AGENDA
TOTES LES ACTIVITATS ACTIVITATS FAMILIARS FESTES I FIRES
ARTS ESCÈNIQUES CINEMA CONFERÈNCIES I ACTES LITERARIS
ARTS PLÀSTIQUES CURSOS I TALLERS MISCEL·LÀNIA

Col·lecció permanent del Museu de l'Art de la Pell

Dedicat a les arts decoratives i aplicades a la pell, s’hi exhibeix la col·lecció centrada en objectes elaborats totalment o parcialment amb pell. La tipologia de les peces és heterogènia, baguls, paravents, frontals d’altar, arquimeses, cadires, selles de muntar, màscares, figures per a teatre d’ombres, etc.

Les peces, de gran riquesa artística, són de procedència i èpoques molt diverses i mostren una gran varietat de tècniques del treball de la pell. Destaca la tècnica del guadamassil (pell daurada i policromada) utilitzada per a la confecció de revestiments murals, frontals d’altar, paravent, etc. També cal remarcar l’aplicació del cordovà (pell de cabra de gran qualitat) a arquetes i caixes.

La col·lecció permanent permet fer un recorregut per la història de les arts decoratives i sumptuàries europees, amb incursions a altres cultures, com la xinesa o africanes, a partir del treball artístic de la pell.

De dimarts a divendres de 10h a 13h i de 16h a 19h
Dissabtes d’11h a 14h i de 16h a 19h. Diumenges i festius d’11h a 14h.

Dia 24 i 31 de desembre de 10h a 13h
El Museu romandrà tancat els dilluns; els dies 1 i 6 de gener; el dilluns de Pasqua i els dies 25 i 26 de desembre.
Venda d’entrades fins a mitja hora abans de tancar.

Data: Del 01/01/2017 al 31/12/2019
Horari: Consultar horaris
Lloc: Museu de l'Art de la Pell

+ info: http://www.museuartpellvic.cat


         Exposició "Oliba episcopus"

Del 27 d'octubre de 2018 al 10 de febrer de 2019

Oliba episcopus

Oliba de Cerdanya (971-1046), que fou comte, després monjo, abat i finalment bisbe, és considerat un dels personatges més rellevants de la Catalunya medieval. La majoria d’accions que el van fer famós, com la convocatòria dels sínodes de Pau i Treva, van ser possibles gràcies a la seva condició de bisbe d’Osona, que assolí l’any 1018 i que li permeté actuar en uns temps convulsos. Per comprendre la veritable importància d’Oliba cal posar-lo en el context dels grans eclesiàstics del seu temps d’arreu d’Europa, no només quant a l’acció espiritual i institucional, sinó també pel que fa a les relacions internacionals i de la creació artística.
 
L’exposició Oliba episcopus, organitzada pel Museu Episcopal de Vic en el marc del projecte Episcopus impulsat pel Bisbat de Vic, es proposa renovar la visió sobre el personatge, el seu context i els diferents aspectes de la seva trajectòria: l’origen comtal, la conversió a la vida monàstica i l’elecció abacial, l’ordenació episcopal i les tasques pròpies del bisbe, la creació artística i la promoció cultural, el paper polític i social i, finalment, la perduració de la seva memòria. Per fer-ho, la mostra reuneix els testimonis materials i documentals més importants de la vida d’Oliba, complementats amb altres d’estrictament coetanis i significatius dels llocs on ell actuà, dels personatges que l’envoltaren i d’altres realitats europees del seu temps.
 
Les peces escollides, de gran qualitat artística i estètica, procedeixen de diferents col∙leccions de Catalunya i d’Europa (Vic, Barcelona, Girona, Madrid, París, Hildesheim i Ciutat del Vaticà). Entre elles excel·leixen les dues bíblies de Ripoll i de Rodes, promogudes per Oliba, que juntament amb els fragments d’una tercera bíblia, la de Fluvià, són testimonis únics i extraordinaris de l’art català de fa mil anys, reunits per primer cop en aquesta exposició. A través de recursos tecnològics es podrà navegar per aquests volums extraordinaris, així com visitar la desapareguda catedral romànica de Vic tal com era al segle XI, gràcies a una restitució virtual dels seus edificis.

L'acte d'inauguració de l'exposició "Oliba episcopus" tindrà lloc el dissabte 27 d'octubre a les 12h, l'entrada és lliure.

El mateix dissabte a les 20h es podrà veure l'espectacle “Pau i treva”. Els espais de la catedral de Vic seran els escenaris d’aquesta acció artística que aprofundirà en el llegat del bisbe Oliba. Informació: Oficina de Turisme de Vic. 

Visites comentades a l'exposició

A través d’objectes artístics excepcionals i de documents de l’època coneixerem la figura i l’obra d’Oliba, un dels personatges més rellevents de la Catalunya medieval. Diumenges a les 13h, s'aconsella reserva

El llegat d'Oliba: 1000 anys d'art

Visita inèdita que començarà a l’exposició “Oliba episcopus” i acabarà a la catedral on veurem, entre altres espais, la gran nau romànica de la canonja edificada al segle XI en període d’Oliba i que ha estat la darrera descoberta arqueològica de la catedral de Vic.  
Dies: dimarts a les 16h i dissabtes a les 17h. Preu: 6€ per persona

Data: Del 27/10/2018 al 10/02/2019
Horari: Veure horaris
Lloc: Museu Episcopal de Vic

+ info: http://museuepiscopalvic.com/


         Visites guiades al Museu Episcopal

Una magnífica col·lecció d’obres mestres de pintura i escultura del romànic i del gòtic català, juntament amb unes destacades col·leccions d'arqueologia, orfebreria, teixit, forja, vidre i ceràmica. Un fons de valor excepcional integrat per més de 29.000 peces.


VISITES GUIADES


Recorregut medieval
Per als visitants del museu, visita comentada per l’art, la cultura i els costums del món medieval. Visita inclosa amb el preu de l'entrada al museu.
Dies: Dissabtes i diumenges a les 12:00h. Visita inclosa amb l’entrada del museu


El llegat d'Oliba: 1000 anys d'art
Visita inèdita que començarà a l’exposició “Oliba episcopus” i acabarà a la catedral on veurem, entre altres espais, la gran nau romànica de la canonja edificada al segle XI en període d’Oliba i que ha estat la darrera descoberta arqueològica de la catedral de Vic.  
Dies: dimarts a les 16h i dissabtes a les 17h 
LLoc: Museu Episcopal de Vic i catedral
Preu: 6€ per persona


Visites comentades a l'exposició temporal
A través d’objectes artístics excepcionals i de documents de l’època coneixerem la figura i l’obra d’Oliba, un dels personatges més rellevents de la Catalunya medieval. Una visió renovada d’Oliba, el seu context i els diferents aspectes de la seva trajectòria, des de l’origen comtal, passant per la condició de monjo i abat, la consagració episcopal i les tasques pròpies del bisbe, fins a la seva obra artística, cultural i política.
Dies: diumenges
Hora: 13h
Lloc: Museu Episcopal de Vic, sala s'exposicions temporals
Condicions: visita inclosa amb l'entrada a l'exposició, s'aconsella reserva.  

 

Data: Del 01/01/2019 al 10/02/2019
Horari: Veure horaris
Lloc: Museu Episcopal de Vic.

+ info: https://www.museuepiscopalvic.com/ca/actualitat/activitats/


         Exposició "L'ull d'Avui"

"L'ull d'Avui" de Xevi Pujol. 

Exposició de pintura

Data: Del 02/01/2019 al 28/02/2019
Horari: Veure horaris
Lloc: Bar Restaurant l'Atlàntida

+ info: https://www.facebook.com/hola.atlantida/


         Exposició "La guerra no és un joc d'infants"

A partir del 8 de gener a l’Espai Josep Vernis de Miramarges, s’exposarà la mostra: La guerra no és un joc d’infants.

L’objectiu d’aquesta exposició és donar a conèixer la realitat que viuen avui dia molt infants degut als conflictes armats així com les normes dels drets humans i del drets internacional humanitari que els protegeixen, a fi de prevenir tals situacions i també promoure mitjans de resolució de conflictes alternatius a la violència. L’exposició està formada per 11 plafons de sensibilització i es podrà visitar fins el 7 de febrer.

Data: Del 08/01/2019 al 07/02/2019
Horari: Consultar horaris
Lloc: Espai Josep Vernis ( Campus Miramarges, edifici B)

+ info: http://mon.uvic.cat/uviclife/la-guerra-no-es-un-joc-dinfants/


         Espanya va bé? Casos aïllats. Diners a dojo

Dimarts, 8 de gener a les 20h, s'inaugura l'exposició ESPANYA VA BÉ? CASOS AÏLLATS, DINERS A DOJO a l'espai Romeu de la Biblioteca Joan Triadú. 

L'acte d'inauguració comptarà amb la presència de la regidora de Cultura, Susagna Roura, i l'autora de l'exposició, la senyora Anna Carrió.

La mostra es podrà veure del 8 de gener al 9 de febrer de 2019. Tots els divendres - de 18 a 20h- i els dissabtes - de 12 a 14h - s'oferiran visites guiades.

ESPANYA VA BÉ? CASOS AÏLLATS, DINERS A DOJO és una exposició que té la intenció de concentrar en poques imatges, els casos de corrupció política que, a través dels mitjans de comunicació, hem anat coneixent de manera esglaonada. L’objectiu és oferir al públic una visió global i força aproximada de l’abast de la corrupció a Espanya durant els últims 30 anys. El malbaratament de diner públic ha estat espectacular ja que supera la quantitat de 200.000.000.000 €. Sense la valuosa feina que ha fet Esparroqui creant la pàgina www.casosaislados.com el mes d’abril de 2017 i sense la recopilació exhaustiva duta a terme per un bon grup de persones sobre la corrupció als Països Catalans en els llibres de Llums i Taquígrafs, 2016 (Pol·len), no existiria aquesta exposició. (Anna Carrió)

Data: Del 08/01/2019 al 09/02/2019
Horari: Veure horaris
Lloc: Espai Romeu – Biblioteca Joan Triadú

         Exposició “Draps”

Divendres 11 de gener, al Temple Romà, a les 2/4 de 8 del vespre, inauguració de l’exposició de pintura / dibuix de Cori Mercadé que porta per títol “Draps”. Organitzada pel Patronat d’Estudis Osonencs amb col·laboració d’ACVic (Centre d’Arts Contemporànies). Comissariada per Assumpta Bassas.

L’exposició es podrà visitar de l’11 de gener fins al 17 de febrer.

Es tracta d’una selecció́ d’obres que pertanyen a tres projectes de l’artista. La tria respon a una lectura personal del motiu del “drap” a tres nivells: tal i com apareix representat en iconografies tradicionals (La Pietat, la Santa Generació i la Verònica) reactivades per l’ull de l’artista, mestra i mare. L’exposició́ recupera també́ “el drap”, com a suport de pintura (“drap de pinzell”) i finalment en una analogia entre “teixit i dibuix”, per destacar el procés de treball manual com un espai creatiu i sanador. Tots tres projectes amplien aquestes reflexions quan els relacionem, a través d’una mirada lliure, amb obres d’art d’altres èpoques que trobem al Museu Episcopal de Vic. La història de la pintura esdevé així un catàleg d’emocions que permet l’escolta atenta als sentiments i als vincles afectius en les nostres vides.

Data: Del 11/01/2019 al 17/02/2019
Horari: Consultar horaris
Lloc: Temple Romà

         Exposició "Llum i ombra"

Fotografia d'Arquitectura.

El dia 11 de gener a les 20:00 h s'inaugura una nova exposició de la fotògrafa Judith Casas, de Sant pere de Torelló, a la Galeria TRES-E-U.

Fins el 29 de gener de 2019

Data: Del 11/01/2019 al 29/01/2019
Horari: Veure horaris
Lloc: Galeria TRES-E-U

+ info: http://jthcasas.com


         “Josep Maria Pericas i Morros. 1881-1966. Arquitecte”,

Del 24 de gener al 28 d’abril, el Museu de l’Art de la Pell acull l’exposició “Josep Maria Pericas i  Morros. 1881-1966. Arquitecte”, organitzada per la Demarcació de les Comarques Centrals del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

L'acte d'inauguració serà el dijous 24 de gener a 2/4 de 8 del vespre al Museu de l'Art de la Pell (Carrer de l'Arquebisbe Alemany, 5, 08500 Vic)

Josep M. Pericas (Vic, 1881 - Barcelona 1966) forma part de la primera generació d’arquitectes noucentistes, conjuntament amb el seus amics i companys Masó i Jujol, i assenyala l’expressió més clara i evolutiva del noucentisme.

En els inicis, sempre des de les directrius artístiques del bisbe Torras i Bages que proposen un clar enfrontament amb el modernisme imperant, és la figura d’Antoni Gaudí qui orienta el seu primer discurs plàstic. De forma gairebé immediata, d’acord amb una valoració personal de l’arquitectura popular, del medievalisme, en concret de l’esquematització de l’art romànic per un cantó; i per altra, de la voluntat de modernització, entesa com una aproximació al moviment arquitectònic centreeuropeu, dirigit des del moviment de la sezecion vienesa, la seva arquitectura evoluciona cap a un estil propi.

La segona dècada del segle XX, és la plenitud d’aquesta voluntat d’evolució i creació de l’arquitectura de Pericas, que corre paral·lela als corrents europeus més avançats. Els nous camins que seguirà l’arquitectura catalana al final d’aquest període de caràcter més conservador, classicista i acadèmic, incideix de forma subtil en la seva obra que assimila poc a poc aquests conceptes, sense perdre en cap moment la força del seu estil personal totalment consolidat.

Josep M. Pericas, conjuntament amb Rafael Masó representen la vàlua de l’arquitectura catalana en aquest període postmodernista i fins a l’entroncament als principis racionalistes, que a Catalunya va significar el moviment del G.A.T.P.A.C.

L’exposició repassa l’obra de Josep Maria Pericas i Morros (Vic 1881- Barcelona 1966) un dels arquitectes catalans més importants del segle XX. Molt vinculat a Osona, la seva figura és encara avui desconeguda tot i haver projectat obres de gran interès com les cases Bayés, Colomer i la Font de Sant Pere a Vic; l’església de Rocaprevera a Torelló o les restauracions de les esglésies de Santa Maria de Manlleu o Sant Andreu de Tona, entre moltes altres. A Barcelona va ser autor també del Monument a Mossèn Cinto Verdaguer. La mostra és el resultat d’anys de recerca al què s’ha de sumar l’esforç per reunir plànols, objectes i mobles de diferents col·leccions privades. L’objectiu és donar a conèixer una visió àmplia de la seva arquitectura i també dels elements decoratius i dissenys que ajuden a copsar el seu ric univers creatiu.

Organitza: Col·legi d'Arquitectes de Catalunya - Demarcació de les Comarques Centrals
Col·labora: Ajuntament de Vic, Museu de l'Art de la Pell, Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura, La Caixa, Institut Puig-Porret

Data: Del 24/01/2019 al 28/04/2019
Horari: Veure horaris
Lloc: Museu de l'Art de la Pell

+ info: https://www.arquitectes.cat/ca/cultura/exposicio/Pericas


         Exposició: La carn, d'Anna Viñas

Exposició: La carn, d'Anna Viñas
 
La sala d'exposicions del Col·legi d'Aparelladors de Vic acollirà, del 26 de gener al 23 de febrer, l'exposició  "La carn" d' Anna Viñas.
 
Us convidem a visitar-la i a l'acte d' inauguració, que tindrà lloc el proper dissabte  26 de gener a les 12 del migdia.
 
 LA CARN

 Segons la mitologia grega, Pigmalió va ser capaç d'enamorar-se d'una escultura d'ivori, que ell mateix havia creat.
Si jo hagués inventat aquesta història, l'hauria dotat d'un final molt més realista i dramàtic. Jo hauria escrit el següent:
 
"I estimant com estimava la seva estimada figura, Pigmalió, de forma conscient i en plenes facultats mentals, s'equipà amb cisell i escarpa, i trencà un a un els llargs i blancs dits de les seves mans. Aquella nit tindria carn per sopar."
 
L'ésser humà és caníbal per naturalesa, i és que la humanitat és un  gran ramat que devora i destrossa tot allò del que en pot treure un profit. Devora els mars i les muntanyes. Es cruspeix allò que posseeix, i el que no, també. A imatge de Saturn, devora els seus propis fills privant-los d'oportunitats. Deixa rastre, banderes i fotografies per allà on passa. Es menja experiències, viatges i compres. En definitiva, mata per sobreviure.
I tot això, sempre, sota una pell de xai, blanca i pura com l'ivori.

 

Anna Viñas

Data: Del 26/01/2019 al 23/02/2019
Horari: Veure horaris
Lloc: Sala d'exposicions del Col·legi d'Aparelladors de Vic

+ info: http://www.caateeb.osona@apabcn.cat


         
S'estan mostrant 10 activitats (1-10) de 11
12Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.