Vic, Capital de la Cultura Catalana 2016
AGENDA
TOTES LES ACTIVITATS ACTIVITATS FAMILIARS FESTES I FIRES
ARTS ESCÈNIQUES CINEMA CONFERÈNCIES I ACTES LITERARIS
ARTS PLÀSTIQUES CURSOS I TALLERS MISCEL·LÀNIA

Presentació del llibre “Ruta Literària de la Ciutat de Vic”

Dijous 19 d’abril, a 2/4 de 8 de la tarda, al Temple Romà, presentació del llibre  “Ruta Literària de la Ciutat de Vic”, editada pel Patronat d’Estudis Osonencs, de la qual és autor Pere Tió i Puntí, membre de la Junta i del Consell d’estudis de l’entitat.

     Vic és una ciutat literària perquè en conjunt formalitza un concepte i la literatura recull la seva essència en una imatge  determinada. Normalment hi ha d’haver una obra significativa que la sintetitzi, com és el cas del Dublín de l’Ulisses de Joyce, la Berlín de Döblin (Berlin Alexanderplaltz), la Trieste de Magris (Microcosmos), la Nova York de J.Dos Passos o de La foguera de les vanitats  de Tom Wolfe, que en el nostre cas, salvant les distàncies, seria la Laura a la ciutat dels sants de Miquel Llor. Les ciutats literàries també solen anar associades a l’esplendor dels seus carrers i edificacions, causat per les estructures culturals del poder, com passaria a les capitals dels imperis i al lluïment de les jerarquies que motiven les recreacions literàries. Per exemple: la Roma dels Cèsars, la Còrdova dels Califes, la Viena dels Habsburg, el París borbònic, el Londres victorià, i moltes d’altres. Certament Vic respondria al llunyà poder eclesiàstic i cultural del Bisbat i de les institucions que se’n deriven, que ha propiciat l’indubtable concepte de ciutat levítica que la defineix i que els escriptors han recollit, ja sigui els vinculats a l’església i al Seminari o els que no hi tenen res a veure. Per això la ruta literària conté punts d’interès com el Temple Romà (en el trànsit de l’Ausa romana cap al poder comtal), l’Arxiu i Biblioteca Episcopal, i moltes esglésies com la Catedral, Sant Miquel, Sant Felip, la Pietat, o les Sagramentàries. I també  en són mostra les referències a mites populars com el de l’Estudiant de Vic en indrets com el Seminari Vell, el Seminari Nou, o  la plaça de l’Estudiant; o en Bac de Roda, semblantment amb textos del romancer i de la literatura culta. Per altra banda visions literàries de barris d’oficis (les Adoberies), de la universitat dels nostres dies i zones d’esbarjo (Parc dels Estudis, Prat de la Riera, El Cantarell). I, com no pot ser d’altra manera, l’harmonia arquitectònica i el colorisme del mercat, o les festes i esdeveniments històrics, de la plaça del Mercadal, que han recollit fins a 16 autors des del segle XIX fins l’actualitat.

        Es tracta d’una guia que pretén incloure tant els autors que en parlen des del pintoresquisme dels llocs, com des de l’experiència humanística i intel.lectual. És així que s’inclouen tant els autors de la tradició del XIX, amb Verdaguer al capdavant, com els del segle XX (amb  Mª Dolors Orriols, Eduard Junyent,, Mª A. Anglada, Joan Sunyol, Josep Pla, Pere Ramírez-Molas, J.Mª de Sagarra, Adrià Gual, Miquel Salarich. Però també els de la més estricta contemporaneïtat (S. Serrallonga, E. Teixidor, Pilar Cabot, Lluís Solà, Víctor Sunyol, Jacint Sala, Fr. Codina, Jordi Lara, Najat El Hacmi, Gerard Guix, L. Karrouch, etc).

       En resum, el llibre es proposa reflectir la literatura de la ciutat, sense caure, només, en una relació d’autors de tipisme local. Si fins ara s’han editat algunes rutes basades en una obra o un autor, la que ens ocupa té un caire global. En l’estil de presentar cada lloc i l’autor hi predominen explicacions interpretatives. En conjunt volem remarcar el concepte de Vic-Ciutat Literària, amb l’objectiu de poder vendre, des d’un punt de vista cultural, la ciutat de Vic al nostre país i al món.

Data: 19/04/2018
Horari: 19:30h
Lloc: Temple Romà


         Jordi Daví presenta "Quer"

Dijous 19, a les 7 de la tarda.

En Jordi Daví, de la famosa dinastia d'impressors,  presentarà el seu  llibre "Quer", editat per la seva exquisida editorial "D'algun lloc".

És un llibre deliciós, súper ben imprès i ben dissenyat. Un llibre dedicat al seu fill, però també a les muntanyes i les pedres i a la natura.
 

Data: 19/04/2018
Horari: 19:00h
Lloc: Llibreria Foster & Walace


         Presentació del conte "Jamalí i els colors

Presentació del #conte “Jamalí i els colors” creat per commemorar els #50anys de #EscolaEstel!

🗓️ Dijous 19/04/2018 
🕢 19.30 hores 
📍Escola l’Estel (C. Jaume I El Conqueridor, 19 - Vic)

Us hi esperem!

Més info: https://goo.gl/x8vwRh 

Data: 19/04/2018
Horari: 19:30h
Lloc: Escola Estel


         Presentació del llibre "ema"

La Biblioteca Joan Triadú de Vic us convida a la presentació del llibre ema del poeta manlleuenc Jacint Sala.

L’acte anirà a càrrec d’Anton Carrera i es comptarà amb l’actriu Maite Bruc per fer la lectura dels textos.

Dijous, 19 d’abril de 2018 a les 19:00 h. a la Biblioteca Joan Triadú de Vic

Data: 19/04/2018
Horari: 19:00h
Lloc: Biblioteca Joan Triadú

+ info: https://bibliotecadevic.com/


         Presentació del llibre "Els estranys"

de Raül Garrigasait (Edicions de 1984)

A càrrec de l'autor.

XVIII Premi Llibreter 2017. Premi a la millor Novel·la en Llengua Catalana del 2017

 

Data: 20/04/2018
Horari: 19:00h
Lloc: Casino de Vic

+ info: http://www.edicions1984.cat/contenidos.cfm?cod=detallecatalogo&sugerencia=inici&grupopag=1&tipopag=contenido&codigo=978-84-15835-97-4


         Construïm la nova biblioteca de Vic

Construïm la nova biblioteca de  Vic

La inauguració de l’exposició ‘Construïm la nova Biblioteca de Vic’ per part de l’alcaldessa, Anna Erra, tindrà lloc el divendres, 20 d’abril, a les 7 de la tarda.

La mostra servirà per poder conèixer el projecte executiu que determina com serà el nou equipament de ciutat que es construirà al solar de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, al passeig de la Generalitat. En

L'exposició es podrà visitar fins el 7 de juliol al Col·legi d’Arquitectes Delegació d’Osona i també s’hi exposaran tots els projectes que es van presentar a concurs.


Fins el 7 de juliol
Inauguració, divendres 20 d’abril a les 7 de la tarda
Col·legi d’Arquitectes Delegació d’Osona

 

 

Data: Del 20/04/2018 al 07/07/2018
Horari: Consultar horaris
Lloc: COAC-Osona (Pl. Bisbe Oliba, 2 - Vic)

         "The Normal Heart"

Nova edició del Cinema TALCOMSOM amb la pel·lícula "The Normal Heart". Organitza: TALCOMSOM Associació LGTB.
La pel·lícula explica els inicis de la crisi del VIH en la comunitat LGTB de Nova York durant la dècada dels 80, es centra en els esforços de diversos activistes i metges simpatitzants que van intentar exposar la veritat sobre l’epidèmia i sol·licitar ajuda per combatre-la en un país on ignorava un problema que creia únicament dels homosexuals.
Entrada gratuïta.

Data: 20/04/2018
Horari: 20:00h
Lloc: CCVic Can Pau Raba

+ info: https://www.facebook.com/events/166960437350051/


         Exposició “Tan lluny i tan a prop”,

Divendres 20 d’abril a 2/4 de 7, al Temple Romà, inauguració de l’exposició de Xilografies de Dimitri Coppola “Tan lluny i tan a prop”, a càrrec de Jordi Colomè Torralba.

Perfomance musical DESVELAR-SE a càrrec d’Ada Vilaró (performer) i Josep Maria Cols (instrument Baschet).

La Descoberta del Ser és incompatible amb els anuncis dels viatges amb fórmules "Low Cost".

L'essència esvaeix, també, qualsevol programa "High cost of living" i sempre està disposada a fer el primer pas, assumint, de manera simple, que tot és un constant inici en l'etern viatge

Data: Del 20/04/2018 al 27/05/2018
Horari:
Lloc:

         Fòrum de Debats. Rafael Poch de Feliu: La crisi desintegradora de la unió Europea, irreversible o reconduïble?

Rafael Poch de Feliu: La crisi desintegradora de la unió Europea, irreversible o reconduïble?
A càrrec de Rafael Poch de Feliu, excorresponsal internacional del diari "La Vanguardia", escriptor i historiador.
 

El conferenciant partirà de la idea que la Unió Europea, tal com la coneixíem des de fa un quart de segle (Maastricht) ha passat a millor vida. Aquest procés de desintegració presenta cinc esquerdes: en l’eix franco-alemany, entre països del nord i del sud (Pigs), entre l’est i l’oest, amb el Brexit i amb les crisis “regionals”, de les quals el cas català en podria ser una mostra. Tot això, ¿és reparable, o ens trobem davant d’una dinàmica de desintegració irreversible?.

La conferència anirà a càrrec d’un dels millors coneixedors d’aquests temes de tot el continent, Rafael Poch-de Feliu (Barcelona, 1956) que ha estat corresponsal a Rússia (1988-2002), on va viure el col·lapse de la URSS, Xina (2002-2008), Berlín (2008-2014) i París (2014-2017), sempre del diari “La Vanguardia”. En la primera part de la dècada dels vuitanta també va ser corresponsal del diari alemany “Die Tageszeitung” a l’Estat espanyol i corresponsal itinerant a l’Europa de l’Est abans de la ensorrada del bloc “comunista”. Va col·laborar amb “Le Monde Diplomatique” durant les guerres dels Balcans i, més recentment, amb la revista “Du Shu”, de Pequín. També és autor de diversos llibres que reflecteixen les seves experiències i que, en alguns casos, han esdevingut obres de referència, com per exemple Tres preguntas sobre Rusia (2000), La Gran Transición. Rusia 1985-2002 (2003), llibre sobre el final de la URSS, traduït al rus i al xinès, que ha estat manual per als estudiants de l’Institut de Relacions Internacionals de Moscou, La actualidad de China: un mundo en crisis, una sociedad en gestación (2009) o La quinta Alemania (2013), escrit en col·laboració, i que ha tingut una difusió important. Rafael Poch també va estudiar Història contemporània a Barcelona i a Berlín

Data: 20/04/2018
Horari: 20:00h
Lloc: Auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu

+ info: http://forumdedebats.vicentitats.cat/diba_agenda/rafael-poch-europa-i-la-crisi-de-la-unio-europea/


         Dia de la Dansa

Festival de Dansa amb les escoles de dansa de la comarca d’Osona i la col·laboració d’Osona en Dansa.
De 10 a 13 i de 17 a 20h

 

Data: 21/04/2018
Horari: De 10 a 13 i de 17 a 20h
Lloc: Plaçà dels Màrtirs


         
S'estan mostrant 10 activitats (21-30) de 56
123456Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.