TOTES LES ACTIVITATS | ACTIVITATS FAMILIARS | FESTES I FIRES |
ARTS ESCÈNIQUES | CINEMA | CONFERÈNCIES I ACTES LITERARIS |
ARTS PLÀSTIQUES | CURSOS I TALLERS | MISCEL·LÀNIA |
Exposició Reflexes
Fins a finals de febrer podeu visitar l'exposició Reflexes a l'espai cultural Canigó de la llibreria Muntanya de Llibres. Aquesta exposició aplega una vintena de fotografies de Xavi Llongueras.
Horari: Veure horaris
Lloc: Llibreria Muntanya de Llibres
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

55 artistes (urnes) per la lliberat
L'exposició 55 urnes per la Llibertat arriba a #Osona
Del 17 de gener a l'1 de març al Museu de l'Art de la Pell de #Vic
Acte d'inauguració:
🗓️17 de gener de 2020
🕖19 h
Les societats, com a col·lectius, van configurant objectius i anhels que les porten a desenvolupar projectes i fites per a la consecució de les quals s’han estructurat normes i lleis que les ordenin i les vehiculin.
En aquest context el poble català, amb l’anhel de poder expressar de manera clara i democràtica la seva opció sobre la independència del seu país, va assistir de manera massiva al referèndum organitzat pel Govern de Catalunya, format després d’unes eleccions en les quals els partidaris del referèndum va obtenir la majoria en el Parlament de Catalunya.
L’1 d’octubre el poble català va veure com la força policial va actuar de manera clarament violenta sobre el seu dret d’expressió.
Era per a molts impensable que en el nostre entorn geogràfic, Europa, i en l’àmbit de temps, segle XXI, es donaria el cas que les lleis fossin per limitar els anhels, i que les estructures vigents servis- sin per ofegar projectes.
Però encara és més difícil d’entendre -i impossible d’acceptar- que la força policial servís per reprimir, amb violencia, la intenció d’un poble pacífic d’expressar la seva opció a través del vot.
Els fets de l’1 d’octubre quedaran a la memòria col·lectiva com una vergonya per a la democràcia, més enllà de l’opció particular de cadascú. Les urnes, objectes de plàstic xinès, materialitzen tota la dimensió èpica d’aquesta jornada electoral. Vingudes, segons diuen, de la Maternitat d’Elna i vehiculades per milers de braços anònims i invisibles, han estat el Greal per a una bona part de la societat catalana. Buscades i perseguides per les policies del regne d’Espanya, han aparegut miraculosament a les primeres hores del dia en cada poble català. Protegides i defensades per demòcrates a favor -però també en contra- de la independència de Catalunya. Les urnes són el símbol de l’1 d’octubre.
En aquest context social, els artistes com a testimonis de la història de l’home i les seves relacions i element d’anàlisi de la vinculació de l’ésser humà i el seu entorn, posen la seva creativitat com a crit d’alarma sobre el que ha succeït, i fan denúncia del dèficit democràtic per reclamar que els fets de l’1 d’octubre no es repeteixin mai més.
L’exposició URNES mostra el treball d’una cinquantena d’artistes de Catalunya, des del nord al sud, i de França que amb la seva creació volen fer visible aquest crit i el seu compromís amb una societat que afirma pacíficament ,des de fa anys, la seva voluntat de llibertat i que observa astorada la manca de reacció per un fets de gran gravetat.
Cadascun dels artistes disposa d’una de les urnes del referèndum del 1-O i fa la seva creació per tal de realitzar aquesta denúncia. Tots els artistes han mostrat el seu compromís pel dret a la democràcia i pel dret a decidir, i cedeixen el seu treball per a la caixa de solidaritat per ajudar a les famílies dels presos i per a la defensa ciutadana de la democràcia
Horari: Veure horaris
Lloc: Museu de l'Art de la Pell
+ info: http://www.urnes.cat/el-projecte
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

[ACVIC TANCAT FINS A NOU AVÍS] Enformant colors
24.01.2020 – 29.02.2020
Exposició de Carme Collell
Inauguració, divendres 24 de gener a les 20 h
a ACVIC. Centre d'Arts Contemporànies
Entrar a un taller d’artista equival a satisfer alguna mena de curiositat. Hi entrem amb el desig d’entendre quelcom nou i diferent. El taller és un món a part, un entorn desconegut, ple de petits indicis que ens permeten desviar-nos, per una estona, del que és quotidià i normatiu. El taller és, també, l’espai del diàleg i el descobriment.
Trobar-se en el taller de la Carme Collell és endinsar-se en un paisatge nou, en el que les dimensions dels objectes estan delimitades per un cànon concret, precís i harmònic. Un paisatge en el que el suggeriment d’una rosa o un volcà pot materialitzar-se en unes formes de idèntica mida.
En la proposta de la Carme hi ha una dependència mútua entre la ceràmica i la pintura. Tot i que les peces no estan exemptes de les exigències pròpies de la ceràmica, no podem dissociar-les de la pintura perquè no s’entén l’una sense l’altra. Aquesta interacció entre ambdues disciplines es reflecteix, entre altres coses, en un procedir per fases similar a l’ hora de confegir una peça ceràmica i, sobretot, en el que constitueix l’eix principal del seu treball, començant per la construcció de la idea, el rigor tècnic i les exigències pictòriques.
Aquest enfocament deriva de l’etapa de formació de la Carme al taller de l´oncle pintor i ceramista Josep Collell a Montevideo. Fou ell qui va desenvolupar la tècnica de l’engalba brunyida, la qual li permetia treballar els volums sense allunyar-se del llenguatge pictòric. Trobem, en aquest plantejament, similituds molt suggeridores, que van des de la tècnica mural del fresc, aplicat a petits formats, òbviament, fins a la necessitat de plantejar la composició pictòrica en un suport tridimensional que no defuig, ans al contrari, provoca, el joc de formes, ritmes i espais.
Encara que algunes de les formes ens remeten clarament a objectes concrets, la diversitat -i llibertat- de formes ens permeten, com espectadors, interpretar-les i associar-les lliurement a figures de la pròpia experiència. Però simultàniament a l’experiència estètica, aquests volums més aviat son l’arquitectura d’una sensació, la sensació immaterial i lleugera del color.
Toni Garcia Serrat
Pintor. Catedràtic d´Arts Plàstiques i Disseny
Fotografia: Blau biaix (2019). Fotografia de Jordi Lafon
Carme Collell Blanco. Llicenciada en Història de l'Art per la UAB. Professora a l’ Escola d´Art i Superior de Disseny de Vic des de 1980 fins el 2011. S'inicia en la ceràmica mentre cursava un Màster en Art i Educació a la New York University amb la ceramista Lydia Buzio, alumna de Josep Collell, amb qui continua l’aprenentatge al seu taller de ceràmica de Montevideo (1979-80). Membre de l´Acadèmia Internacional de Ceràmica (AIC-IAC) des del 2009. Exposicions individuals a Nova York (1985-1999) i col·lectives a Skellefteå, Paris, Munich, Barcelona, València, Chateauroux, Taiwan, Santa Fe (New Mexico) i Dublín.
De dimarts a divendres de 10.00 a 13.00 h i de 17.00 a 19.00 h
Dissabtes de 11.00 a 14.00 h i de 17.00 a 19.00 h
Festius tancat
Horari: Veure horaris
Lloc: ACVic Centre d'Arts Contemporànies
+ info: https://www.acvic.org/ca/projectes-expositius/3009-enformant-colors
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

Relats fotogràfics 1
24.01.2020 – 29.02.2020
Exposició de Dolors Pena Buxó i Itziar González Virós
Inauguració, divendres 24 de gener a les 20 h
a ACVIC. Centre d'Arts Contemporànies
Reconec el lloc: la plaça del Rei. Darrere de l’escenari hi entreveig el Palau del Lloctinent i el Palau Reial Major. Estem a Ciutat Vella de Barcelona. Al barri gòtic. Reconec també el barret blanc i la jaqueta de la meva veïna malgrat que està d’esquena enmig d’una munió de persones. I és que estic veient més l’entorn que el centre.
De fet, a aquell que tothom mira i escolta quasi no el veig, difuminat com està en una boira densa de paraules dites al vent. Però, com si es tractés d’un volgut efecte cen- trifugador de la imatge, el que sí que veig és el rostre de la candidata a l’alcaldia imprès en paper de diari. La fotogra a mostra el que molts fa temps que ens preguntem: per què des-plaçar l’espai quotidià de la gent per construir en el seu lloc l’escenari de la representativitat? No ens cal res més que una assemblea permanent de barri i reVolta enmig de les places. Autoorganitzada i amb vida i convocatòria pròpies. El sol il·lumina les consciències dels que volen veure. Els que no ho volen, es fabriquen barrets i es tapen el cap amb propaganda electoral. Política a la moda, política prêt-à-porter.
Fotografia: Dolors Pena. Acte de la campanya electoral de Barcelona en Comú, Memòria Democràtica. Plaça del Rei de Barcelona (17-05-2015)
Dolors Pena Buxó (Vic, 1965). Filla i neta de fotògrafs, els Jocs Paralímpics del 92 i més endavant, la vinculació a l’associacionisme, als moviments so- cials, a l’activisme del 15M i la participació en el Parlament Ciutadà la varen fer fotògrafa i fotoperiodista. Col·labora en les publicacions La Directa i Setembre.
Itziar González Virós (Barcelona, 1967) és arquitecta i urbanista. Experta enparticipació i cooperació ciutadana en el territori. Exregidora del Districte de Ciutat Vella de Barcelona. Membre fundadora del Grup Impulsor del ParlaMent Ciutadà i directora de l’Institut Cartogrà c de la reVolta.
Horari: Veure horaris
Lloc: ACVic Centre d'Arts Contemporànies
+ info: https://www.acvic.org/ca/projectes-expositius/3025-enformant-colors-2
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

"Els plecs de la memòria"
Patronat d'Estudis Osonencs: inauguració "Els plecs de la memòria"
Exposició de pintura de Mireia Puntí i Carné.
L'exposició es podrà visitar fins el dia 1 de març.
L'horari de visita serà de dimarts a dissabte al matí d'11.00 a 13.00 h i a la tarda de 18.00 a 20.00 h. Diumenges i festius: de 18.00 a 20.00 h.
Inauguració
Dia: divendres, 24 de gener
Hora: 19.00 h
Lloc: Temple Romà de Vic
Horari: d'11.00 a 13.00 h i a la tarda de 18.00 a 20.00 h.
Lloc: Temple Romà
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

Exposició "Parelles Artístiques"
El proper divendres, 31 de gener, Osonament presentarà les 15 obres que s'han realitzat a Osona en el marc de la 14a edició del projecte "Parelles Artístiques". Experiències creatives per la salut mental, a la delegació de Vic del COAC.
L'acte començarà a dos quarts de vuit del vespre i donarà veu a algunes de les parelles que hi han participat, les quals exposaran la seva experiència. L'exposició, que inclou obres de diferents tècniques -pintura acrílica, fotografia, aquarel·la, pintura a l'oli, collage, tècnica mixta- es podrà visitar fins el 29 de febrer.
Horaris: de dilluns a dijous de 9 a 13h i 15 a 16h; divendres de 9 a 14h i de 18 a 20h i dissabtes d’11h a 13h
Dia: divendres, 31 de gener
Hora: 19.30 h
Lloc: Delegació d'Osona del COAC, a Vic
Horari: Veure horaris
Lloc: COAC Osona (Pl. Bisbe Oliba ,2)
+ info: https://www.arquitectes.cat/cc-osona
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

Dissabte en família al MAP
Del 1 de febrer al 29 de febrer de 2020
Dissabtes en família
Per als dissabtes de febrer, proposem dues activitats per descobrir el museu en família. No us en perdeu cap!
LA PELL DEL MÓN
Viatjarem per tot el món per recuperar els objectes que la Kekacauan ha perdut per culpa d’un malvat bruixot. Petits i grans ens haurem de convertir en autèntics aventurers per trobar-los tots!
DIES: dissabtes 1, 15 i 29 de febrer
HORA: 16:30h
PREU: 4€ per participant
DESTINATARIS: per a famílies amb nens i nenes de 5 a 9 anys
ELS ANIMALS D’EN QUEL
En Quel, el gegant del nostre museu, ha perdut tots els animals de la seva granja mentre treballava. Nosaltres, acompanyats d’un educador, ens convertim en autèntics exploradors per descobrir, a través de pistes i endevinalles, en quins objectes del museu s’han amagat.
DIA: dissabte 8 i 22 de febrer
HORA: 16:30h
PREU: 4€ per participant
DESTINATARIS: per a famílies amb nens i nenes de 4 a 8 anys
Més informació i reserves: 93.8833279 / info@museuartpellvic.cat
Horari: 16:30h
Lloc: Museu de l'Art de la Pell
+ info: http://www.museuartpellvic.cat/events/event/dissabtes-en-familia-3/
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

[ACTE SUSPÈS] Un carnaval de pel·lícula
Arriba el carnaval, i amb ell les disfresses i la diversió. Des del MEV farem reviure el passat i alguns dels seus personatges. Mitjançant les noves tecnologies, serem protagonistes de les nostres aventures en escenaris que ens transportaran al món prehistòric, egipci, íber, romà o medieval. Unes escenes que immortalitzarem amb un vídeo curt.
Activitat familiar amb la col·laboració de La Farinera, Centre d’Arts Visuals de Vic.
Dies: diumenges de febrer i març
Hora: 10:30h
Preu: 4€ per participant,
Públic: famílies amb infants a partir de 3 anys.
Horari: 10:30h
Lloc: Museu Episcopal de Vic
+ info: https://www.museuepiscopalvic.com/ca/actualitat/activitats/un-carnaval-de-pellicula
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

Exposició #NovesMirades1
Exposició de Joan Pujol-Creus, un fotògraf que reflexiona a través de la seva mirada i que imbrica intuïció, estètica i ofici.
Inauguració el dimecres, 5 de febrer de 2020 a les 8 del vespre
Del 5 de febrer al 26 d'abril
Horari: Tot el dia
Lloc: Seminari Vic
+ info: https://www.facebook.com/Seminarivic/?ref=br_rs
Tuiteja Segueix a @CulturaVic

Gimcana “LLEGIM MÉS: OPERACIÓ RESCAT”
Llegim més… és un projecte compartit entre Biblioteques, Llibreries, el Centre de Normalització lingüística, Associació Espais Escrits i les Editorials de la ciutat de VIC, tots ells coordinats per la Biblioteca Joan Triadú amb l’objectiu de fomentar la lectura i convertir Vic en una ciutat on la lectura estigui present a diversos espais, es donin a conèixer els equipaments de Vic vinculats a la lectura i facilitar la col·laboració entre entitats públiques i privades d’aquest sector. L’any 2019 aquest programa és va dirigir a infants de 6 a 12 anys. Enguany s’ha decidit dedicar-lo als adolescents de la ciutat de Vic.
“LLEGIM MÉS: OPERACIÓ RESCAT” (Vic, 2020)
(El tresor de les 14 lletres : Gimcana pels espais de lectura de la ciutat)
Activitat adreçada a nois i noies de 1r i 2n d’ESO (12 a 14 anys)
Del 21 al 29 de febrer de 2020
La gimcana «Llegim més: Operació Rescat» està organitzada per les entitats integrades en el col·lectiu «Llegim més» de la ciutat de Vic. En l’edició 2020, el col·lectiu està format per: Llibreria Anglada, Llibreria Mater, Llibreria Gomets, Muntanya de llibres, Llibreria Foster & Wallace, Abacus Vic, El cafè de les lletres, Llibreria Martina, Costa Llibreter, Eumo Editorial, Centre de Normalització Lingüística d’Osona, Biblioteca del Seminari, Biblioteca de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i Biblioteca Joan Triadú.
La gimcana ha estat dissenyada per Teresa Saborit de «La Llibreta Vermella – Gamificació de projectes literaris» (www.lallibretavermella.cat).
L’objectiu de la gimcana «Llegim més: Operació Rescat» és fomentar la lectura entre el públic adolescent (1r-2n ESO) i promoure la visita física a les llibreries de Vic i a la resta d’entitats vinculades amb el món del llibre de la ciutat, com a punts de foment de la lectura.
Els premis pels 3 equips guanyadors de la gimcana són, segons la rapidesa de resolució dels enigmes: 4 entrades per PortAventura, 4 entrades per El Tibidabo i 4 entrades per La Bolera de Vic. A més, hi haurà un sorteig de 2 lots de 4 entrades pels Multicines Sucre de Vic, entre tots els equips que hagin resolt correctament la gimcana.
Els alumnes de 1r i 2n d’ESO podran participar a la gimcana sols o en grup (màxim 4 de persones per equip).
L’antepenúltima setmana de febrer del 2020, els professors dels instituts llegiran als seus alumnes un missatge escrit pels organitzadors de la gimcana, on s’anunciarà als alumnes aquesta activitat.
La penúltima setmana de febrer del 2020, els organitzadors de la gimcana visitaran els instituts de Vic per plantejar la primera prova als alumnes de 1r i 2n d’ESO. Si la superen, els alumnes aconseguiran el formulari d’inscripció per poder participar a la següent fase de la gimcana. Aquest formulari també es pot descarregar en aquesta mateixa pàgina.
Els participants hauran de portar el full d’inscripció omplert a la Biblioteca Joan Triadú, on els hi donarem el passaport que necessitaran per anar resolent els enigmes.
Els participants hauran de visitar diversos punts de la ciutat de Vic per poder desxifrar el missatge codificat del passaport. Si resolen el misteri, els participants obtindran una ubicació i una contrasenya, que els permetrà accedir al gran enigma final. Per resoldre el gran enigma final serà necessari haver resolt tots els enigmes anteriors.
La gimcana es durà a terme l’última setmana de febrer del 2020 :
Del 21 de febrer a les 18:00 h — fins al 29 de febrer a les 14:00 h
Horari: Consultar bases
Lloc: Diferents espais
+ info: https://bibliotecadevic.com/llegimmes-gimcana1r2neso/
Tuiteja Segueix a @CulturaVic
