AGENDA
TOTES LES ACTIVITATS ACTIVITATS FAMILIARS FESTES I FIRES
ARTS ESCÈNIQUES CINEMA CONFERÈNCIES I ACTES LITERARIS
ARTS PLÀSTIQUES CURSOS I TALLERS MISCEL·LÀNIA

Col·lecció permanent del Museu Episcopal de Vic

El Museu Episcopal de Vic acull una magnífica col·lecció d’obres mestres de pintura i escultura del romànic i del gòtic català, juntament amb unes destacades col·leccions d'arqueologia, orfebreria, teixit, forja, vidre i ceràmica. Un fons de valor excepcional integrat per més de 29.000 peces.

TOUR VIRTUAL 360º


HORARIS

De dimarts a divendres de 10 a 19 h (d'abril a setembre) 
De dimarts a divendres de 10 a 13 h i de 15 a 18 h (d’octubre a març)
Dissabtes de 10 a 19 h
Diumenges i festius de 10 a 14 h

El Museu romandrà tancat els dilluns; els dies 1 i 6 de gener; el dilluns de Pasqua i els dies 25 i 26 de desembre.
Venda d’entrades fins a mitja hora abans de tancar.


VISITES GUIADES DURANT EL JULIOL I AGOST

VISIÓ ROMÀNICA
Una visita guiada exclusiva per descobrir la col·lecció d’art medieval del museu i pujar al campanar romànic més alt de Catalunya per contemplar la ciutat de Vic. 
1 d'agost // 10:30h // 8,5€ // Menors de 10 anys gratuït // Reserva prèvia

VICUS. UNA CIUTAT EN JOC!
Un joc de gamificació perquè passeu les tardes d’estiu descobrint l’època medieval a través de proves, reptes, premis i recompenses. Animeu-vos a participar en grup! 
Dijous de juliol i agost // 17h / 5 €

JOCS I DRACS AL MUSEU PER A TOTA LA FAMÍLIA
Rufus, l’amic drac del museu, ens guiarà per un viatge a la recerca d’altres dracs. Observant, escoltant, jugant i passejant descobrirem alguns dels contes que ens expliquen les obres d’art. Un recorregut ple de sorpreses per a tota la família.
DIJOUS I DIUMENGE DE DE JULIOL I AGOST A LES 10:30H // PREU: 4€ PER PARTICIPANT // FAMÍLIES AMB INFANTS DE 3 A 10 ANYS // S’ACONSELLA RESERVA

RECORREGUT MEDIEVAL
Un recorregut fascinant per l’art medieval visitant les magnífiques col·leccions d’obres mestres de pintura i escultura del romànic i el gòtic català. 
DIMECRES, DIVENDRES, DISSABTES I DIUMENGES DE JULIOL I AGOST A LES 12H

Data: Del 19/06/2020 al 30/06/2022
Horari: Veure horaris
Lloc: Museu Episcopal de Vic

+ info: https://www.museuepiscopalvic.com/


         Monogràfics Curs 2020-2021

La Farinera. Centre d'Arts Visuals de Vic
Cursos de gener a juliol

Us presentem les propostes dels cursos monogràfics que hem preparat per aquest curs. Són tallers de curta durada i especialitzats, 100% en format presencial i adoptant les mesures sanitàries decretades per Salut en cada moment.

Podeu fer la matrícula online o presencialment a La Farinera_CAVV. En el cas que les mesures sanitàries no en permetin la realització, s’aplaçarà el curs a noves dades.

Relació de cursos:
Fotografia de retrat
Dimecres 13,20 i 27 de gener de 2021

Model al Natural
Dimarts 12,19 i 26 de gener de 2021

Taller de Còmic per a joves
Dissabte 30 de gener de 2021

Modelatge amb fang
Dimarts 2, 9, 16 i 23 de febrer de 2021

Introducció al vídeo mapping
Dijous 4, 11, 18 i 25 de febrer de 2021

Il·lustració digital
Dimecres 3,10, 17 i 24 de març de 2021

Vídeo digital
Divendres 5,12,19 i 26 de març de 2021

Taller de processos fotogràfics històrics
Dissabte 13 de març de 2021

Introducció a la il·lustració
Dimecres 7, 14, 21 i 28 d’abril de 2021

Disseny de presentacions
Divendres 9,16,23 d’abril i 7 de maig de 2021

Aquarel·la. La figura humana
Dimecres 5, 12, 19 i 26 de maig de 2021

Fotografia de natura
Divendres 7, 14 i 28 de maig i 4 de juny de 2021

El tresor de la família (taller familiar)
Dissabte 15 de maig de 2021

Modelatge 3D i Realitat Augmentada
Dijous 3, 10, 17 de juny i 1 de juliol de 2021

Serigrafia sense emulsió fotosensible
Divendres 4, 11, 18 de juny i 2 de juliol de 2021

Data: Del 13/01/2021 al 02/07/2021
Horari: Consultar horaris a La Farinera
Lloc: La Farinera. Centre d'Arts Visuals de Vic

+ info: https://www.lafarinera.cat/index.php?lang=ca


         Abstraccions escrites

Exposició de Jordi Marcet i Rosa Vila-Abadal
21.01 - 06.03.2021
Obertura de l'exposició, dijous 21 de gener a les 19 h

Aquesta nova exposició de Jordi Marcet (1949) i Rosa Vila-Abadal (1950) constitueix una mostra excel·lent de la seva trajectòria, marcada per la sobrietat i l’elegància, i enfocada a l’experimentació i a la rigorositat d’un treball meticulós.
 

Els materials utilitzats són el gres i la porcellana, amb similars variacions de color i textura. Les obres tridimensionals s’estructuren a partir d’una geometria subjacent que es desplega acuradament amb un ritme creixent, de manera que es confereix a la composició tant un dinamisme mesurat com la seva energia expressiva. En les peces murals la superposició d’elements tipogràfics conforma una superfície irregular i dinàmica, amb multiplicitat de plànols i una complexitat marcada per un aparent desordre, on l’entropia i el caos mostren la seva capacitat per crear canviants estructures formals. L’aparent disposició atzarosa de les lletres no amaga un profund esforç d’ordre ni la recerca d’una harmonia, conceptes que, d’alguna manera, guien aquestes peces. És remarcable que, tant en les obres tridimensionals com en les murals, l’estilització troba el seu contrapès en l’acumulació rítmica d’elements - les lletres- que, mitjançant transferència calcogràfica, esdevenen unes notes mesurades de color o de negre, tot ressaltant sobre el blanc.

La presència de les lletres és continguda, i les hem de veure no com elements aïllats, sinó com elements integrats en una estructura alfabètica de caràcter tipogràfic. Quan les lletres es combinen formant paraules o fins i tot frases, ens trobem amb una intencionada absència de sentit, ja sigui per què ens remeten al teclat tradicional, com és el cas de «qwerty», o a l’enumeració ordenada de lletres com en «uiopasd», ja sigui per la descontextualització i pel seu caràcter de discurs fraccionat, com en «nostra democràcia és molt jo» o «d’un auditori format per». Així podríem dir que ens trobem davant d’un discurs que es mou en els límits de la significació lingüística que -en paraules de H. Lefebvre en referència al silenci- «està dintre del llenguatge i al mateix temps en les seves fronteres»*.

Miquel Bardagil
Crític d’art
 

* H. Lefebvre, citat per STEINER, G.; Lenguaje y silencio, Barcelona, 1994, p. 84.
 Jordi Marcet i Rosa Vila-Abadal. Estudis a l’escola Massana i a l’Escola de Disseny Eina, Barcelona. Membres de l’Acadèmia Internacional de Ceràmica. Mestres artesans Ceramistes, atorgat per la Generalitat de Catalunya, en reconeixement al treball en aquesta especialitat. Exposicions individuals a Catalunya, Espanya, Holanda i Brasil i col·lectives a Catalunya, Espanya, França, Taiwan, Alemanya, Bèlgica, Andorra, Japó, Holanda, Anglaterra, Àustria, Corea, Veneçuela i Suècia.

Museus i col·leccions públiques: Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias “González Martí, València; Musée National Adrien Dubouché, Cité de la céramique-Sèvres & Limoges, França; Grassi Museum de Leipzin, Alemanya; Nakatomi Museum of Contemporary Fine Craft, Japan; Yingge Ceramics Museum. New Taipei City, Taiwan, Museu del Disseny de Barcelona, Museu del Càntir d’Argentona, Barcelona; Terracotta Museu, La Bisbal d’Empordà, Girona; Museu de Ceràmica de Manises, València; Museu Etnogràfic de Ripoll, Girona; Museu del Centro de Artesania de Espanya i Amèrica, La Orotava, Tenerife; Museu Municipal de Ceràmica de Avilés, Astúries; Col·lecció Taller Escuela Ceràmica de Muel, Saragossa; Col·lecció Testimoni de La Caixa, Col·lecció Fundació Caixa Vinaròs, Castelló de La Plana; Handelsbankens Konstförening, Stockholm, Suècia; i Col·lecció d’Art, Ajuntament del Vendrell.

Data: Del 21/01/2021 al 06/03/2021
Horari: Consultar horaris a www.acvic.org
Lloc: ACVIC. Centre d'Arts Contemporànies

+ info: https://www.acvic.org/ca/projectes-expositius/3330-abstraccions-escrites


         Relats Fotogràfics 6

Exposició de Marc Sanyé i Ramon Erra
21.01 - 06.03.2021

Obertura de l'exposició, dijous 21 de gene a les 19 hores

Pica martell, qui té la bona santa anell?

En una frontera de textures, mans termenegen amb altres mans. Juguen a passar l’anell sense passar-lo de veritat (és el joc). L’anell podria ser un botó, un botonet petit, xic, minúscul, microscòpic...
Se les tenen i no se les tenen.
Per l’intercanviador improvisat hi circula el corrent, la por, la companyia, les ganes de batallar, el pas veloç dels anys.
Dues textures topen. Una banda envaeix l’altra, que ho vol. Podria ser el lloc on s’amaga el daixò esperant enxampar les mans desprevingudes. Perquè el mal sempre es val del bé, el malparidàs.
Una càmera fa clic en el moment que la conjuntura gosa desafiar.
En la topada de textures, s’enfronten:
Polipropilè, polietilè, làtex i cautxú versus llana, troca, filadora, ovella, cotó, fil, màquina de cosir Singer.
Pica martell, qui té la bona santa anell?
Però és una topada benigna. I uns colors ajuden els altres. Així, el blanc angelical, el blau protector i el gris esterilitzant, demanen un cop de mà als colors rojos i terrosos, teula, pissarra, negre i beix, el groc i el safrà; els colors de les herbes que curen. No cal dir que a l’inrevés també. És un intercanvi i es noten les ganes de tocar.
Quedem enteses!

Ramon Erra
 Marc Sanyé (Vic, 1977). Cursa Fotoperiodisme i Assaig fotogràfic en zones conflictives a l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya. Cursos i tallers com Photon a València i Periodisme humà a Madrid se sumen a la seva docència. Publica El pes de la pobresa, sobre les dones portadores a la tanca de Melilla. Des de l'any 2015 documenta les migracions a diferents fronteres d'Europa, treball publicat a mitjans com El País, el diari Ara, o AP (Associated Press). Des de l'any 2008 publica al diari El 9 Nou. L’any 2020 documenta la pandèmia de la Covid-19 per a El 9 Nou i Eldiario.es.Ramon Erra (Vic/Santa Eulàlia de Puig-oriol, 1966). És llicenciat en ciències polítiques. Fa col·laboracions periodístiques esporàdiques. És professor de Novel.la de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. Autor del llibre de viatges A Bòsnia ens trobarem, dels de contes La flor blanca de l’estramoni  i Pólvora del quatre de juliol i de la novel.la juvenil Operació Gàbies Buides.  Amb la novel.la Desfent el nus del mocador (2008) va obtenir el premi QWERTY a l’autor revelació en català, va ser finalista del premi Crexells i premi Salambó. El 2010 va publicar Escolta, Volòdia! i va formar part de l’antologia Veus de la nova narrativa catalana. L’any 2011 va ser premi Mercè Rodoreda amb el recull de narracions La vida per rail, traduït a l’eslovè. El 2014, va ser premi Vayreda amb Far West Gitano, traduit al francès. Algun dels seus contes ha estat publicat en castellà i portuguès. El 2019 va publicar la novel.la La veritable història d’una mentida. Actualment viu entre el Lluçanès i Canet de Mar.

Data: Del 21/01/2021 al 06/03/2021
Horari: Consultar horaris a www.acvic.org
Lloc: ACVIC. Centre d'Arts Contemporànies

+ info: https://www.acvic.org/ca/projectes-expositius/3333-relats-fotogr%C3%A0fics-7


         Trilogia de la realitat oculta

21.01 - 30.04.21
Exposició d'Isaki Lacuesta

Isaki Lacuesta (Girona, 1975) és director de cinema, guionista i creador pluridisciplinari. La seva producció engloba el documental, el cinema de ficció, les videoinstal·lacions i els espectacles plurisdisciplinaris. Al llarg de la seva trajectòria ha creat nou pel·lícules que alternen i combinen ficció, documental, testimonis personals i imatges científiques. És però en les pràctiques d’arts visuals contemporànies on Isaki Lacuesta troba la manera d’investigar altres formes d’expressió i de narració, d’expandir i d’alliberar la seva capacitat creativa. Les obres que ha realitzat en aquest camp busquen una dimensió més oberta, abstracta o conceptual, segons els casos, i en d’altres d’investigació visual i temàtica. En general, podem dir també que són obres que busquen un públic, ja sigui generant respostes emocionals o físiques, així com interpel·lant l’espectador a partir d’un suggeriment visual que revela subtilment una realitat crua i punyent. Al llarg dels anys, a banda de la seves obres estrictament cinematogràfiques, Isaki Lacuesta ha realitzat 16 obres d’arts visuals que s’han vist en exposicions en espais i museus d’art contemporani. En aquestes obres, igual que al cinema, també es destil·la, pantalla a pantalla, la seva mirada atenta al detall poètic, a l’instant màgic i a la casualitat única, així com persisteix el repunteig irònic i l’esperit crític davant la realitat.

Per a l’exposició d’Isaki Lacuesta a ACVIC s’han escollit tres obres, L’acusat (un cas del sud) i Jo soc allò prohibit i, en posició el documental El rito, un curt del 2010 que funciona molt bé com a videoprojecció i que Isaki Lacuesta va dedicar al pintor Miquel Barceló. Es tracta d’un documental musicat que recull el treball rutinari d’un escorxador de Salt (Girona). Les imatges mostren una seqüència d’ambient molt industrial, on es veu tot el procés de matança lenta de l’animal fins al seu esquarterament, i com els treballadors executen i manipulen rutinàriament la seva feina, amb els gestos precisos i la mecànica que són propis de la cadena de transformació d’una vedella en un munt de bistecs.

 

Data: Del 21/01/2021 al 30/04/2021
Horari: Consultar horaris a www.acvic.org
Lloc: ACVIC. Centre d'Arts Contemporànies

+ info: https://www.acvic.org/ca/projectes-expositius/3344-trilogia-de-la-realitat-oculta


         Goula. Projecte d'art, joc i memòria

El 1942 es fundava a Vic la fàbrica de joguines de fusta Goula. Després d’una dilatada i brillant trajectòria tancava les portes el 1996.

Quan casualment se’ls va concedir una important reserva de l’excedent de peces Goula a la Montsita Rierola i en Jordi Lafon, van impulsar un projecte artístic per treballar sobre diferents propostes que inclouen aspectes com el joc, la reflexió, la xarxa, l’intercanvi i la participació per establir diferents mirades a partir d’un llegat comú.

El projecte artístic forma part de la tesi doctoral Goula. Art, joc i memòria. D’una aventura industrial a una experiència artística de Montsita Rierola, on es posa en relació la recerca del cas de la indústria Goula amb la pràctica de l’art i el joc.

La transcendència del projecte, així com la relació temàtica amb la proposta del programa Art i Escola, que aquest curs gira entorn del joc, han portat a incloure l’exposició Goula. Projecte d’Art, joc i memòria en el programa d’activitats per a commemorar el 10è aniversari d'ART I ESCOLA. Per aquesta raó, ACVIC col·labora en l’organització i gestió de l’exposició.

Aquesta exposició temporal es podrà visitar del 29 de gener al 25 d’abril de 2021. L’obertura es farà el mateix divendres 29 de gener, a les 19h, complint amb totes les mesures de prevenció establertes per garantir la seguretat sanitària.

Data: Del 29/01/2021 al 25/04/2021
Horari: Consultar horaris
Lloc: Museu de l'Art de la Pell

+ info: http://www.museuartpellvic.cat/events/event/goula-projecte-dart-joc-i-memoria/


         L'aire que belluga les coses

Seminari de formació per a docents
Impartit per Montsita Rierola, Jordi Lafon, Assumpta Cirera_Tuti, Ana M Palomo i Eva Marichalar.
En el marc de l’exposició Goula. Projecte d’art, joc i memòria.

Dimarts 9, 16 i 23 i dissabte 27 de març de 2021. Format virtual i trobada final a l'exterior.
Adreçat al professorat inscrit a AE10 i obert a totes les persones interessades a participar-hi.

Seminari de formació en el context de l’exposició GOULA. Projecte d’art, joc i memòria, inclosa en les activitats de celebració dels 10 anys d’ART I ESCOLA.

Curs en línia adreçat a professorat que estigui inscrit a la 10a edició d’Art i Escola i obert a totes les persones interessades en participar-hi. Per a mestres d’Educació Infantil, Educació Primària, professorat d’Educació Secundària i obert a educadors/es de Museus i Centres d’Art.

CALENDARI

El seminari s’estructura en quatre sessions: 3 sessions en línia i una sessió presencial que consistirà en un recorregut per l’exterior.

- 3 sessions d’1 hora els dimarts 9, 16 i 23 de març de 18.00 a 19.00h.
- 1 sessió de 3 hores el dissabte 27 de març de 10.00 a 13.00h.

CONTINGUTS

L’objectiu principal del curs és donar a conèixer un projecte artístic que s’articula a través del joc. El seminari comptarà amb l’acompanyament dels artistes, la comissaria de l’exposició, l’educadora de la mostra i d’una artista i caminadora que proposarà una activitat participativa i lúdica a l’exterior.

Es vol donar a conèixer a la comunitat educativa el procés i els resultats d’un projecte que, centrat en el joc, ofereix un espai de reflexió per seguir avançant en la implementació de models educatius que tenen present els vincles entre l’educació formal i la no formal per incidir en els coneixements a través de les arts.

 

El període d’inscripció finalitza el dimarts 2 de març. Places limitades. Es reserva plaça per ordre d'inscripció. El curs s'impartirà si s'arriba a un mínim de places.

Per a més informació:

ACVic. Centre d’Arts Contemporànies
Sant Francesc, 1. Vic.
938 85 37 04 - educacio@acvic.org

Centre de Recursos Pedagògics d'Osona
Palau Bojons, Plaça de Dom Miquel de Clariana, 3, 3r. Vic.
93 886 63 53  - crp-osona@xtec.cat

Data: Del 17/02/2021 al 06/03/2021
Horari: Consultar horaris
Lloc: Format virtual i trobada final

+ info: https://www.acvic.org/ca/art-i-escola/3369-l%E2%80%99aire-que-belluga-les-coses


         Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.