AGENDA
TOTES LES ACTIVITATS ACTIVITATS FAMILIARS FESTES I FIRES
ARTS ESCÈNIQUES CINEMA CONFERÈNCIES I ACTES LITERARIS
ARTS PLÀSTIQUES CURSOS I TALLERS MISCEL·LÀNIA

L'arquitectura modernista a Vic

Amb la tardor, recuperem les Visites guiades dels diumenges a les 12h i comencem aquest mes amb un tema nou : L'ARQUITECTURA MODERNISTA A VIC 

Data: Del 06/10/2019 al 27/10/2019
Horari: 12:00h
Lloc: Sortida des de l'Oficina de Turisme

         Presentació del llibre "La porta corredissa que donava al jardí i altres contes"

Carme Porcel presentarà el seu recull

"La porta corredissa que donava al jardí i altres contes"

Amb la participació de l'Enric Martín.

Carme Porcel és ripollesa i professora des de fa molts anys a l'Institut Abat Oliba de Ripoll i aquest és el seu primer llibre. Un recull de contes adreçat a tot tipus de públic.

Data: 17/10/2019
Horari: 19:00h
Lloc: Llibreria Foster & Wallace


         Setmana Bio per l’alimentació ecològica

Setmana Bio per l’alimentació ecològica
La Setmana Bio per l’alimentació ecològica és un esdeveniment que, a nivell de tot el territori català, vol promocionar i donar a conèixer l’alimentació ecològica i la seva producció. Enguany se celebra del 19 al 27 d’octubre i s’han preparat tot tipus d’activitats que podeu consultar a la pàgina Setmana Bio.

La Biblioteca Joan Triadú de Vic s’ha adherit a aquesta iniciativa, juntament amb la resta de Biblioteques d’Osona i, durant els dies de la Setmana Bio, comptaran amb una exposició bibliogràfica dedicada a l’agricultura i a l’alimentació ecològica.

A més a més, el dilluns 21 d’octubre a l’Espai Josep Romeu de la Biblioteca se celebrarà una Jornada per l’alimentació ecològica que comptarà amb xerrades d’experts sobre aquest tema.

Data: 21/10/2019
Horari: Veure horaris
Lloc: Espai Romeu – Biblioteca Joan Triadú

+ info: https://bibliotecadevic.com/


         Conferència: Una mirada científica al món dels colors en l’AITP (Maria Tura Puigvert Masó)

El 2019, Any Internacional de la Taula Periòdica, fa 150 anys que Mendeleiev va publicar la Taula periòdica, ordenament sistemàtic dels elements químics. A la mateixa època s’industrialitzaven els primers colorants de síntesi i naixien les grans indústries químiques europees.

Obtenir substàncies acolorides prou estables ha estat una llarga ocupació de la química. A partir de productes naturals, des de l’antiguitat, hem après a extreure substàncies aptes per a la pintura i per a la tintura i les hem barrejat adequadament per tal compondre una gran varietat de colors.

El món dels pigments i dels colorants ha evolucionat fins els nostres dies. Els avenços en química analítica i la producció industrial de substàncies orgàniques de síntesi han augmentat la diversitat de substàncies acolorides i han abaratit els costos de producció. Però no tot s’hi val. Cal vetllar per no fer un ús inadequat de les substàncies que tenen efectes nocius per a la salut o de les que generen efectes ambientals no desitjats.

Fem un repàs al món dels colors i celebrem els progressos de la química del 1869 ençà. A càrrec de Maria Tura Puigvert Masó, Llicenciada en Ciències Químiques i Diplomada en Història de la Ciència.

Data: 22/10/2019
Horari: 20:00h
Lloc: Agrupació Astronòmica (Casa Masferrer)

+ info: http://astroosona.net/blog/programa-dactivitats/?category=activitats


         Aula d'Ext. Univ. Gent Gran d'Osona

Aula d'Ext. Univ. Gent Gran d'Osona
23 d'octubre de 2019
Aula extensió
Conferència Política i periodisme a càrrec de Quico Sallés

Conferència Política i periodisme a càrrec de Quico Sallés Fibla. Periodista

Preu: Gratuït (accés exclusiu per socis de l’A.E.U)
Durada: 60 min
Organitzadors: Aula d'Extensió Universitària

Data: 23/10/2019
Horari: 18:00h
Lloc: L'Atlàntida

+ info: https://latlantidavic.cat/ca/aula-d-ext-univ-gent-gran-d-osona_47434


         La transformació del fogons: del cuiner al cuiner-empresari

23 d’octubre a les 18h a la UVic 

Amb Carles Gaig, Nandu Jubany i Paco Pérez

Data: 23/10/2019
Horari: 18:00h
Lloc: UVic


         Presentació del llibre "Estigma"

Estigma. Històries de vida contra l’estigma en salut mental és una obra col·lectiva que recull diferents relats publicats als blocs d’Obertament, una associació que lluita contra l’estigma en salut mental. El llibre és el testimoni de 50 persones que han patit aquest estigma.

Dimecres, 23 d’octubre de 2019 a les 19:00 h a la Biblioteca Joan Triadú de Vic. Espai Josep Romeu.

Data: 23/10/2019
Horari: 19:00h
Lloc: Espai Romeu – Biblioteca Joan Triadú

+ info: https://bibliotecadevic.com/


         EMPRENEDORIA ARTÍSTICA. CONVERSA

EMPRENEDORIA ARTÍSTICA
CONVERSA
A càrrec d'artistes i artesanes del carrer de la Riera (7è punt d'interès artesanal de Catalunya).
CCVIC plaça d'Osona (Plaça d'Osona, 3 baixos)
Dijous 24 d'octubre |  19:00h
Proposta gratuïta
Entrada lliure

PROGRAMA

Propostes CCVIC

Soc artesà, soc creatiu, soc artista...i ara què?

Artistes i artesanes del Carrer de la Riera (7è Punt d’Interès Artesanal de Catalunya) conversaran sobre com tirar endavant un projecte d’aquest tipus, els seus reptes i oportunitats i les peculiaritats dels projectes artesanals (botiga o fires, carnet d’artesà professional, la comunicació, tendències…).

Amb l’auge de les indústries creatives en els últims anys, molts llocs d’Europa han vist renéixer les artesanies i les activitats “semiindustrials”. Generalment liderats per joves emprenedors o per empreses ja estableres i “fabricants” inspirats en la “sang nova”, aquestes empreses noves o renovades tendeixen a establir-se en àrees industrials antigues (moltes vegades abandonades) en el centres de les ciutats o en els seus voltants, i creen un impacte innegable, que contribueix a:

Creació de valor econòmic
Creació d’ocupació, en particular ocupació juvenil
Revitalització urbana, social i econòmica d’àrees urbanes degradades
Un dels actius dels que disposa el nostre territori és l’artesania, un dels elements més arrelats als municipis.

En els darrers anys l’artesania s’ha obert per enriquir-se i donar-se a conèixer millor. El Centre d’artesania de Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda, treballa per fomentar la transversalitat d’un sector obert i dialogant amb la seva societat.

Constantment es treballa per actualitzar el sector i reforçar el seu posicionament i la seva projecció professional.

En una societat i mercat altament competitiu i canviant, es fa necessària una radiografia de les noves tendències i hàbits, així com dels nous models de negoci que s’obren al sector.

CARRER DE LA RIERA, PUNT D'INTERÈS ARTESANAL DE CATALUNYA

Catalunya té arreu del territori manifestacions artesanes de gran rellevància i representativitat, amb el Carrer de la Riera de Vic compta ja amb 7 Punts d’Interès Artesanal que acullen 246 tallers artesanals i 22 municipis identificats com a Zona d'Oficis Singulars.

Són Punts d'Interès artesanal aquells municipis o àrees dins d'un mateix municipi on es dona una concentració d'un mínim de cinc tallers artesans o que tenen una tradició artesanal de llarg recorregut o reconeixement històric.

La Zona d’Oficis Singulars identifica activitats artesanes que són pròpies i exclusives de diferents zones de Catalunya, una sèrie d’oficis lligats a determinats punts de la geografia catalana. Es tracta d’oficis i/o productes únics i molt vinculats a la població o la demarcació de la qual són originaris. Els Oficis Singulars de Catalunya estan relacionats amb el territori, el procediment i el producte, i depenen del medi geogràfic en què es realitza l’extracció de la matèria primera, la transformació i l’elaboració del producte final. A Catalunya, actualment es reconeixen 22 zones d’Oficis Singulars, entre el quals s’hi troba La Pell del municipi de Vic.

Tallers artesans- botigues del carrer de la Riera

Nquart Leather. Sandra Quilez i Anna Pradell (marroquineria) | Malula Nens i Tutoke. Carolina Casares i Matías di Lillo. (artesania tèxtil) | La Vitrina. Víctor Bosch ( restauració i taller de marcs). | Patoedicions. Gerard Bosch (joguines tèxtils) | Sama Genís. Ceramista i emmotlladora. | Daniel Ortiz. Ceramista-torn. | Espai Bisell.Toni Garcia, Carme Solà, Sol Roca, Aina Roca, Ferran Machado (pintura, escultura, ceràmica, gravat) | Reproduccions del Romànic. Rosa Boada (retaulista). | El taller de la Riera. Lourdes Bagué (artesania multidisciplinar). | Kiwe Estudi Gràfic. Elisabet Puigblanqué i Carles Gomez (disseny gràfic, il·lustració i serigrafia). | Mava Joies. Cristina Marin (joies) i Forja Osona, Jesus Romero (forja) | Garbuix Joies. Laura Orriols (joieria). | Fusteria Garriga. Àngel Garriga (fusteria, restauració, marqueteria).

Data: 24/10/2019
Horari: 19:00h
Lloc: CCVIC Plaça Osona

+ info: https://www.vic.cat/ccvic/propostes/propostes-tardor-2019/emprenedoria-artistica


         Club de lectura De casa al club: Teoria general de l’oblit de José Eduardo Agualusa

Club de lectura De casa al club: Teoria general de l’oblit de José Eduardo Agualusa
 

A la trobada del Club de lectura De casa al club del mes d’octubre comentarem el llibre Teoria general de l’oblit de José Eduardo Agualusa. 

Sessió a càrrec de Rosa M. López.

Més informació a: De casa al club

Dimarts, 29 d’octubre de 2019 a les 20:00 h. a la Biblioteca Joan Triadú de Vic.

Data: 29/10/2019
Horari: 20:00h
Lloc: Biblioteca Joan Triadú

+ info: https://bibliotecadevic.com/


         Conferència: Repercussió i valoració de l’assaig eudiomètric d’Antoni de Martí i Franquesa a principis del segle dinou (Pere Grapí)

El 12 de maig de 1790, el químic-naturalista Antoni de Martí i Franquès va llegir a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, la memòria Sobre la cantidad de aire vital que se halla en el aire atmosférico y sobre varios mètodes de conocerla, que no va ser publicada fins al 1795. L’article, escrit en termes de la nova química de l’oxigen de Lavoisier, va ser fruit dels experiments eudiomètrics que Martí havia realitzat a mitjan del 1787. El tema del seva memòria era l’examen de la idoneïtat i exactitud dels assaigs eudiomètriques existents amb la intenció de presentar el seu propi instrument (eudiòmetre) per l’anàlisi de l’aire atmosfèric. Després de diversos intents, Martí va aconseguir desenvolupar un procediment eudiomètric simple que va tenir un impacte significatiu en els químics interessats en la composició de l’aire atmosfèric. El seu eudiòmetre va ser rebut de forma notable en els textos de química de principis del segle dinou, tot i que la seva proposta eudiomètrica va ser mal interpretada ocasionalment.

Les traduccions abreujades en francès i anglès de la memòria de Martí es van publicar respectivament en el Journal de physique, de chimie et d’histoire naturelle i al Philosophical Magazine el 1801, i també se’n va publicar una ressenya als Annalen der Physik el 1805. És aleshores, a partir del 1801, quan el seu assaig eudiomètric comença a ser conegut i reproduït. El nucli d’aquesta presentació és el recorregut que va tenir l’assaig eudiomètric de Martí tot apuntant aspectes relatius a la seva repercussió i avaluació: la posada en funcionament de l’assaig en relació a l’equipament material i als reactius, les àrees de recerca on es va aplicar i, finalment, les opinions significatives que va merèixer. A càrrec de Pere Grapí, Llicenciat en Ciències Químiques (UB) i doctor en Filosofia i Lletres – Programa Història de la Ciència – (UAB).

Data: 29/10/2019
Horari: 20:00h
Lloc: Agrupació Astronòmica (Casa Masferrer)

+ info: http://astroosona.net/blog/?p=2123


         
S'estan mostrant 10 activitats (1-10) de 21
123Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat
Horari d'atenció al públic de 9:00h a 14:30h.