentim. 

Núria Armengol
Poeta

 

Rosa Garcia Marchant és llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i titulada en l'especialitat de Ceràmica Artística per l'Escola Massana de Barcelona. Alterna l'ofici de ceramista al seu propi taller amb la docència a l'escola d'Art de Vic des de l'any 1980. La seva trajectòria dins d'aquest camp artístic es desenvolupa des de la peça objectual fins a les exposicions i instal·lacions conceptuals. Centren l'obra el mural ceràmic de petit, mitjà i gran format.

La projecció de la seva obra abasta l'àmbit més local i arriba fins a diferents llocs dels Països Catalans i també a l'estranger.

Ha participat en conferències, seminaris i taules rodones, organitzacions de fires, exposicions, certàmens i esdeveniments artístics relacionats amb l'escultura ceràmica.

 

Fotografia: Projecte Un minut de silenci, Rosa Garcia

 

Data: Del 18/06/2020 al 25/07/2020
Horari: Veure horaris
Lloc: ACVic Centre d'Arts Contemporànies

+ info: https://www.acvic.org/ca/projectes-expositius/3156-un-minut-de-silenci%20


         Exposició "Ho saben tes entranyes!"

De Sama Genís Orriols // PRORROGADA fins el 30/08/2020

La terra com a matèria es barreja, es desfà, es mou, es transforma, es desplaça, s’arrossega, es mulla, es crema, s’humiteja, vola, construeix, dona vida, aguanta, cobreix, arrasa, destrueix, s’esquerda, s’enfonsa, s’endureix, s’estova, es tanyés, s’enganxa, es dissol, es compacta, s’olora, et situa, t’arrela, t’identifica.

Instal·lació efímera, construïda amb terres transformant-se amb el pas del temps.

www.samagenis.com
I: @samagenis FB: Sama Genís Orriols

 
Dates: del 13 de març al 30 de maig, PRORROGADA fins el 30 d'agost
Horaris: dimecres, dijous i divendres de 17 a 20 h
dissabtes: d'11 a 14 h i de 17 a 20 h
diumenges i festius: d'11 a 14 h
dilluns i dimarts TANCAT

Data: Del 23/06/2020 al 30/08/2020
Horari: Veure horaris
Lloc: L'albergueria

+ info: https://lalbergueriavic.cat/inici/exposicio-actual/


         
S'estan mostrant 10 activitats (1-10) de 11
12Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.